Urheilu

Kolumni: Uutta Sulakia etsitään jo

Pelicans on samoilla EBEL-apajilla joista myös Libor Sulak löytyi. Kuva: Mirja Hussain

Kulisseissa tahti ei laannu maajoukkuetauolla, vaan Pelicansin tarkkailijat matkustavat Itävaltaan etsimään uusia pelaajia ensi kauden joukkueeseen. Suuntana on kaiketi maan pääsarja Erste Bank Eishockey Liga, jossa loppuviikosta pelataan kaksi pelikierrosta ja pari yksittäistä ottelua.

Ylikansallinen EBEL on eräänlainen aarreaitta, sillä sarjan 330 pelaajasta kaksi kolmasosaa on ulkomaalaisia, tosin lukemassa ovat mukana oman maansa pelaajia suosivat joukkueet Tshekistä, Italiasta, Unkarista ja Kroatiasta. Tarkalla työllä sarjasta on löydettävissä hyvän hintalaatu-suhteen pelaajia, joko kehittyviä tai 20-25-vuotiaita tai muutaman vuoden kokeneempia runkopelaajia.

Libor Sulakin kotiseurassa Orli Znojmossa ei nyt näytä olevan saman kaliiberin ehdokkaita. Toisen ennestään tutun seuran Graz 99ersin riveissä on kaksi isokokoista ruotsalaispakkia: puolustavampi Jonathan Carlsson (29) ja hyökkäävämpi Robin Weihager (29), jotka ehkä voisivat seurata Stefan Lassenin jalanjälkiä Lahteen. Saman joukkueen keskushyökkääjä Brock Higgs (25, CAN) on myös mielenkiintoinen nousukas toista kauttaan Euroopassa, kuten myös Fehervarin heikkoa joukkuetta kannatteleva kollega David Gilbert (26, CAN).

Mahdollisia tarkkailtavia voisivat olla Salzburgin hyökkääjät Alex Aleardi (25, CAN) ja NHL:stäkin tuttu Peter Mueller (29, CAN). Medvescak Zagrebin riveissä Marko Pöyhösen seurakavereina pelaavat kahden passin puolustaja Adam Deutsch (22, SWE/CRO) ja oikeakätinen kollega Alexx Privitera (24, USA), sekä hyökkääjistä sisäisen pistepörssin kärkimies Tyler Morley (25, USA) ja kuutonen Mike Aviani (24, CAN/CRO).

Mihin kuukauden päästä 19 vuotta täyttävällä Lahtisella olisi kiire?

Osuiko tähän joukkoon suurennuslasin alla olevia pelimiehiä, mene ja tiedä. Ainakin pääosin he kuitenkin täyttävät osan Pelicansin kriteereistä, eli ikää on alta 30:n ja taustalla on pudotuspelikokemusta sekä nimityksiä kapteenistoon. Ja eihän sitä tiedä vaikka Itävalta olisikin peitenimi esimerkiksi Ruotsille tai Tanskalle.

- - -

Severi Lahtinen on puhuttanut jouduttuaan oudon karenssisysteemin uhriksi. Lupaava laitahyökkääjä on pelannut koko syksyn Peliitoissa, vaikka Pelicansin miehistössäkin olisi voinut olla tuurauskeikkaa. Peliitat rämpii tutusti Mestiksen pohjalla, mutta se ei ole Lahtista hidastanut: 13 ottelussa pisteet 6+13=19, mikä on kovempi pistekeskiarvo kuin millä Mestiksen pistepörssi viime vuonna voitettiin.

Puheissa Lahtiselle on vaadittu saman tien peliaikaa Liigassa, mutta toisaalta voi kysyä, että mihin kuukauden päästä 19 vuotta täyttävällä olisi kiire? Lahtinen voisi Liigassa jo tehdä pisteen jos toisenkin, ja esitellä kikkavarastonsa aarteita yleisölle, mutta eikö oleellisinta ole, että nuori pelaaja saa Pelicansin ja Peliittojen yhteistyöstä parhaan mahdollisen pohjan liigauralleen.

Pelaajan kehittäminen ei ole sitä, että harpotaan mahdollisimman nopeasti askelia eteenpäin, vaan usein tarvitaan Peliittojen kaltainen vuoden-parin välietappi, jossa tehdään pohjia ja kartutetaan pelillistä kokemuspankkia, mieluiten vielä pitkäjänteisesti ilman jatkuvaa pompottelua Liigan, Mestiksen ja A-nuorten välillä.

Liki liigatasoinen harjoittelu ja paikoin jopa yli 20 minuutin peliaika on erinomainen väliporras esimerkiksi ensi kautta ajatellen. Liigapelien aika tulee kyllä viimeistään silloin.

- - -

Valmentajan valinta on näiden viikkojen juttuja sekin, ellei ole jo ratkennut. Marko Virtanen jatkaa JYPin peräsimessä ja Mikko Manner Kärppien, joten he eivät ole Pelicansin saatavilla. Mielenkiintoisia nimiä markkinoilla ovat esimerkiksi Ässien Jyrki Aho ja vastikään Sveitsin Klotenista irtisanottu Pekka Tirkkonen. Ilta-Sanomien tietojen mukaan myös Jukureiden Risto Dufva oli itseään Lahteen kaupitellut, mutta vahvimmin huhuissa on pyörinyt hänen adjutanttinsa Ville Nieminen.

Kovin pitkäksi ehdokaslista ei kasvamaan pääse, esimerkiksi ex-HIFK Antti Törmänen tai toisaalta Mestiksessä kovaa jälkeä tehnyt ex-pelikaani Pasi Räsänen eivät tunnu olevan sitä mitä Pelicans juuri tällä hetkellä etsii. Utopistiset haaveet Lauri Marjamäen tai Jukka Jalosen kaltaisesta tähtivalmentajasta yliviivattiin viimeistään kun Jokereiden ja Leijonien välinen tuolileikki pyörähti ympäri.

* OIKAISU: Itävallan EBEL-liiga on tällä viikolla maajoukkuetauolla. Sen sijaan Itävallan Innsbruckissa pelataan Itävallan, Tanskan, Norjan ja Etelä-Korean maajoukkueiden välinen turnaus.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme