Urheilu

Pelicansin erilaisuus viehätti Jukka Varmasta

Entisenä Peliittojen valmentajana Jukka Varmanen tietää liigavisiittien merkityksen Mestis-pelaajille. – Sitä mahdollisuutta ei kannata tuhlata jännittämiseen ja pelkäämiseen, on uskallettava ottaa kaikki irti. Jos Mestikseen joutuu palaamaan, pitää tiedostaa järkevästi kuka on ja miten tekee asioita, Varmanen neuvoo. Kuva: Aatu Raninen

Pelaajahankinnat ovat näinä viikkoina kuuma puheenaihe, mutta tammikuun alussa Pelicans vahvisti myös valmennustaan. ”Alivoimainen” nelikko kasvoi viisikoksi, kun Jokipojista, Peliitoista ja nuorten maajoukkueista tuttu Jukka Varmanen liittyi kokopäiväisenä mukaan.

Aiemmin syksyllä hän tuurasi naisten maajoukkueen mukana reissaavaa Simo Vehviläistä parin viikon verran. Muutoin viime kaudella KHL-joukkue Kunlunin valmennusryhmään kuulunut Varmanen (38) oli toimettomana, kun KHL-kuviot kariutuivat kauden alla.

- Kesken kauden valmentajatöiden löytäminen on vaikeaa, joten olen erittäin tyytyväinen, että tästä löytyi hyvä paketti, Varmanen sanoo.

Pelicansiin oli hänen mielestään helppo tulla, mutta Petri Matikaisen, Pasi Nurmisen, Simo Vehviläisen ja Tommi Pärmäkosken kunnioitus on silti ansaittava.

Suomessa on kymmenen vuotta pelattu samanlainen lätkäkausi samoilla pelitapa-asioilla.

- Se ei ole aina ihan yksinkertaista, mutta sen tason ammattilaisena itseäni jo pidän, että homma hoituu. Onhan tässä jo koulutusta ja kokemustakin kerätty, Varmanen naurahtaa.

- - -

Heinolalaistaustainen Varmanen kiinnostui Pelicansin pelillisestä ilmeestä jo ensimmäisessä harjoitusottelussa Lukkoa vastaan. Oma-aloitteinen juttutuokio Vehviläisen kanssa poiki lopulta yhteistyön.

- Pelicans pelasi siinä ottelussa todella hyvin, vähän eri lailla. Menin pyytämään pelinauhan katsottavaksi, Varmanen paljastaa.

Kymmenkunta vuotta aikuisten tasolla työskennelleen valmentajan silmin Pelicansin taktiset ja strategiset valinnat poikkeavat massasta.

- Täällä ajatellaan laatikon ulkopuolelta, ei ole jääty mihinkään kaavoihin. Vastustajan silmin Pelicansia vastaan on vaikeaa pelata, eikä helppoa iltaa tule. Siinä on paljon luistelua, tosi vahvaa työntekoa ja paineistavaa puolustamista etenkin hyökkäysalueella.

Pelin virtauksessa Pelicans painottaa tavallista enemmän pelin tukahduttamista, eli tilan ja ajan syömistä pois.

- Aika moni joukkue pelaa tietyllä tyylillä, ja siihen tämä puree aika hyvin. On mukavaa olla tekemässä asioita toisin, Suomessa kun on pitkään pelattu jääkiekkoa turhan kaavamaisesti, Varmanen hieman kärjistää.

- - -

Juuri pelin analysoinnin Varmanen kokee yhdeksi vahvuuksistaan.

- Taustani on aika paljon yksilöiden kanssa tekemisessä ja niiden auttamisessa, mutta myös pelaamisen seurannassa ja analysoinnissa, sekä vastustajan tarkkailussa.

- Nupe (Nurminen) on myös siinä analyysissä vahva, yritän koko ajan oppia mitä hän ajattelee ja miten joukkueen halutaan pelaavan.

Varmanen kuitenkin korostaa, että jokaisen jäsenen työkenttä on laaja.

- Moneen asiaan pääsee vaikuttamaan, ja paljon keskustellaan. Koitan tukea kaikkea mitä on käynnissä, ja ydinasia on saada kaikkien hyvät puolet käyttöön.

- - -

Tammi-helmikuussa pelataan kauden raskaampaa vaihetta, johon viikonlopun Tallinnan-reissu toi kuitenkin hieman vaihtelua. Otteluita on nyt paljon, eikä aikaa harjoittelulle jää liiaksi.

- Reservin laajuutta mitataan, kun loukkaantumisiakin on tullut, Varmanen nyökkää.

- Nyt on hyvä mahdollisuus saada peli nytkähtämään oikeille raiteille, kuten meni jo joulun jälkeen. Itseluottamuksen kannalta on tärkeää pelata jatkuvasti vahvoja pelejä ja kasvaa ryhmänä vielä enemmän yhteen.

Toisaalta kiireessä väärää kurssia on vaikeaa oikaista, jos sellainen eteen tulee.

- Mutta jo aiemmin on tehty se pohjatyö, jotta nyt on olemassa asiat mihin nojata. Jengin pitää kokea vaikeita hetkiä, siinä nahka paksuuntuu, ja keväällä käytetään sitten kokemukset hyväksi ja murjotaan vaan menemään.

Pelicansin tämän viikon ottelut:

Pelicans-TPS torstaina 1.2.

Pelicans-SaiPa lauantaina 3.2.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme