Urheilu

80 000 markkaa tai venepaikka Messilästä - näin urheilijoita on palkittu arvokisamitaleista

Janne Ahonen on harvoja Lahden seudulta olympialaisiin lähteviä urheilijoita Julia Kykkäsen, Leevi Mutrun, Karri Rämön ja Aino-Kaisa Saarisen ohella. Kuva: Sami Lettojärvi

Jos lahtelaisurheilija yltää mitaleille perjantaina alkavissa Pyeongchangin talviolympialaisissa tai MM-kisatasolla, käsitellään se tapauskohtaisesti. Olemassa on palkitsemisen perinne, joskin hatara sellainen.

- Varmasti jollain tapaa muistettaisiin, mutta vakiokaavaa ei ole, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu tiivistää.

Komu kiittelee kysymyksen optimistisuutta. Kovin usein päättäjät eivät ole saaneet moista ilosanomaa käsiteltäväkseen.

Viimeksi 2006 Torinon olympialaisissa, jolloin mäkihyppääjä Tami Kiuru oli hopeaa voittaneessa mäkijoukkueessa, ja palkittiin 2 000 euron tunnustuspalkinnolla.

Joskus käytännöt ovat kirjavampiakin, muun muassa omakotitontteja on Suomessa totuttu urheilusankareille lahjoittamaan. Janne Ahonen sai kevään 2005 suurmäen MM-kullasta silloiselta kotikunnaltaan Hollolalta elinikäisen venepaikan Messilän rantaan.

Tuoreena esimerkkinä Kuopion kaupunki antoi Iivo Niskaselle 5 000 euron stipendin tämän voittaessa vuosi sitten hiihdon MM-kisoissa Lahdessa 15 kilometrillä kultaa ja parisprintissä pronssia.

- Kuopion summat olisivat varmaan suuntaa antavia meidänkin tapauksessa, Komu arvioi.

Päätöksen palkitsemisesta ja sen arvosta tekisi kaupunginhallitus.

Lahti

Näin lahtelaisia urheilijoita on palkittu

1992 Albertvillen talviolympialaiset, Toni Nieminen: suurmäen kultaa, joukkuemäen kultaa, normaalimäen pronssia. Palkittiin 80 000 markalla.

2002 Salt Lake Cityn talviolympialaiset, Janne Ahonen: joukkuemäen hopeaa. Palkittiin 3 500 eurolla.

2003 Val di Fiemmen MM-kilpailut, Janne Ahonen ja Tami Kiuru: joukkuemäen kultaa. Molemmat palkittiin 2 000 eurolla.

2006 Torinon talviolympialaiset, Tami Kiuru: joukkuemäen hopeaa. Palkittiin 2 000 eurolla.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme