Urheilu

Kommentti: Kuka nousee FC Lahden johtajaksi?

FC Lahden osalta Veikkausliiga käynnistyy liiganousija Turun Palloseuraa vastaan ensi viikon sunnuntaina 8.4. kello 15 Kisapuistossa.

Kauteen 2018 lähdettäessä FC Lahdelta ei voi povata kovin jykevän pankin räjäyttämistä. Ei mitään uutta, siis.

Hankitut pelaajat edustavat jälleen enemmän orastavaa potentiaalia kuin pomminvarmaa takuutyötä, ja pukukopin eteisessä seisoo rivi isoja saappaita täytettäväksi.

Poissa ovat ässä-Simonovski, kunkku-Kuningas, jätkä-Kärkkäinen ja kymppi-Helmke, ynnä vielä muurari-Vasjutin.

Moneen ilmansuuntaan soluttautunut FC Lahti hankkii pelureita taitavasti resurssiensa puitteissa, mutta kuka on nyt joukkueen sielu ja sytyttäjä? Kotimaisista pelaajista kokenutta kaartia edustaa enää Mikko Hauhia, 33.

Igor Jovanovic, Xhevdet Gela ja Aleksi Paananen ovat keskeisissä rooleissa, mutta lienevätkö varsinaisia ryhmänjohtajia? Entä Henri Anier, jonka odotetaan tekevän 10 maalia korkojen kera?

Tiivistyykö itäblokin värittämästä porukasta veljellinen kopla, joka tekee onnistuneita ryöstöretkiä kotimaassa ja Euroopassa? Mahdollista se on, vaan vaatii pelillistä ja henkistä yhtenäisyyttä.

Luontaisimpana johtajatyyppinä päävalmentaja Korkeakunnas näkee Artjom Dmitrijevin.

Esittelyssä FC Lahden uudet avainpelaajat

1 Damjan Shishkovski: Makedonialaiselle sovitellaan ykkösmaalivahdin manttelia. Esitti harjoitusotteluissa sekä lupaavia torjuntoja että kardinaalimunauksia. Ikää 22 vuotta, pituutta vakuuttavat 193. Kokemusta Eurooppa-liigan karsinnoista kolmelta kaudelta, sekä maansa A-maajoukkueesta. Äänenkäytössä ja puolustuksen ohjaamisessa vielä parannettavaa.

5 Artem Vjatkin: Zenitin topparia testattiin tammikuussa, ja vakuutti valmennusjohdon lainasopimuksen arvoisesti. Fyysinen kamppailija nuoresta (21) iästään huolimatta. Sai pian silmävamman, ja on voinut ainoastaan harjoitella kevennetysti päätään varoen, joten puolustuslinjan tilanne ei ole optimaalinen.

8 Xhevdet Gela: Päävalmentajalle tuttu luottopelaaja jo useammalta kaudelta. Pelasi kaksi viime vuotta HIFK:ssa. Ei liiemmin loista missään, vaan tuo keskikentälle monipuolisuutta molempiin pelisuuntiin. Edustaa 28-vuotiaana joukkueen harvalukuista kokeneempaa kaartia. Ensimmäiset liigapelit jo kaudella 2010.

80 Artjom Dmitrijev: Viron maajoukkueessakin marinoituneelta sarjajyrältä odotetaan jämäkkyyttä keskikentän keskustassa. Tehtävänä pysäyttää hyökkäyksiä ja tasapainottaa, pelaten kuitenkin syötöt varmasti omille. Viime kaudella Viron liigassa kuitenkin myös komeat 11 maalia 33 ottelussa. 29-vuotiaana kolmas kerta ja viides seura ulkomailla, aiemmin Liettuassa ja Belgiassa.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme