Urheilu

Kolumni: Vauhtilätkän suosio ja sudenkuoppa

Petri Matikainen (keskellä) lupasi ennen kauden alkua Uuden Lahden haastattelussa, että projektin kolmantena vuotena "ei enää jarrutella". Se lupaus on enimmäksen pitänyt Pelicansin ns. vauhtilätkässä. Kuva: Sami Kuusivirta

Viime jouluna tähän samaan aikaan Pelicansin sijoitus ja pistekeskiarvo olivat lähes tismalleen samat kuin nyt. Eli tukeva paikka esipudotuspelien sijoilla 7-10, ja noin 1,5 sarjapisteen keskiarvo ottelua kohden.

Moni asia muistuttaa viime sesonkia, mutta tapa jolla näihin asemiin on päästy, on ollut kovin erilainen. Onko "vauhtilätkä" sitten oikea termi kuvaamaan Pelicansin tämän kauden pelitapaa, mutta joka tapauksessa kentälle on jalkautettu korkeampaa pelitempoa.

Kaukalossa tapahtuu enemmän, tai ainakin peliteot ovat hieman näkyvämpiä: pitkiä kovia syöttöjä, täyden vauhdin luistelua, kovempia kaksinkamppailuja.

Uudessa Lahdessa julkaistuista pelaaja-arvioistakin huomaa, että osalle pelaajista pelitapa sopii paremmin, osalle huonommin. Toistaiseksi onnistuneita pelaajia on listassa kuitenkin runsaasti, joten systeemi näyttäisi vievän pelaajia eteenpäin tyydyttävällä teholla.

Se ei kuitenkaan aina kulje käsi kädessä laadun ja voittamisen kanssa.

- - -

Elokuun puolella kauden valmistavassa vaiheessa eräs Pelicansin valmennustiimistä totesi suurin piirtein niin, että niin sanotusta Meidän Pelistä puhutaan ihan liikaa, ja että Meidän Peli on suorastaan perseestä.

Ensin Kärpät ja sitten Tappara ovat viime vuosina dominoineet Liigaa juuri Meidän Pelillä, joten eri tilanteisiin reagoivassa ja joustavassa tyylissä on paljonkin itua. Osa jääkiekkoväestä kuitenkin katsoo, että se opettaa pelaamaan liian hidasta ja helppoa peliä suhteessa kansainväliseen kehitykseen. Siksi Pelicans ja muutamat muut ovat ainakin yrittäneet korkeammalla temmolla lisätä pelin vaatimustasoa.

Muutos näkyy siinä, että kenttä ei ole enää niin tiivis. Toissa kaudella Pelicansin otteluissa tehtiin 5,2 ja viime kaudella 5,1 maalia ottelua kohden. Tämän kauden lukema on toistaiseksi 5,7. Keskimäärin Pelicans tekee nyt 2,8 maalia ja päästää 2,9 maalia ottelussa, mitkä ovat isoja lukemia.

- - -

Yleisö ja miksei mediakin tuntuvat tykkäävän tästä vauhtilätkästä. Maalien ja virheiden määrän kasvu tuo ainakin näennäistä viihdettä. Se ei kuitenkaan aina kulje käsi kädessä laadun ja voittamisen kanssa. Kun kauden toinen neljännes alkoi, vastustajat osasivat jo paremmin varautua Pelicansin totaaliprässiin ja hieman yksioikoiseen pelitapaan.

Keväällä niin sanottujen säälipudotuspelien kautta mentäessä pelejä on joka toinen päivä kaksi viikkoa putkeen. Toinen vauhtilätkän sudenkuoppa Meidän Peliin verrattuna on se, että mitä suuremmaksi rasitus kasvaa, sitä vaikeampi sitä on toteuttaa.

Osittain vauhtilätkä siis luovuttaa voittamisen todennäköisyyksiä vastustajan puolelle.

Kuuntele: kiekkopuhetta Radio Voimassa

Uusi Lahti on edustettuna tapaninpäivänä 26.12. Radio Voiman It’s Hockey Time -jääkiekkolähetyksessä. Suorassa lähetyksessä Uuden Lahden urheilutoimittaja Aatu Raninen seuraa ja kommentoi HIFK-Pelicans-ottelua yhdessä juontaja Aleksi Sammaliston kanssa. Pelin lisäksi ruoditaan Pelicansin syyskautta, pelaajien ja valmennuksen otteita, sekä suunnataan jo katseita kevääseen ja ensi kauteen. Itse pelin Helsingistä Nordenskiöldinkadun jäähallista selostaa tuttuun tapaan Ili Varmavuo.

Suora It’s Hockey Time -lähetys ravintola Iloisesta Kulkijasta alkaa tiistaina 26.12. kello 16 Radio Voiman taajuudella 98,6 MHz ja nettiradiossa osoitteessa www.radiovoima.fi.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme