Urheilu

Runkosarjaveikkaus 2017-2018

1. Tappara

Mestaruuskrapulat ja pelaajamuutokset eivät Tapparan ylivoimaisuutta hetkauttaneet, miten käy päävalmentajan vaihtuessa Jukka Rautakorpeen? Harjoitusotteluista plakkariin pelkästään voittoja. Maalilla hyväksi todettu Dominic Hrachovina, edessään seitsemän huippupuolustajaa. Hyökkäyspään kovimmat värväykset Jarno Kärki, Niko Ojamäki, Tomas Zaborsky ja Matti Järvinen.

Seuraa: KalPassa loistanut Niko Mikkola on timanttisen pakiston kirkkain helmi.

2. JYP

Kymmenen vuotta putkeen viiden parhaan joukossa. Traktoriryhmän perse kestää merivettä ja mutaa. Jarkko Immosella, Juuso Puustisella ja Miika Lahdella vahvistunut hyökkäys on leveä, taitava ja vahva. Puolustus ja nuori maalivahtiosasto (Juho Olkinuora, Eetu Laurikainen) kalpenevat Tapparalle, mutta etumatka muihin kilpailijoihin on vankka. Kovaa tulosta elokuun CHL-otteluissa.

Seuraa: Kiekollinen moottori Mikko Mäenpää (34) tekee Sveitsistä paluun takalinjoille.

3. Kärpät

Päävalmentajaksi nouseva Mikko Manner yrittää korjata minkä Kai Suikkanen rikkoi. Viime kausi oli välikausi, mutta pelaajamateriaali mahdollistaa marjamäkeläisen reseptin jatkamisen. Mika Pyörälän lähtö satuttaa. Tulijoina mm. Charles Bertrand, Jukureiden huippupakki Miika Koivisto, ja maalivahti Veini Vehviläinen kirittämään Jussi Rynnästä. Vahva rosteri, vaikkakin melko nimetön.

Seuraa: Taiturimainen Julius Junttila tekee paluun. Luulajan valloitus epäonnistui.

4. HPK

Hurjaltahan tämä kuulostaa, mutta viime kauden 5. sija oli kova suoritus. Pohjatyöt on tehty, ja päävalmentaja Antti Pennanen on palauttanut kerholaisen menestyskaavan. Peli on sekä tehokasta että näyttävää. Niko Kapasen ja Sakari Mannisen mukana lähti paljon, sisään tuli kymmenkunta potentiaalista yllättäjää. Nuorekas ja urheilullinen ryhmä, ikärakenteessa samaa kuin Pelicansilla.

Seuraa: Ykkösveskari Emil Larmin debyyttikausi oli loistava. Jatkuuko huippuvire?

5. HIFK

Kaikki alkaa taas alusta. Nyt muutosta ja ryhtiä yrittää tuoda päävalmentaja Ari-Pekka Selin, joka onkin kovaksi keitetty mukava valkku. Peräti 14 pelaajaa lähti, sisään tuli 8. Loukkaantunutta ykkösvahti Kevin Lankista maalilla paikkaa Atte Engren, varalla vielä Niklas Bäckström. Isolla budjetilla laatuakin löytyy, mutta vuorenvarmat kulmakivet ovat aika harvassa. Joe Finleya kannattaa varoa.

Seuraa: Ykkössentterin paikasta kilpailee muun muassa Juhani Tyrväinen.

6. Lukko

Päävalmentaja Pekka Virta on onnistunut vain KalPassa, nyt kolmas yritys länsirannikolla. Harjoituskausi oli loukkaantumisten sävyttämä. Hankintoina kova viisikko: Janne Keränen, Arttu Ilomäki, Joakim Hillding, Jyri Marttinen, Johan Motin. Ehjänä kaksi kärkikentällistä ovat mitalitasoa, sen jälkeen taso putoaa, vaikka pelaajabudjetti peräti 2,6 miljoonaa. Ykkösveskarina Kaapo Kähkönen.

Seuraa: Viime kaudella 54 pistettä tehnyt Janne Keränen palasi tuttuun paikkaan.

7. Pelicans

Viime kaudella joukkue ei suostunut häviämään kahta ottelua enempää peräkkäin, sillä kaavalla pärjäisi nytkin runkosarjassa hyvin. Tosin HIFK:n, Kärppien ja Lukon totaalinen floppaus auttoi kummasti. Pelitapaa selkiytetään, ja parantunut puolustus auttaa hyökkäämistäkin. Erikoistilanteissa tapahduttava iso ryhtiliike. Vauhti kasvaa, mutta pysyykö viisikon pelipää mukana kyydissä?

Seuraa: Maajoukkuetason läpimurtoa on Janne Juvoselta odotettu jo pitkään.

8. TPS

HIFK:n tavoin raha ei ole taannut kummoista menestystä, ja taas alkaa uusi projekti päävalmentaja Kalle Kaskisen johdolla. Pelaajamateriaalissa on puutteita, vaikka konkarikolmikko Tallinder, Kallio, Perrin jaksaa vielä kohtalaisesti. Nuoret tykit Jasper Lindsten, Patrik Virta ja Petrus Palmu kovassa nosteessa. Tallinderin ja Ilkka Heikkisen takana puolustuksessa ei ole särkymävaraa.

Seuraa: Virtuoosi Ilari Filppula teki viime kaudella Malmössä yhteensä 44 pistettä.

9. Ässät

Viime kauden positiivisia yllättäjiä, Pelicansin perässä seitsemäntenä. Menetti käytännössä ykköskentällisen, tilalle tulivat Ben Blood, Sami Lähteenmäki, Philip McRae ja Antoine Laganiere. Päävalmentaja Jyrki Aho pystyy tekemään nimilistaa parempaa tulosta. Maalilla vastuuta kantaa Andreas Bernard, hyökkäyksessä isot roolit Simon Suorannalla ja Ville Korhosella.

Seuraa: Jyri Marttisen lähdettyä Niko Peltola saa ykköspuolustajan manttelin.

10. Ilves

Viime kauden kymppi pisti Tapparan tiukoille puolivälierissä, mutta siitä kokoonpanosta lähti pitkä liuta runkopelaajia. Päävalmentaja Karri Kiven sopimusta jatkettiin kevääseen 2019, se osasto on huippuluokkaa. Lähtökohtaisesti maalivahtipeli on vahvuus, puolustuskalusto on heikkous ja hyökkäys siltä väliltä. Pysyykö kapteeni Sami Sandell vihdoin kunnossa? Potentiaalia nuoressa ryhmässä riittää.

Seuraa: Veskari Antti Lehtonen oli viime keväänä sensaatiomaisen hyvä.

11. KalPa

Kova, kova testi koko organisaatiolle. Moni finaaliyllättäjä on romahtanut välittömästi seuraavalla kaudella, ja Sami Kapanen on päävalmentajana erittäin kokematon. Joukkue kupattiin tyhjäksi, pois lähti ykköskentällinen ja toinen mokoma luottomiehiä. Denis Godla nousee ykköstorjujaksi ja Tommi Jokinen kapteeniksi. Tärkeimmät hankinnat Mathew Maione, Janne Tavi, Alex Lavoie ja Kai Kantola.

Seuraa: 18-vuotias iso sentteri Eetu Luostarinen on läpimurron kynnyksellä.

12. Jukurit

Viime kaudella sensaatiomaisesti 11. sija ja jopa lähelle pudotuspelejä. Ei suuria muutoksia, pakistossa Hannu Pikkarainen korvaa Miika Koiviston, ja Markku Flinck vahvistaa keskikaistaa. Risto Dufvan peluuttama prosenttilätkä ja nen-päätteinen nimilista eivät kerää tyylipisteitä, mutta kaava toimii ja työmoraali on korkealla. Hyökkäyksessä kaksi ihan näppärää vitjaa.

Seuraa: Ex-pelikaani Miika Roine teki 31 pistettä ja on Jukuri-heimon uusi kapteeni.

13. Sport

Kolmas liigakausi palautti arkeen. Keräsi 14 pistettä vähemmän ja jäi ulos pudotuspeleistä. Pelaajamateriaali on kohtalaisen laaja ja tasainen, mutta päävalmentaja Tomek Valtosen kyky kehittää pelillistä prosessia on yhä epäselvä. Hankki kolme lupaavaa pakkia (Joni Tuulola, Niklas Nevalainen ja Oskari Manninen). Hyökkäyksen Michael Parks ja Sam Povorozniouk täysiä arpoja.

Seuraa: Vauhdikas kiekollinen puolustaja Robin Salo varattiin NHL:n 2. kierroksella.

14. SaiPa

Viime kausi oli katastrofi, ja kun viimeiseltä sijalta joukkuetta ylös vinssaa päävalmentaksi oikopolkua kiipinyt Tero Lehterä, ei suurta glooriaa voi povata. Vain puolustus on SaiPan mittapuulla jämäkkää tasoa. Maalilla kilpailevat 42-vee Jussi Markkanen ja ailahteleva Frans Tuohimaa. Hyökkäyksen kärki Anssi Löfman, Kim Strömberg ja NCAA-haku David Goodwin kertoo paljon.

Seuraa: Snaipperi Jonatan Tanus teki viime kaudella SaPKossa yhteensä 81 pinnaa.

15. KooKoo

Ei ehkä ole aivan näin huono, mutta jonkun on oltava viimeinenkin. Muukalaislegioonan leima otsassa. Viime kaudesta Josh Green lopetti, Juha-Pekka Haataja, Terry Broadhurst ja Leland Irving lähtivät. Päävalmentaja Tuomas Tuokkolalla ei oikein ole kivenkovia ja tasokkaita luottomiehiä käytettävissä. Tanskalaisduo Emil Kristensen - Patrick Björkstrand saamassa aika isoa ruutua.

Seuraa: Ykköstorjuja Juha Järvenpää oli viime kauden sivussa loukkaantuneena.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme