Urheilu

FC Lahden päätösottelussa nähtiin Kaurismäen sijaan Hollywoodia

Noin kymmentä yli neljä lauantaina iltapäivällä Lahden Stadionin pelaajakäytävällä monen mieli oli osinepäuskoisessakin tilassa. Synkkä lokakuun ilta kääntyi täysin päälaelleen, kun FC Lahti oli tarttunut viimeiseen oljenkorteensa ja laittanut pallon Helsingin IFK:n maaliin.

Ottelun käynnistyttyä myöhässä tiedettiin, että IFK Mariehamn oli oman ottelunsa hävinnyt, joten Santeri Hostikan sijoitus tyhjään maaliin tiesi lahtelaisille ikimuistoista pääsyä ensi kesän Eurooppa-liigaan.

Pukukopissa joukkue ja erityisesti päävalmentaja Toni Korkeakunnas intoutui riehakkaaseen voitontanssiin.

- Eurooppaan, Eurooppaan, Eurooppaan! Camoon äijät!, kopissa raikui.

Vain kompastuminen läpiajossa olisi enää puuttunut tästä syksystä.

Samalla HIFK:n pelaajat nielivät suruaan liigakarsintoihin joutumisesta. Helsinkiläisfaneilla pettymys purkautui lumipallojen ja irtaimiston heittelyyn.

- - -

- Harmittaa niiden ihmisten puolesta, jotka eivät ole urheilun parissa mukana. Tällaisia tunteita ei muualta saa, intoili Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Eerikki Lyytikäinenkin ennen rientämistään virallisempiin tehtäviinsä.

Hän osui koko lailla oikeaan. Sateisella ja lumisella stadionilla tarjoiltiin noin 2 200 katsojalle sellainen kiristyvä trilleri, että nitroja kaipailivat jo nuoremmankin polven futisjännärit.

Kaksin läpiajoon karanneiden Hostikan ja Fareed Sadatin ohella sankareihin kuului muiden muassa Kalle Taimi, joka oli viittä minuuttia aiemmin venyttänyt koipensa HIFK:n varmalta näyttäneen maalilaukauksen eteen.

Juhlituin sankari oli kuitenkin Hostikka, jonka nimi jää aikakirjoihin ja luultavasti myös katsomossa hoilattaviin lauluihin.

- Valmennus käski vain pistää kaikki peliin, ”tee paljon hommia ja ratkaise”. Ei sieltä mitään tarkempaa tullut, kyllä mä tiedän mitä pitää tehdä, Hostikka muisteli.

Läpiajotilanne oli käynnistynyt kenenpä muunkaan kuin Aleksi Paanasen riistettyä pallon Mika Väyryseltä lahtelaisten rangaistusalueella.

- Osasin odottaa Farelta syöttöä, on sen verran hyvä frendi kuitenkin, varttia ennen loppua kentälle vaihdettu Hostikka kertasi. Sadat puolestaan kertoi menneensä pieneen paniikkiin ja mietittyään voiko tilanteesta vielä syntyä paitsio.

Voi vain kuvitella minkälaisesta taakasta kaksikko päästi esimerkiksi Henri Anierin ja Marko Simonovskin, jotka olivat yrittäneet lähes väkisin kiskoa palloa maaliin onnistumatta kuitenkaan useista paikoista. Tai Miikka Mujusen, joka joutui maalilla kovaan paikkaan tuuratessaan viimeisillä ottelukierroksilla.

- - -

- Huhhuh, tämä oli Hollywoodia! huudahti toimitusjohtaja Tomi Honkanen paiskatessaan ylävitosia tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa.

Syksyn tappioputki alkoi saada jo kaurismäkeläisen karuja piirteitä, mutta täpärä onnistuminen tietää ensi kaudeksi ekstrana noin neljännesmiljoonan rahasummaa ja valttikortteja pelaajaneuvotteluihin.

Yleisömääräkin kasvoi roimasti, vaikka hyisessä loppunäytöksessä katsomo ei pullistellut. Yleisökeskiarvoksi muodostui 2 493 katsojaa, missä on yli 20 prosentin kasvu edelliskauteen.

- - -

Lehdistön eteen päävalmentaja Korkeakunnas saapui tyynempänä. Sadetanssit jätettiin pukukoppiin.

- Kaudesta tuli erinomainen, kolmatta kertaa seuran historiassa Euro-paikka. Keväällä sitä ei olisi moni uskonut. Olen tosi iloinen, en mä oikein muuta osaa sanoa. Nyt nautitaan!

Päävalmentajan mukaan syksystä voisi kirjoittaa vähintään novellin. Lauantain juhlat syntyivät lukemattomien vastoinkäymisten kautta. Jopa Pietarin Zenitin kanssa sutjakkaasti sujuneen yhteistyön jatkamiseen tuli mutkia, kun venäläisseuran urheilujohtaja Konstantin Sarsaniya menehtyi lokakuun alussa yllättäen vain 49-vuotiaana, ja tulevasta on neuvoteltava uuden johtajan kanssa.

Kauden päättäjäisiä juontanut Petri Pasanen kysyi vielä mitä Korkeakunnas on neljän kauden aikana Lahdesta saanut.

- On tullut ystäviä, varmaan vihamiehiäkin. On löytynyt identiteetti millä me voidaan menestyä. Lahti ansaitsee hyvän joukkueen. Olen Loviisan Tor:n kasvattina ylpeä, että saan olla tällaisessa jalkapallokaupungissa osana perhettä, ensi heinäkuussa joukkueensa euro-kentille luotsaava Korkeakunnas mietti.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme