Urheilu

Kimi Koivisto osui 43 laukausta sitten

Kimi Koivisto ei ole löytänyt kiekon mentävää reikää viimeisillä 43 laukauksellaan, mutta aikaa on vielä etsiä ennen kevään ratkaisupelejä. – Mieli täytyy vain yrittää pitää virkeänä, Koivisto tietää. Kuva: Aatu Raninen

Joskus se on helppoa. Kiekko voi sujahtaa sukkana sisään kauniin laukauksen päätteeksi, tai pomppia sisään vaikka vahingossa. Parhaassa flow-tilassa maalin voi tehdä vaikka ilmaveivillä, kuten Iikka Kangasniemi tyylitteli Pelicansin harjoituksissa voittomaalin valkopaitaisen joukkueen eduksi.

Sinisten puolella olleella Kimi Koivistolla on ollut viime viikkoina takkuisempaa. Neljään ensimmäiseen otteluun syntyi rohkaisevat kaksi osumaa, mutta kolmas odottaa itseään.

- Maalintekopaikkoja on kyllä ollut paljon, se on aina pääasia. Kyllä se sitten jossain vaiheessa alkaa osumaan, Koivisto luottaa.

Ensi tiistaina edellinen maali täyttää kaksi kuukautta, eivätkä sinä aikana syntyneet pari-kolme syöttöpistettä pidemmän päälle lämmitä tulosyksikön hyökkääjää.

Mieli on yritettävä pitää virkeänä, vaikka eihän lätkästä kokonaan irti pääse.

- Ei tässä oikein muu auta kuin olla liikaa ajattelematta asiaa. Tekee vain kaukalossa lujasti töitä ja auttaa sillä tavalla joukkuetta, Koivisto virkkoo tuttua joukkuepelipuhetta.

- - -

Koiviston 24 ikävuoden ja 84 liigapelin taustoilla menestyksekäs ura on vasta tekeillä. Pelaaminen osana voittavaa joukkuetta tuo arvostusta, mutta jonkin verran omiakin pisteitä on tässä roolissa synnyttävä. Sopimus päättyy ensi kevääseen, ja työpaikka pitää lunastaa.

- Toivottavasti sen maalittoman putken saisi mahdollisimman pian poikki, ettei apina jää roikkumaan selkään, Koivisto miettii.

Aina tulosta ei vain urheilussa tule vaikka tekopaikkoja ojennettaisiin hopeatarjottimella, sen jokainen pelaaja kohtaa jossain vaiheessa. Tukkoinen ketsuppipullo vaivasi Koivistoa jo viime kaudella. Silloin syysvire katkesi loukkaantumiseen ja maaliton putki venähti 23 otteluun, kunnes hyökkääjä niittasi pudotuspeleissä KalPan verkkoon kolme hienoa ja tärkeää osumaa.

- - -

Hyvä puoli tilanteessa onkin, että maaliskuuhun on vielä aikaa. Nyt runkosarjan toisen kolmanneksen alkaessa maajoukkuetauko toi kaivatun lepohetken ja peräti viisi vapaamuotoisempaa päivää muille paitsi maajoukkuepuolustajille Libor Sulakille ja Stefan Lassenille.

Täysin niiden aikana ei voi ulos puhaltaa, mutta akut saa ladattua.

- Koitin olla mahdollisimman paljon pois hallilta, että pääkoppa nollautuu. Mieli on yritettävä pitää virkeänä, vaikka eihän lätkästä kokonaan irti pääse. NHL- ja CHL-pelejä tuli seurattua, Koivisto toteaa.

Kiekkoreippaan kasvatti on löytänyt pelillisen kodin Kangasniemen ja Miska Siikosen ketjusta. Trio palautettiin yhteen viime ottelussa, ja tauon jälkeen Koivisto toivoo yhteistyölle jatkoa.

- Tietty duuni kentällä on aina tehtävä, mutta joidenkin kanssa kemia vain toimii paremmin, 21 ottelussa 2+3 pistettä summannut Koivisto myöntää.

- - -

Koiviston liigaura ulottuu jo kauteen 2011/12, jolloin A-nuorissa hyviä pisteitä tehnyt hyökkääjä pääsi kokeilemaan liigavauhtia ensin yhden ja seuraavalla kaudella kolmen pelin verran.

- Silloin en ollut vielä valmis tähän, mutta sain peliaikaa Mestiksessä, mikä taas kehitti kiekolliseen rooliin ja sai juuri sitä itseluottamusta. Ne ekat liigapelit ovat siinä mielessä tärkeitä, että saa lisämotivaatiota harjoitteluun, kun tietää mihin tähtää, Koivisto toteaa.

Kehittyminen vaatii kuitenkin tasapainoilua. Joka päivä pitäisi puskea eteenpäin, mutta vauhti ei saa kiihtyä liiaksi. Vuoden takaista hyvää syksyä edelsi ylikunto, joka diagnosoitiin tammikuussa 2016.

- Ylikunto on monen asian summa, ei pelkästään treenaamisesta johtuva. Sillä kaudella oli itsellä kovat paineet murtautua Liigaan, tuntui että viimeiset mahdollisuudet ovat käsillä. Fyysinen kuormitus oli kova, ja henkiseltä puolelta tuli vähän lisärasitusta, Koivisto kertaa.

- Syksyllä oli muistaakseni tosi kova yskä, enkä käynyt lääkärissä, pelasin vain ja treenasin kovaa. Ehkä sekin aiheutti alipalautumista.

Koettelemuksesta voi olla vielä arvokasta hyötyä uran myöhemmissä vaiheissa. Ehkä myös seura ja valmennus oppivat siitä jotakin.

- Tällä kaudella minulla ei enää ole ollut mitään jälkioireita, Koivisto toteaa.

Haastattelun jälkeen Koivisto marssi muun joukkueen mukana joogatunnille karistamaan apinaa selästä.

Seuraavat ottelut

tiistaina HIFK-Pelicans

perjantaina Pelicans-Lukko

lauantaina KooKoo-Pelicans

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme