Urheilu

Laineen patsas erottuu oranssina

Erkki Laineen patsaan jalustassa lukee hänen elinaikansa ”Erkki Laine 13.9.1957–22.8.2009”. Kuva: Aatu Raninen

Jääkiekkoilija Erkki Laineen näköispatsas tervehtii nyt Isku Areenan edustalla hallissa vierailevia ihmisiä. Lähes kolme metriä korkea, graniittijalustalla seisova alumiinipatsas paljastettiin tiistaina ennen Pelicans-HPK-ottelun alkua.

Jääkiekkoaiheisia patsaita ei Suomessa ole lajin mittavista perinteistä huolimatta kovin montaa, ja vuonna 2009 veneonnettomuudessa menehtyneen Laineen patsas on tiettävästi ensimmäinen selkeästi henkilöä kuvaava julkinen patsas.

Virolaisen taiteilijan Bruno Kadakin suunnittelemasta ja Viron Tartossa valmistetusta patsaasta poikkeuksellisen tekee Laineen päällä oleva oranssi paita, jonka voi katsoa kuvaavan Lahden Reippaan tunnusomaista peliasun väritystä. Suomessa pelatessaan Laine edusti pelkästään lahtelaisia Reippaan joukkueita eri muodoissaan.

Tiistaina patsaan julkistustilaisuudessa patsaan kankaan alta paljastivat Suomen urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho ja toinen Lahti-kiekon legenda Kari Eloranta.

Läsnä olivat myös Laineen leski Erika Laine sekä tyttäret Emma ja Essi Laine.

- Tämä on hieno kunnianosoitus isää ja ennen kaikkea lahtelaista jääkiekkoa kohtaa. Tämä on kuitenkin kunnon kiekkokaupunki, Emma Laine sanoi.

Tilaisuudessa moni korosti Erkki Laineen olleen vaatimaton ja ystävällinen ihminen, mutta pelatessaan uraauurtava tienraivaaja ja erinomainen maalintekijä.

Patsas oli alun perin määrä valmistua 13.9. jolloin Laine olisi täyttänyt 60 vuotta, mutta aikataulu lykkääntyi parilla kuukaudella. Lokakuussa Laine sai hienon kunnian, kun mies aateloitiin Suomen Jääkiekkoleijonaksi numero 241.

Pelicansin liigajoukkue kunnioitti tilaisuutta luistelemalla ottelun lämmittelyn Reippaan oranssimustavalkoisissa pelipaidoissa, joiden jokaisen selässä luki nimi Laine ja pelinumero 13.

Patsaan tekemisestä vastasi toimikunta, joka oli pyytänyt Laineen omaisilta luvan näköispatsaan toteuttamiseen. Patsaan päärahoittaja oli rakennusyhtiö Salpausselän Rakentajat, jonka perustamisessa Erkki Laine oli mukana. Tontin omistavalle Lahden Jäähalli Oy:lle patsaan luovuttivat Lahden Pelicans, Kiekkoreipas ja SSR Group Oy.

Suosittelemme