Urheilu

LAMK:iin parempia linjoja urheilijoille

Jumppaliikkeet ja kirjaviisauden kartuttaminen pyritään ensi vuoden alusta alkaen yhdistämään Lahden ammattikorkeakoulussa entistäkin paremmin. Kuva: Juha Peurala

Lahden ammattikorkeakoulussa kehitetään parhaillaan parempaa opintoväylää kilpa-ja huippu-urheilijoille, jotka haluavat yhdistää urheilemiseensa ammattikorkeakouluopiskelun. Vuonna 2018 tarjolle tulee joustavampia oppimispolkuja sekä yksilöllisempiä ohjaus- ja tukipalveluja, joilla voidaan tukea paitsi urheilijan opiskelua ja urheilu-uraa, myös aktiiviuran jälkeistä aikaa.

Opiskelijoiden mukaan tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota joustaviin oppimispolkuihin, yhteistyöverkostoihin sekä tukevaan ohjaukseen ja yhteisöllisyyteen. Urheilijan oppimisväylän puuhahenkilö, lehtori Paula Harmokivi-Salorannalle on tullut kehittämistyön aikana niin uutta tietoa kuin tuttuja asioita.

- Urheilijalähtöisempiä ja yksilöllisempiä malleja tarvitaan. On tärkeää karsia asenteellisia, rakenteellisia ja toiminnallisia esteitä urheilevan opiskelijan arjesta, vaikka joissakin seikoissa olemme menneetkin viime aikoina eteenpäin, Harmokivi-Saloranta toteaa.

Esimerkkeinä joustavista tavoista yhdistää ammattikorkeakouluopiskelua ja urheilu-uraa ovat oman urheilijabrändin vahvistaminen opintojen avulla ja oman urheiluseuran kehittäminen projekteilla. Urheilu-ura ja tavoitteellinen harjoittelu voidaan myös itsessään nähdä osaamista lisäävänä pääomana, jonka avulla voidaan hyväksilukea opintoja. Urheilija voi näyttää osaamistaan esimerkiksi opettamalla ja ohjaamalla kanssa-opiskelijoitaan.

Oppimisväylän toinen puuhahenkilö lehtori Tatu Saarinen näkee hankkeessa etuja kaikille osapuolille.

- Urheilija hyötyy niin aktiiviuraansa kuin sen jälkeistä aikaa ajatellen, lisäksi opiskelijoiden edustamat urheiluseurat oppimis- ja kehittämistehtävien muodossa, sekä LAMK urheilijamyönteisenä korkeakouluna ja Lahti urheilukaupunkina, Saarinen listaa.

Suosittelemme