Urheilu

Kolumni: Pelicansin pullaan jäi vielä rusinoita

Taitavia nuorehkoja hyökkääjiä on revitty Pelicansista maailmalle viime aikoina tiuhaan. Borna Rendulic ehti viettää Lahdessa vain kaksi kuukautta. Kuva: Sami Kuusivirta

Borna Rendulicin yllätyslähtö Pelicansista aiheutti tällä viikolla ymmärrettävästi ristiriitaisia tunteita kiekkokaupungissa. Kapteeni Stefan Lassenin mukaan pelaajat päättivät keskenään, että Borna saa mennä, joten joukkueen sisällä tilanne näyttää hoidetun aika rehdisti. Tosin vastaan hangoittelu olisi ollut muilta pelaajilta omankin oksan sahaamista.

Yllätyksenä näin aikaista KHL-siirtoa voi pitää, vaikka suulas kroaatti ilmoitti Uuden Lahden Kiekkosyksyn haastattelussa (UL 6.9.) harvinaisen suoraan, että Lahteen on tultu vain käymään.

”Lähtökohta on se, että en pelaa täällä enää ensi vuonna.”, Rendulic sanoi ääneen sen, mikä on ja jopa pitäisi olla aika monen pelaajan tavoitteena.

Vaan eipä olisi uskonut, että ennustus toteutuu ensi pelikauden sijaan jo kalenterivuoden puitteissa.

Rendulicin 14 ottelun pesti Lahdessa saattoi tulla Pelicansille periaatteessa ilmaiseksi.

- - -

Suuren yleisön tuntoja kuulostellessa vaikutti siltä, että muutamien mielestä Pelicans petti yleisönsä suostumalla kauppaamiseen. Näyttävän ja ennen kaikkea tehokkaan pelaajan menettäminen jää ymmärrettävästi kaivelemaan. Rendulic oli iso vetonaula, joka oli vasta päässyt vauhtiin - potentiaalinen kevään isojen pelien ratkaisija.

Yleisön kusettajiksikin Pelicansia tituleeraavat äänenpainot tuppaavat vain hiljenemään silloin, kun joukkue ja seurajohto yllättävät positiivisesti. Viime kevään isojen menetysten jälkeen Lahteen on jo tuotu 6-7 selkeää vahvistusta, joukkue on pompannut sarjataulukossa peräti neljän parhaan joukkoon, ja paiskoo kotikaukalossaan vastustajia pelillisesti kanveesiin kuin kuoriämpäreitä.

Mitähän se sitten lienee, käänteistä kusettamistako? Menestytäänpäs kuitenkin, vaikka kukaan ei uskonut!

En tiedä auttaako kuluttajaviranomainen, mikäli tuote on parempi kuin luvattiin.

- - -

Tiistain ottelu Jukureita vastaan olikin erinomainen vastaisku tähän paikkaan. Vastus ei ollut kummoinen, mutta ei Pelicans jäänyt kaipailemaan Rendulicia, vaan kiskoi tylyä lätkää ja latoi viisi maalia tauluun. Perjantai ja lauantai antavat vielä lisää osviittaa siitä minkälainen aukko Rendulicista jäi, vai jäikö sittenkään.

Oikeisiin mittasuhteisiin tämä KHL-menetys asettuu, kun muistetaan, että lähes samalla ovenavauksella sisään tulivat tiistaina 2+2-tehoilla mässäillyt Jesse Saarinen ja välittömästi yleisön otteillaan hurmannut Libor Sulak, jolla on ainesta tuoda takalinjoilta aivan uusi ulottuvuus hyökkäyspelaamiseen. Toisaalta sieltä uupuvat loukkaantuneet Aleksi Mustonen, Antti Tyrväinen ja Hannes Björninen. Ja jos seurajohdon puheita ja sisäpiiritietoja voi tulkita, on Pelicansilla mahdollisuus tehdä vielä lisähankinta kauden myöhemmissä vaiheissa.

Pelicansin pullaan jäi siis aika monta rusinaa Rendulicin lähdettyäkin.

- - -

Kiinnostavaa olisi tietää minkälaisen ”kohtuullisen korvauksen” Pelicans sai KHL-seura Vitjaz Tshehovilta, mutta sitä summaa ei luonnollisesti paljasteta. Pelicanshan ehti maksaa Rendulicille palkkaa joitakin kymmeniä tuhansia euroja, joten jos korvaus yltää samoihin lukemiin, saattoi 14 ottelua kestänyt pesti Lahdessa tulla Pelicansille periaatteessa ilmaiseksi, parhaimmillaan tuli voittoakin.

Urheilullisesti suurin ongelma tässä tapauksessa on se, että jälleen kesken kauden joukkueessa mylläävä vaihtuvuus ei välttämättä ole omiaan hitsaamaan ryhmää yhteen. Motivaatio-ongelmaa tuskin on, mutta kokoonpano ja kemiat sekoittuvat ainakin vähän. Aikaa pudotuspelien alkuun on kuitenkin ruhtinaalliset viisi kuukautta.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme