Urheilu

Jokainen on kuvan arvoinen

Heikki Helinin toimittama kuvakirja ei ole seuran virallinen historiikki, mutta tarjoaa peräti 800 valokuvan ansiosta kattavan läpileikkauksen Lahden Ahkeran viimeisiin 10 urheiluvuoteen. Kuva: Aatu Raninen

Urheilun perinteistä jotain kertoo se, että Suomen täyttäessä 100 vuotta on Lahden Ahkeran omista satavuotisjuhlista jo kymmenen vuotta aikaa. Mutta koko tätä jatkumoa ikimuistoisine voittoineen ja juhlavine kilpailuineen ei syntyisi ilman urheilun arkista aherrusta urheilukentällä ja seuran muissa askareissa.

Sen on nähnyt tärkeäksi Heikki Helin, jonka valokuvia ja tekstejä on tässäkin lehdessä julkaistu usein. Ahkeran 110-vuotisjuhlan kunniaksi Helin on koonnut Lahden Ahkera - Kuvia vuosien varrelta -kirjaan valokuvia viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Kuvahistoriikki sisältää yli 800 otosta.

- Kirja on mielikuvani Ahkerasta. Urheilu on leikkiä ja iloinen asia, toivottavasti se heijastuu kuvista. Ne kuvaavat niin lasten ja nuorten harjoittelua ja kisailua, kuin seuran huippujen taistelua Suomen mestaruuksista, Helin luonnehtii.

Ahkeran tapahtumissa ja kilpailussa pitkään valokuvannut Helin noudattaa kirjassa periaatettaan.

- En ole ottanut montaakaan kuvaa seuran suurimmista tähdistä palkintopallilla enkä johtokunnan kokouksista. Sitä enemmän olen kuvannut nuoria harjoituksissa ja kisoissa. Koska kisoja ei synny ilman valmentajia eikä talkoolaisia, ovat hekin kuvissa.

Kirjassa toistuvat vuosittaiset tapahtumat kuten Uusi Lahti -juoksu, 9-15-vuotiaiden piirinmestaruuskisat ja piirinmestaruusviestit, Kunnon Nainen -tapahtuma, Lahden Eliittikisat ja aluemestaruuskisat. Kuviin ovat päässeet myös Veteraanien MM-kisat 2009, Vääksyn kansainväliset moniottelut sekä tämän kesän Youth Athletics Games Lahdessa.

- Kirjassa on vain minun ottamiani kuvia. Siten moni merkittävä tapahtuma tai keskeinen henkilö on voinut jäänyt kuvaamatta, Helin toteaa.

20 euron hintaista kirjaa voi ostaa Lahden Ahkeran toimistolta Lahden stadionin yläkerrasta.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme