Urheilu

Kolumni: Onks mitään huhuja?

Pelicans värväsi loppukaudeksi jo aiemmin Lahdessa visiitillä käyneen Aku Kestilän. Nähtäväksi jää, tekeekö Pelicans vielä lisähankintoja pelaajasiirtojen viimeisenä päivänä. Kuva: Katja Luoma

Otsikon Pelicans-henkistä kysymystä on allekirjoittaneelta kyselty viime aikoina taajaan. Vastaan kaikille yhdessä: ei ole. Ei ole sisäpiiritietoja uusista pelaajista, eikä huhuja, ainakaan muita kuin mitä julkisuudessa kaikkien nähtävillä liikkuu.

Kas olen omaksunut sellaisen lähestymistavan, että en määräänsä enempää spekuloi ja haihattele asioilla, enkä käännä katseita tulevaisuuteen, vaan keskityn siihen mitä todella on tässä ja nyt. Niihin pelaajiin ja valmentajiin, ynnä harjoituksiin ja otteluihin, jotka Pelicansin taivalta parhaillaan taittavat.

Se voi kuulostaa tylsältä, spekulointihan kun on monelle se urheilun suola, mutta pelille parhaaksi on sittenkin hetkessä eläminen. Ensi kausi on sitten ensi kaudella.

On minulla toki mielipide siitä, miten ehkä tulisi toimia.

Pelicans tarvitsisi eniten laadukkaampaa keskus­hyökkääjää.

Lahdessa on pohdittu, kannattaako Pelicansin ylipäätään tehdä viime hetken pelaajahankintoja. Se on ihan fiksu kysymys, koska vääränlaisesta voi olla haittaakin. Eikä joukkueen ilme toisaalta anna nyt sellaista osviittaa, että Lahdessa muhisi viimeistä palasta vaille pudotuspelien sensaatio.

Kun nyt kirjoitan tätä tekstiä, on jääkiekkoliigan pelaajasiirtojen takarajaan vielä reilu vuorokausi aikaa, joten paljon voi vielä tapahtua. Pelicans kuitenkin värväsi juuri loppukaudeksi keskushyökkääjä Aku Kestilän, mitä voi pitää sekä pienoisena yllätyksenä että pettymyksenä.

Joukkueen hyökkäys saa Kestilästä kohtalaisen rivimiehen, mutta ei kaivattua ratkaisijaa.

- - -

Tähän hetkeen Pelicans eniten tarvitsisi huomattavasti laadukkaampaa Kestilän kollegaa, eli keskushyökkääjää. Sillä osastolla erityisesti Miska Siikosen ja Hannes Björnisen suoritukset ovat jääneet hieman alle odotusten, eivätkä viime viikkojen loukkaantumiset asiaa ainakaan auttaneet.

Uuden keskushyökkääjän hankinta ei siis olisi epäluottamuslause, vaan tarpeellinen liike joukkueen kannalta.

Haku on epäilemättä ollut päälläkin, mutta tarjous kannattaa kätellä vain, jos tyrkylle osuu laadukas pelaaja, josta ei joudu taloudellisesti liiaksi huutokauppaa käymään.

Suurin osa potentiaalisista pelaajasiirroista kariutuu joko laatuun tai hintaan, ja kuten hyvin tiedetään, Pelicansin kaltaisen seuran resursseilla vain erinomainen hintalaatu-suhde on mahdollisuus menestymiseen.

Pelikaanien kilpailukykyä verottaa esimerkiksi se, että Juha Leimun ja Henri Heinon yli 200 000 euron palkkasumman vastineeksi on erinäisistä syistä saatu tällä kaudella hyvin marginaalinen hyöty.

- - -

Kaivatun sentterin kriteereinä olisi luotettava kahden suunnan pelaaminen, ja että jalka riittäisi matikaisnurmislaiseen vauhtilätkään. Sen päälle löytyisi taitavaa kiekon syöttämistä, ja hieman myös omaa laukaisu-uhkaa pelotteeksi.

Sitten vielä täsmällisempi lisävaade. Kyseessä ei saisi olla mikään yleisvääntäjä, vaan hänellä pitäisi olla kyky loihtia maalintekopaikkoja hyökkäysalueen kulmapeleistä joko 1vs1-tilanteissa ohittamalla tai viiltävillä syötöillä. Tämä siksi, koska hyviä suoria hyökkäyksiä Pelicansin pelitapa ei juuri tuota, vaan tontit on kaivettava kaukalon kulmista ja nopeista vastahyökkäyksistä.

Liigan keskushyökkääjistä esimerkiksi Kärppien Mikael Ruohomaa, Lukon Arttu Ilomäki tai Tapparan Jan-Mikael Järvinen edustavat sitä pelaajaprofiilia, olematta tietenkään Pelicansin saatavilla juuri nyt.

Lahtelaisille tutummista ihanteellisin olisi jonkinlainen 1vs1-ohittelija Justin Hodgmanin ja syötöllä lapaan löytävän Ryan Potulnyn sopiva rodunjaloste.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme