Urheilu

Lahden latutilanne puhuttaa vuodesta toiseen

Urheilukeskuksen latutilanne on tällä viikolla kärsinyt vesisateista. Sen sijaan suurmäen taakse varastolumesta tehdyn 800 metrin mittaisen tykkilumiladun pitäisi kestää myös nämä vesisateet. Kuva: Teemu Hämäläinen

Lahden hiihtolatujen kunto puhuttaa talvesta toiseen. Aihe nousi jälleen pinnalle viime viikonloppuna, kun Salpausselän maasto oli verhoutunut lumivaippaan ja lukuisat vapaapäiväänsä viettäneet ulkoilijat tulivat suksiensa kanssa urheilukeskukseen pidemmänkin matkan päästä. Urheilukeskuksesta lähteviä latuja ei ollut tuolloin kuitenkaan ajettu alkuiltapäivään mennessä, mikä herätti vilkasta keskustelua mm. sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi lahtelaisten valtuutettujen nähtiin jopa kyselevän latukoneen hoitajien yhteystietoja ja pohtivan, miten prosessit laitetaan kuntoon jatkoa ajatellen.

Lahden liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas sanoo, että latujen tekijät pyrkivät parhaansa mukaan tekemään ladut hiihtokuntoon lumisateiden jäljiltä. Hän toteaa Lahden latukoneiden lähteneen liikkeelle myös keskustelua herättäneenä ajankohtana joulun välipäivinä.

- Saimme silloin ajettua tärkeimmät reitit sen päivän aikana.

Ahokas myöntää, että juhlapyhien tapaiset päivät tuovat omat vaikeutensa kunnossapitoon, mutta siitä huolimatta latukoneiden kuljettajat pyrkivät lähtemään liikkeelle joustavasti.

Esimerkiksi MM-hiihtojen jälkeen tuli moitteita urheilukeskuksen latujen kunnosta, vaikka meillä oli silloin siellä paremmat ladut kuin koskaan. Lahden liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas

- Toisaalta meitä sitoo myös työaikamääräykset, joita täytyy noudattaa. Ihmisiltä tuntuu usein unohtuvan, että meillä on hoidettavaa latuverkostoa yhteensä 180 kilometriä. Sen saaminen kuntoon on päivien urakka.

Lahdella on yksi raskas latukone ja kaksi kevyempää. Raskaampaa mallia ei kannata lähettää liikkeelle ennen kuin lumipohja on riittävän vahva. Lisäksi käytössä on vielä kevyempää kalustoa, jota voidaan käyttää lähilatujen kunnossapitoon.

Ahokas seuraa tiiviisti latujen ympärillä pyörivää keskustelua, mutta tuntuu kokemuksensa perusteella osittain suodattavan sitä. Hänen mukaansa latujen tekijät saattavat saada samanaikaisesti kriittistä ja positiivista palautetta.

- Esimerkiksi MM-hiihtojen jälkeen tuli moitteita urheilukeskuksen latujen kunnosta, vaikka meillä oli silloin siellä paremmat ladut kuin koskaan.

Useat keskustelijat ovat myös huomanneet, että Hollolan puolella ladut näyttävät olevan paremmassa kunnossa kuin Lahdessa. Kuntarajat ovat tosin latujen kunnostuksessakin häilyvä käsite, sillä Hollolan kone saattaa tehdä lenkkejä myös Lahden puolella ja vastaavasti Lahden koneet käyvät Hollolassa.

Kaikesta päätellen iso kiitos Hollolan hyvästä kunnossapidosta kuuluu yhdelle latukoneen kuljettajalle, joka näyttää tekevän työtään antaumuksella ajankohtaan katsomatta. Esimerkiksi tämän jutun kirjoittaja totesi hämmästyksekseen, että Tapanilan perhelenkin ja Heinsuon ladut oli ajettu jouluaattoaamuna edellisen yön lumisateen jäljiltä. Sosiaalisesta mediasta löytyikin viitteitä siitä, että Hollolan latukoneen kuljettaja oli ollut liikkeellä jouluaattona aamuyöstä.

Tätä kirjoitettaessa sää vaikuttaa sellaiselta, että paraskaan latujen kunnossapito ei riitä loputtomiin.

- Pakkasjakson on ennustettu alkavan sunnuntaina. Jos tämä vesisade jatkuu sinne asti, luonnonlumi ei säily, Ahokas arvioi.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme