Urheilu

Pelicansin joulutodistukset - Kangasniemeltä viiden tähden syksy

Iikka Kangasniemi oli Pelicansin syksyn selkeä hahmo. Oheiset pelaaja-arviot julkaistiin Uuden Lahden paperilehdessä keskiviikkona 20.12. Kuva: Sami Kuusivirta

Arviot peilaavat sekä pelaajien suorituksia ennakko-odotuksiin että merkitystä joukkueen menestymiselle. Viiden tähden pelaajat esiintyivät yli odotusten ja/tai olivat joukkueelle merkittäviä, ja niin edelleen.

5 tähteä

IIKKA KANGASNIEMI. Viime kauden ykkösketjun piti olla täysin korvaamaton, vaan kuinkas kävikään? Taikuri loihti syyskauden 32 ottelussa tehopisteet 14+14=28. Kritisoitu laukauskin tekee tuhojaan lähietäisyyksiltä. Pistetahti pitäisi nyt vain saada jatkumaan pudotuspeleissäkin.

ALEKSI REKONEN. Ennakko-odotuksiin nähden varmasti syksyn suurin ylisuorittaja. Viime kauden pistesaldo jo koossa, 34 peliin 5+14=19 pistettä. Uuden pelitavan hyötyjiä, ominaisuudet sopivat vauhtilätkään. Käsitellyt hyvin pompottelun hyökkääjänä ja puolustajana.

JESSE SAARINEN. Lahteen palasi mainettaan parempi pelimies. Ainoa joka pystyy haastamaan Kangasniemen tehotahdin: 22 ottelussa peräti 5+14=19 pistettä. Taidot ja luistelu kunnossa, pärjää erinomaisesti vaativissa tilanteissa. Kasvanut johtajatyypiksi.

4 tähteä

JOONA VOUTILAINEN. 21-vuotiaan veskarin kehityskaari etenee odotettua ja toivottua tahtia. 15 starttia, joista vain kolme suoraa häviötä, tosin myös kolmesti vaihtoon 1. erässä. Jostain syystä huilaillut nyt kuukauden päivät. Kevättä ajatellen asetelma on vielä epäselvä.

JORDAN ROWLEY. Isompien nimien varjoon jäänyt kanadalainen on periaatteessa enemmän puolustava puolustaja. Päästää hyvin vähän miinusmaaleja, mutta pystyy edistämäänkin peliä avauksilla tai kuljettamalla. Pelaa fiksusti joukkueelle.

MISKA SIIKONEN. Vahva syksy todisti, että myös Siikonen on valmis ykkösketjun saappaisiin. Napakassa 35 pisteen tahdissa, ja tehosuhteessa joukkueen paras (+8). Maaleja 11, joista peräti 5 ylivoimalla. Aloitukset jatkuvaa poisvaihtamista ja protestointia.

JOONAS ALANNE. Monivuotinen hissipelaaja on taas vahvemmin kiinni vakiokokoonpanossa. Hoksottimet eivät sopineet viime kauden pelitapaan, nyt ”stiga-laituri” on kotonaan suoraviivaisessa rymistelyssä. Aiempaa särmikkäämpi kaksinkamppailuissa, plussana 6 maalia.

BORNA RENDULIC. Palkkasoturin visiitti oli ranskalaisempi kuin osattiin odottaa. Summasi 5+3=8 pistettä 14 ottelussa. Läksiäislahjana Ilves-ottelun voittomaali. Samaa yksilön ratkaisukykyä kuin Sulak puolustuksessa. Pelasi joukkueen pussiin paremmin kuin Justin Hodgman.

VADIM PERESKOKOV. Ehdottomasti positiivinen yllätys. Luistelun ja kiekonkäsittelyn taidoiltaan jopa Liigan eliittiä, erityisesti suunnanmuutokset aiheuttavat kiirettä puolustajille. Puutteita odotetusti suoritusvarmuudessa ja viisikkopelaamisessa. 25 pelissä 3+4=7 pistettä.

JONNE JANTUNEN. Takaoven kautta liigadebyyttiin, ja 12 ottelussa suorastaan erinomaiset tehot 1+4=5 pienehköllä (11:23) peliajalla. Hyökkäyspelaamisessa yllättävän valmis. Pitää huolta pelivälineestä ja väläyttelee oivalluksiakin hyvällä pelisilmällä.

TAAVI VARTIAINEN. Vahvaa työntekoa osana suht toimivaa nelosketjua. Odotuksia hyödyllisempi joukkueelle, ja vahvempi kulmapelissä. Tehosuhde painunut pakkaselle (-8) lähinnä plusmaalien vähyyden takia. Karsinut jäähyjä entisestään.

MIKKO KOUSA. Joukkueen tärkeimmältä kenttäpelaajalta loukkaantumisten häiritsemänä hyvä syksy, mutta ei vielä täysin nappiin. Silti käänteen tekevä vaikutus joukkueen tuloksiin. Maalipaikkoja syntyy paljon molempiin kenttäpäätyihin, vähiäkin virheitä pitäisi vielä saada karsittua. Sortuu kampitus- ja mailankäyttöjäähyihin.

3 tähteä

LIBOR SULAK. Joka paikkaan ehtivä puolustaja. Jylhät 4+10=14 pistettä 16 ottelussa. Kansainvälisen tason ratkaisija, tulee olemaan arvossaan pudotuspeleissä. Uhkarohkeat vastaantulot ja nukahtelut on karsittava, omissa kolisee toistaiseksi hirveällä tahdilla. Peliajan keskiarvo 24:35 on Liigan 3. korkein.

JESSE MANKINEN. KHL-kävijän kone on käynnistynyt hitaasti, mutta laatupelaajan leima on vahvistunut. Kiekollisena tuo sekä vauhtia että rauhallisuutta, maalinteko kaipaa terävyyttä. Nolla jäähyminuuttia. Pudotuspeleissä oltava aivan etulinjassa.

ANTTI TYRVÄINEN. Laitarymistelijä jalostuu kahden suunnan keskushyökkääjäksi. Kuin varkain viidenneksi tehokkain hyökkääjä (28 ott, 9+6=15), peräti 4 voittomaalin ja 4 ylivoimamaalin mies. Ehtii ja jaksaa nyt kaukalossa paremmin kuin viime kaudella. Johtajuutta tarvitaan.

CASIMIR JÜRGENS. Ei odotuksia parempaa eikä huonompaa. Hyvä pelivarmuus ja -rohkeus 22-vuotiaaksi. Ei säikähdä 25 minuutin peliaikoja, vaikka raudanluja fysiikka on vasta tekeillä. Ahkerin laukoja (140) on osunut siniviivalta kahdesti (2+6=8). Syksyn pimetessä alkoi puolustuspään virheitäkin tulla.

HANNES BJÖRNINEN. On vähän siinä rajoilla onko odotettua kehitysaskelta tullut. Uuden pelitavan vaateet teettävät töitä. Pisteitä tuttuun tahtiin (25 ott, 5+5=10), mutta tehosuhteessa viime kauden +3 vaihtunut -5:een. Aloitukset parantuneet kolmella prosentilla.

STEFAN LASSEN. Kutakuinkin taattua Lassenia nyt kapteenin roolissa. Päästettyjen maalien suuri määrä näkyy hänenkin plusmiinustilastossaan (-3). Jalkatyössä jonkinmoisia puutteita, jonka johdosta on istunut ”laiskan miehen” 2-minuuttisia. Loukkaantumiset tuntuvat jälleen vaivaavan.

JANNE JUVONEN. Odotusten mukaista työskentelyä, valitettavasti siinä mielessä, ettei ole päässyt ailahtelusta eroon. Jo 7. kausi Pelicansissa, epäilyjä riittää kestääkö vahva vire taaskaan loppuun asti. Tappioiden suhde pelattuihin otteluihin ei vieläkään kovin kummoinen.

ALEX LINDROOS. Tällaista ”ylijäämää” Jyväskylästä liikenee. Kolmen kauden Mestis-kokemus näkyy, raamikas peruspakki on pysynyt plussalla tehotilastossa ja poissa jäähyaitiosta. Hyvää ja karheaa puolustamista ilman suurempia virheitä.

JOEL MUSTONEN. Saapui myöhään ja lähti aikaisin, tapaus jätti oudon kuvan sekä pelaajan että seuran toimista. Ruotsi-tausta näkyi luisteluvoimassa, johon turvautui usein maltin kustannuksella. Sopeutumisvaikeuksien jälkeen kuitenkin 2+6=8 pistettä viimeisissä 9 ottelussa.

NICO MANELIUS. Neljännen kauden luottopuolustaja on joutunut aiempaa enemmän epämukavuusalueelle, mutta ei ole pettänytkään. Tilanteisiin ehtiminen ja syöttötarkkuus koetuksella. Eniten miinusmaaleja (22) joukkueesta, tosin myös 3. eniten plusmaaleja (21).

ROOPE ELIMÄKI. Nelossentterin rooli ei ole erityisen iso, mutta isompi kuin vielä jossain vaiheessa saattoi odottaa. Pysynyt sitkeästi vakiokokoonpanossa. Puhtaat paperit koko kaudesta, jos pystyy tekemään saman pudotuspeleissä. Kehuttu aloitusprosentti ollut laskusuunnassa.

SEVERI LAHTINEN. Mestiksen komeetan (22ott, 9+18=27) tekeminen on näyttänyt hyvältä Liigassakin, vaikka osui paikalle juuri vaikeimpaan jaksoon. Maalitili aukesi taidolla ja vähän tuurillakin Vaasassa. Mahtava hyökkäyspelin potentiaali kun saa ruutia jalkoihin.

ARTTU HEIKKINEN. Elimäen tavoin ei suurempia mainetekoja. Ulottuvuus auttaa 190-senttisen ja 95-kiloisen kolossin säyseää liikkumista. Raivannut kohtalaisen aseman joukkueessa ja pelannut ”0-0-roolissa” alkukauden otteluista 21/34.

ARTTURI TOIVOLA. 19-vuotias sentteri sai alkusyksyllä 10 pelin verran lisää liigatuntumaa (1+2=3, +2). Kehitystä havaittavissa. Ominaisuuksiltaan tasainen, hyvän pelinluvun ansiosta on usein oikeassa paikassa ja johtaa ketjuaan ihan ryhdikkäästi.

2 tähteä

ALEKSI MUSTONEN. Laitahyökkääjä naputti alkuun hyvin pisteitä, mutta lokakuu sairastuvalla vei parhaan terän. 24 pisteen tahti (23 ott, 3+6=9) ei ole sysihuono, mutta alle odotusten. Samoin kuin tehotilasto -6 pakkasella. Kulmista päästävä tekopaikoille.

WALTTERI RUUSKANEN. Viime kauden KalPan A-junnujen roikale on taitojaan kovemmassa sarjassa. Hakenut tuntumaa loukkaantumisen jäljiltä. Pulassa ison jään vauhdissa, mutta hoitaa siedettävästi hitaammat kulma- ja maalinedusväännöt.

1 tähti

KIMI KOIVISTO. Isohkoon rooliin kaavaillun hyökkääjän maaliton putki on nyt 24 ottelun mittainen. Peliitoistakaan ei löytynyt rentoutta ratkaisuihin. Tuhlailusta huolimatta pääsee usein tekopaikkoihin, joten on jälleen pudotuspelien villi kortti?

JUHA LEIMU. Loukkaantumiset selättivät tähtipuolustajan viimein? Kamppaillut 22 ottelua kankeissa tunnelmissa, erityisesti kääntyminen on vaikeaa, ja syöttöjen onnistumisprosentti matalalla. Pelätyt laukaukset liian usein päätylautoihin.

Info

Arvioitavana yli viisi ottelua syksyn aikana pelanneet Pelicans-pelaajat.

Arviot peilaavat sekä pelaajien suorituksia ennakko-odotuksiin että merkitystä joukkueen menestymiselle. Viiden tähden pelaajat esiintyivät yli odotusten ja olivat joukkueelle merkittäviä, ja niin edelleen.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme