Urheilu

”Lahtelainen juniorityö on parempaa kuin koskaan”

Tässä pelaajille luennoiva Herkko Koski on urheilujohtaja Junior-Pelicansissa, jonka jäsenseurat ovat Kiekkoreipas, Heinolan Kiekko, Nastolan Kiekko juniorit, Kanavan Pallo, Pelicans 2000 Hollola, VeKi ja Lahden Pelicans. Kuva: Mirja Hussain

Keskiviikkona (13.12.) Uudessa Lahdessa julkaistu artikkeli lahtelaisen jääkiekon juniorityöstä kirvoitti toimitukseen paljon palautetta niin puolesta kuin vastaan. Kanadalaisen taitovalmentaja Ross Lambertin kommentteja pelaajakehityksen puutteista ei niellä purematta Kiekkoreippaassa ja maakunnan Junior-Pelicans -organisaatiossa.

Lahdessa ja Päijät-Hämeessä pelaa suurehko noin 1 300 lisenssipelaajan massa, mutta tästä joukosta ei ole viimeisen kymmenen vuoden aikana noussut montaa kansallisen eikä kansainvälisen tason huippuyksilöä. Kiekkoreippaan junioripäällikkö ja Junior-Pelicansin urheilujohtaja Herkko Koski allekirjoittaa tilanteen joiltakin osin.

- Liigassa ja Mestiksessä on paljonkin junioripolun kulkeneita pelaajia mutta terävin kärki on puuttunut, pois lukien 96-ikäryhmä, Koski arvioi.

- 2010-vuoden paikkeilla selvitin, että jäimme 4-8-vuotiaiden junioreiden osalta jälkeen pääkaupunkiseutua ja niitä paikkoja joissa oli pidemmällä ajalla luonnonjäät tai tekojäärata. Muutoin harjoittelumäärämme jäällä olivat hyvällä tasolla.

Seuraavien vuosien aikana uskon, että päijäthämäläisiä pelaajia tullaan varaamaan NHL:ään.

- - -

Kosken mukaan esimerkiksi paikalliset juniorivalmentajat eivät kuitenkaan saaneet riittävästi tukea, ja valmennussisältöjen jalkauttaminen harjoitteluun oli sattumanvaraisempaa. Käänne parempaan on kuitenkin jo tapahtunut.

- Lahtelainen juniorijääkiekko voi jopa paremmin kuin koskaan aiemmin, Koski vastaa kritiikkiin.

Hän nostaa esille esimerkiksi sen, että harrastamisen keskeyttämisen määrät (drop-out) ovat erittäin alhaiset, ja koulunkäynti on nuorille urheilijoille sujuvampaa. Asioista huolehditaan ja esimerkiksi fyysistä kuormittavuutta säädellään.

Kaukalossa Kiekkoreippaan juniorit voittavat nykyisin otteluita selkeästi enemmän kuin häviävät.

- Pystymme haastamaan kaikki valtakunnan joukkueet, aikaisemmin meillä oli isoja haasteita tässä, Koski kiteyttää.

- Olemme myös nostaneet joukkueitamme korkeammille tasoille niissä sarjoissa joissa on tasojoukkuetoimintaa. C-juniorit pelaavat ensimmäistä kertaa ylempää SM-sarjaa, molemmat B-ikäluokan SM-joukkueet (B1 ja B2) taistelevat tänä viikonloppuna paikasta ylemmässä SM-loppusarjassa, ja A-nuoret varmistivat jo sen. Pohjola-leirin kartoitusvaiheessa meillä on eniten pelaajia Hämeen alueen sisäisessä aluejoukkueessa, neljätoista 44 pelaajasta.

- - -

Huippuyksilöiden kehittämistä auttaa, että urheilujohtaja Kosken alaisuudessa on nyt kolme valmennusvastaavaa, joiden kautta valmennusta koordinoidaan eri ikäluokille ja alueille.

- 4-15-vuotiaille on lisätty jäävuoroja, mm. taito- ja aamujäitä. Myös peliryhmien koot ovat pienentyneet, yksilö saa enemmän peliaikaa. C-A-vaiheessa olemme jo useamman vuoden panostaneet yksilöiden valmennukseen. Kaikilla niillä pelaajilla on henkilökohtaiset kehityssuunnitelmat.

- Uskon, että kun tulevilla ikäluokilla on vankempi pohja luotuna, ja jalostamme sen huippu-urheiluun valmistavassa vaiheessa entistä yksilöllisemmin, tuloksia kyllä tulee. Seuraavien vuosien aikana uskon, että päijäthämäläisiä pelaajia tullaan varaamaan NHL:ään.

Koski muistuttaa, että tämän kokoluokan uudistuksissa ei voi ”räjäyttää kaikkea kerralla”, kun moni aikuinen tekee seurassa töitä vapaaehtoisena ja oman työnsä ohella.

- Nykymalliin on päädytty sen jälkeen, kun on tiedostettu, että junioripuoli ei ole tuottanut järjestelmällisesti huippupelaajia. Malli on rakennettu analysoimalla ja resurssit huomioiden, ja sitä on valtakunnallisestikin kiitelty.

Koski puolustaa myös seuran valmentajia, joista monet ovat mukana juniorimaajoukkueissa.

- Pysymme erittäin hyvin tietoisina missä kansainvälinen juniorijääkiekko menee. Päätoimiset ja useat oto-valmentajammekin ovat liikunta-alan koulutuksen saaneita tai sitä opiskelevia. Jääkiekkoliiton koulutuspolku on meillä vahva, lisäksi huippu-/ammattivalmentajatutkinnon käyneitä valmentajia on useita.

- - -

Pelaajien fysiikkavalmennukseen junioriorganisaatio on saanut apua Pelicansin liigajoukkueen meritoituneelta fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkoskelta. Hän on tehnyt linjaukset junioreiden fyysiseen harjoitteluun C-A-junioreille.

- Tästä kiitos Liiga-Pelicansille. Jo aiempina vuosina pelaajamme ovat harjoitelleet monipuolisesti, mutta itselläni on ollut huoli siitä, että heiltä puuttuu sellainen terävyys luistelusta. Tähän on nyt kiinnitetty huomiota uusilla linjauksilla, Koski sanoo.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme