Urheilu

Simonovskin 13 sivallusta

Marko Simonovskin maalikavalkadi tältä kaudelta kuvaa hyvin mistä ja miten maalit tehdään: rangaistusalueen sisältä maalin edestä, ja maalintekoyritys on saatava aikaan yhdellä kosketuksella. Kuva: Kuva: Mirja Hussain / Grafiikka: Aatu Raninen

Kärkipelaaja Marko Simonovski on ollut yksi Veikkausliigakauden suuryllättäjistä. Vielä kesäkuun puolivälissä makedonialaishyökkääjä näytti tulosten perusteella tusinavahvistukselta, mutta kauden loppusuoralla jopa maalikuninkuus on vielä mahdollisuuksien rajoissa.

Simonovskin edellä maalipörssissä ovat 15 maalin Aleksei Kangaskolkka (IFK Mariehamn) ja Tuco (Ilves), sekä 14 maalin Filip Valencic (HJK).

- Olen tietenkin tyytyväinen maalimäärään ja kauteen, mutta vielä on neljä ottelua jäljellä, ja meillä on lisää maaleja tehtävänä, Veikkausliigan syyskuun tähdistöjoukkueeseen valittu Simonovski juttelee tulkkina toimivan Igor Jovanovicin välityksellä.

Simonovski on Lahdessa oppinut ymmärtämään jonkin verran englantia, mutta puhuttuna kieli ei vielä taitu. Viime kauden hän pelasi Kazakstanin Valioliigan FK Sahtjor Karagandassa.

- Siellä yksilöt ovat taitavampia ja kokeneempia kuin Suomen sarjassa. Täällä peluutetaan enemmän nuoria pelaajia, Simonovski vertaa.

- - -

Kaikki 13 veikkausliigamaalia ovat Simonovskilla hyvin mielessä. Ylitse muiden on heti avausottelussa onnistunut osuma Seinäjoella SJK:n verkkoon.

- Ensimmäisen maalin muistaa parhaiten. (Hendrik) Helmken kulmapotku tuli Igorille, hän puski kohti maalia ja pääsin juuri ennen maalivahtia tuikkaamaan jalan väliin, Simonovski kertaa.

Sittemmin hän on saanut joukkueen kannattajilta lempinimen Skopjen Puoskari, koska viimeistely ei aina ole ollut yhtä kliinistä kuin leikkaussalissa. Alkukaudesta FC Lahti tuskaili muun muassa hitaiden hyökkäysten kanssa, joiden huonot ajoitukset ja ratkaisuvalinnat eivät tuottaneet riittävästi hyviä tekopaikkoja.

- Kokonaisuutena pelasimme melko hyvin heti alussa, mutta olimme monet uusia kokoonpanossa, ja se vaikutti pallolliseen pelaamiseen. Maalinteko oli suurin ongelma, ja kun joukkue hitsautui, alkoi sekin toimia.

Koko kauden mittakaavassa Simonovskin laukaisutarkkuus (21 %) ei juuri kalpene muille Veikkausliigan tehotykeille. Viimeisissä viidessä ottelussa hän on mättänyt peräti kuusi maalia, joista kolme tuli vieraissa Interiä vastan.

- - -

Isosta määrästä maaleja löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia. Simonovski on tehnyt 9 maalia vierasotteluissa ja vain 4 kotipeleissä. Maaleista 6 on syntynyt ensimmäisellä puoliajalla ja 7 toisella puoliskolla.

Peräti neljä kertaa Simonovski on viimeistellyt ottelussa FC Lahden neljännen maalin, kun ottelu on revennyt suurimaaliseksi.

Maalintekotavat ovat olleet nopeita yhden kosketuksen laukauksia, puskuja keskityksiin ja ohjureita maalivahdin edestä. Erityisen paljon Simonovskista kuitenkin kiteytyy siihen, että käytännössä kaikki maalit ovat olleet muiden järjestämiä, ja skopjelainen on nimenomaan viimeistellyt. Yhtään kaukolaukausta tai vähänkään pidempää pallon kuljetusta ei joukossa ole.

- - -

Kauden loppukiriin FC Lahti lähtee kolmannelta sijalta, kolme pistettä KuPS:n takana ja tasapistein Ilveksen kanssa. Torstain vastustaja IFK Mariehamn on viidentenä, ja vaanii yhden voiton päässä.

- Olemme voittaneet heidät kahdesti tällä kaudella, mutta he ovat silti yksi parhaista joukkueista. Helppoa ei tule olemaan, mutta meidän täytyy vielä voittaa saavuttaaksemme tavoitteen.

Tällä Simonovski tarkoittaa mitalisijoille ja siten ensi kesän euro-otteluihin pääsyä. Hän ei ota vielä kantaa pelaamisesta ensi kaudella Lahdessa.

- Kauden jälkeen on pitkä tauko, ja katsotaan mitä sitten tapahtuu.

Simonovskin 13 maalia

ottelu, vastustaja (koti/vieras), tilanne, syntyaika

1 SJK (v), 1-1, 82’

8 IFK M. (v), 0-2, 85’

13 PS Kemi (v), 0-1, 5’

14 HIFK (k), 4-1, 81’

17 RoPS (k), 1-1, 70’

18 KuPS (v), 1-1, 61’

19 IFK M. (k), 4-1, 44’

25 JJK (v), 0-2, 9’

25 JJK (v), 1-4, 75’

27 FC Inter (v), 0-1, 8’

27 FC Inter (v), 0-3, 33’

27 FC Inter (v), 0-4, 43’

28 RoPS (k), 1-0, 60’

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme