Urheilu

Boulderointi-kiipeily sopii pikajumpaksi tai koko päivän viettoon

Boulderoinnissa kiivetään ilman turvaköysiä pelkin käsin ja jaloin. Ladeo-hallissa on käynyt esimerkiksi koululaisryhmiä valinnaisilla liikuntatunneilla, yrittäjä Visa Malinen vinkkaa.

Designia huokuva erikoiskahvikone ei ole kovin tuttu näky liikuntapaikoissa, mutta kiipeilyhalli Ladeosta sellainen löytyy. Ladeon yrittäjä Visa Malinen on yhdessä tiiminsä kanssa todennut, että kiipeily ja rennot kahvitteluhetket sopivat hyvin yhteen.

Toissa kesänä avatun hallin seinillä käy temppuilemassa monen ikäisiä harrastajia, jotka soveltavat lajia eri tavoin. Kiipeilemisen rytmi on joustavaa, siinä ei tarvitse murehtia kenttävuoroista tai aikarajoitteista.

- Innokkaimmat viettävät täällä tuntikausia kerrallaan. Käyvät välillä huilaamassa ja menevät sitten takaisin, Malinen sanoo.

- Olemme pyrkineet siihen, että tämä olisi mahdollisimman siisti, valoisa ja mukava paikka harrastaa. Talvikuukaudet ovat suurinta sesonkia, kesällä tänne tullaan erityisesti sadepäivinä.

Kiipeilyn voisi mieltää lasten ja nuorten harrastukseksi, mutta Malisen mukaan erityisesti 30-40-vuotiaiden ikäryhmässä on paljon aktiivisia.

- Aikuiset voivat käydä esimerkiksi ennen työpäivän alkua pikaisesti kiipeilemässä. Meillä on reilut parikymmentä vuosijäsentä, jotka pääsevät sisään milloin tahansa ympäri vuorokauden.

- Jo nelivuotiaat lapset kiipeävät korkealle, ja iäkkäin ylös asti kiivennyt taitaa olla 60-vuotias, Malinen muistaa.

- - -

Ladeossa harrastetaan boulderointia, eli seinäkiipeilyä ilman turvaköysiä tai valjaita. Seinän muodoissa pysytään kiinni puhtaasti käsin ja jaloin.

Koko lattian peittää puoli metriä paksu ja pehmustava patja.

- Kiipeilyn hyvä puoli on se, että kynnys on hyvin matala, ja aluksi voi nousta sille korkeudelle kuin uskaltaa, tai vaikka edetä seinää sivusuunnassa, Malinen opastaa.

Ensimmäisellä kerralla aloittelija pääsee alkuun valitsemalla helpoimman reitin. Kunkin reitin ensimmäisen, eli alimman, otteen vieressä on värillinen lappu, joka kertoo vaikeusasteen.

- Aluksi opetamme turvallisuusasiat, neuvomme kiipeilyn tekniikassa, ja autamme sopivien kenkien valinnassa. Boulderointi ei loppujen lopuksi ole kovin monimutkaista, kertoo itsekin seinällä usein viihtyvä Malinen.

Vasta-alkajan on hyvä muistaa pudottautuminen patjalle oikeaoppisesti kahdella jalalla.

- Se on tämän lajin pieni extreme-osa, kun ollaan jo vähän korkeammalla. Seinien korkeus on neljä ja puoli metriä patjan pinnasta, Malinen sanoo.

- - -

Ladeossa seiniä on kolme, ja niiden keskellä hieman matalampi ”lohkare”. Erilaisia reittivaihtoehtoja siis riittää, mutta hallin muunneltavuus takaa mielenkiinnon myös pidemmän päälle.

- Oikeastaan viikoittain uusimme kokonaan jonkun seinän, ja asettelemme niihin otteet uudelleen, joten tarjolla tulee usein uusia reittejä, Malinen kertoo.

Kiipeilysalin päädyssä on myös erillinen lämmittelypaikka, jossa voi rauhassa venytellä ja voimistella, tai vaikkapa vahvistaa sormiaan roikkumalla otelaudoissa. Kiipeily itsessään vahvistaa kehoa monipuolisesti.

- - -

Toinen puolisko hallista on pyhitetty skeittaukselle ja scoottaukselle, eli potkulautailulle. Malisen mukaan moni kokeilee sekä kiipeilyä että lautailulajeja.

- Skeittipuolella käy enemmän 10-20-vuotiaita, ja heidän vanhemmiltaan on tullut hyvää palautetta, että nuorilla on tällainen paikka missä viettää aikaa, Malinen sanoo.

Pitkän linjan harrastajaa miellyttää näiden lajien kasvava suosio. Tokiossa vuonna 2020 kiipeily ja rullalautailu tullaan jopa näkemään ensimmäistä kertaa kesäolympialaisten ohjelmassa.

- Kiipeily on Suomessa isossa nosteessa. Se alkaa olla jo laji, vaikka suosio ei välttämättä maakunnissa vielä niin näy, Visa Malinen toteaa.

Kiipeilyhalleja Lahdessa

Ladeo Ala-Okeroisissa osoitteessa Laakerikatu 10. Avoinna ma-pe klo 14-21, la-su klo 12-18. Netissä www.ladeo.fi

YogaRocks Saksalassa osoitteessa Saksalankatu 26. Avoinna ma-to klo 13-21, pe klo 13-20, la klo 9.30-17, su klo 12-17. Netissä www.yogarocks.fi

Molemmissa paikoissa harrastetaan boulderointia, eli kiipeilyä ilman köysiä ja valjaita alle viisi metriä korkeilla seinillä.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme