Urheilu

Pelicans ja SaiPa aloittavat ahkerimmin - HPK ja Sport yllättäen tehokkaimmat

Syystä tai toisesta Pelicansin ja SaiPan otteluissa vihelletään muita enemmän pelikatkoja, ja nähdään siten myös hieman enemmän aloituksia. Kuva: Sami Kuusivirta

Ovatko Pelicansin ottelut muita rikkonaisempia? Ainakin Liigan aloitustilastoista niin voisi päätellä. Tiistaina Lappeenrannassa kohtasivat kaksi eniten aloituksia tällä kaudella ottanutta joukkuetta, SaiPa ja Pelicans.

Ennen tiistaita kiekko oli lahtelaisten 39 ottelussa pudotettu jäähän yhteensä 2 707 kertaa, eli keskimäärin 69 kertaa ottelua kohden. SaiPan keskiarvo oli 68.

Ero muihin joukkueisiin ei kuitenkaan ole valtaisa, sillä vähiten aloituksiin kyyristyvän KalPan otteluissakin aloituksia tulee 59, ja keskimäärin koko Liigassa 64.

Toisin sanoen aina vajaan minuutin välein tarjolla on uusi kiekonhallinta aloituksen voittavalle joukkueelle.

Pelicansin päävalmentaja Petri Matikainen kokee, että aloitukset ovat aidosti tärkeä asia, ja niiden rooli vielä korostuu pudotuspeleissä.

- Erityisesti puolustusalueella, nyt kun siniviiva on siirretty kauemmas. Hyökkäävä joukkue saa aloituksia voittamalla useammin ja pidempiä pyörityksiä aikaan. Sitä vastaan joutuu puolustamaan, ja jalat kuluvat.

Aloitusten vaikutusta lopputulokseen on kuitenkin vaikea määritellä. Parhaiten aloituksia ovat kauhoneet sarjataulukon pohjakastin HPK (55,5 prosenttia) ja Sport (54,0). Niiden kausi olisi kenties vieläkin synkempi, jos ne jäisivät aloituksissa tappiolle ja vastustaja pääsisi hallitsemaan kiekolla.

TPS (47,2) ja Ässät (44,8) puolestaan ovat kehnoillakin aloituksilla pärjänneet tällä kaudella hyvin.

Pelicansissa aloituksiin paneuduttiin syksyllä, kun voittoprosentit putosivat välillä kolmeenkymmeneen.

- Silloin se rupeaa vaikuttamaan kun ne menevät 30-70 vastustajalle. Taktisesti asetuttiin vain neljän suppuun, eikä enää lähdetty juoksemaan hävityn aloituksen perään, Matikainen sanoo.

Pelicans-luotsin mukaan Liigan muilta valmentajilta on kuulunut kovaakin kritiikkiä joulutauolla kesken kauden kiristetystä aloitusten sääntötulkinnasta.

Hän uskoo Pelicansin hyötyvän tiukemmasta seulasta, vaikka joukkueen keskushyökkääjillä oli aloituksissa suuria vaikeuksia syksyllä.

- Meillä on nuoria keskushyökkääjiä, ja heitä on vaihdettu usein pois aloituksista. Nyt aloittaminen on puhtaampaa, ja itse aloituksen merkitys kasvaa, kun kaaripelaajat eivät saa yhtään varastaa.

- Olemme erittäin tyytyväisiä, muutos on meidän etu.

Pelicansissa harjoitellaan aloituksia joskus, mutta ei ehkä tarpeeksi, Matikainen myöntää.

- Tukitoimia on hiottu, että mihin ja miten aloitetaan, mutta itse aloituksia pitäisi enemmän. Pääsin muutama vuosi sitten tutustumaan Boston Bruinsin NHL-joukkueeseen, niin kyllähän siellä yksityiskohtia hiotaan todella paljon. Olemme pyrkineet vastuuttamaan pelaajia, että keskenäänkin voi kisata ja opetella, ja katsella parhaita aloittajia.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme