Urheilu

Mustoset jakoivat sentterin paikan keskenään

Hyökkääjän 27, 24 ja 28 pisteen kausien jälkeen ei seuraavaa tulostavoitetta tarvitse kauaa miettiä. Aleksi Mustosesta odotetaan Pelicansissa monipuolista ratkaisijaa ja 30 pinnan rajapyykin ohittajaa, vaikka pisteet kertovatkin pelistä vain osatotuuden.

Mustosen (22) liigaura on käynnistynyt hyvällä potkulla. Vyöllä on kohta 200 runkosarjaottelua, mutta ailahtelu on vielä vaivannut.

- Isoin asia on löytää tasaisuus. Ilveksessä kaudet alkoivat itseltäni ja joukkueelta hyvin, mutta tulokset laskivat talven mittaan, Mustonen miettii.

Kompastelu voi kertoa esimerkiksi fyysisen pohjan puutteista, ja henkinen puolikin vahvistuu usein vasta kokemuksen myötä käsittelemään tyynet ja myrskyt. Mustosen tietää, että hyvä kausi vaatii sekä henkistä että fyysistä lujuutta.

Nuorille pelaajille annetaan vastuuta, ja miksi ei annettaisi, jos kykyjä on. Aleksi Mustonen

- Kun tulee taukoa, pitää sen aikana harjoitella laadukkaasti, mutta toisaalta saada ajatuksia poiskin jääkiekosta. Treenin ja levon pitää molempien olla hyvää, muuten tasoa ei pysty ylläpitämään koko 60 ottelun rutistusta ja plejarit päälle, Mustonen toteaa.

Voittoja ja vaihtopenkkiä

Voittamisen kulttuuria Jokereiden kasvatti Pelicansiin kuitenkin tuo. Se on ollut yksi johtoajatuksista pelaajahankinnoissa, kun juniorimenestystä ei ole kertynyt tavaksi asti.

- Junnuna oltiin melkein joka kausi finaaleissa, mestaruuksiakin tuli (kolme). Tavoitteena oli aina voittaa, ja pelejä tuli paljon joka kevät, Mustonen muistelee Jokerit-vuosiaan.

Aikuisten peleihin hän pääsi Kiekko-Vantaassa. Samoihin aikoihin tuli jälleen kutsu nuorten maajoukkueeseen, Suomen kapteeniksi U18-kisoihin. Jättipaukku tuli seuraavana talvena tammikuussa 2014, kun Mustonen juhli muiden pikkuleijonien kanssa Rasmus Ristolaisen ikimuistoista jatkoaikamaalia ja kaksikymppisten MM-kultaa.

Kisojen jälkeen Mustonen nosti kytkintä ja roudasi kamppeensa Hakametsään Ilveksen koppiin.

- Sillä peliajalla, kolmea minuuttia pelissä, ei kannattanut jäädä Jokereihin. Peliaika on vain niin tärkeää, ja sinne hankittiin aina nimekkäämpiä pelaajia eteen, Mustonen perustelee lähtöään kesken kauden.

Tilaisuus hyväksi

Ilveksessäkin vaadittiin vielä Turo Asplundin loukkaantuminen, jonka myötä Mustoselle aukeni paikka isompaan rooliin. Kapteeni Sami Sandellin poissaolotkin avittivat saamaan peliaikaa.

- Toisen epäonni on toisen onni. Se tilaisuus pitää vain pystyä käyttämään, Mustonen myöntää.

Ja sen hän teki, ollen kolmella täydellä kaudellaan Ilveksen 5., 3. ja 4. paras pistemies. Väkkärämäinen hyökkääjä erottuu vauhdillaan, ja toisaalta ketterillä käännöksillä ja syötöillä pienessä tilassa. Maaleja ja syöttöjä hän on tehnyt urallaan melko tasatahtiin.

Ilveksessä parantamisen varaa jäi erityisesti plusmiinus-tilastoon, joka on liigauralta pahasti -22 astetta pakkasella. Aloituksia hän voitti sentterin paikalla heikohkosti 43 prosentin teholla, pelaten nyt laidassa.

Pelicansin Mustonen muistaa olleen Ilves-paidassa erityisen vaikea vastus.

- Ikinä ei tiennyt mitä odottaa, saattoivat tulla kovaa tai hiljaa.

Keväällä syntyi sopimus hyvien suositusten perusteella.

- Kuulin kavereilta, että toiminta on tällä hyvää ja rehellistä. Nuorille pelaajille annetaan vastuuta, ja miksi ei annettaisi, jos kykyjä on.

Ykkösketjun miehiä

Mustonen ja hänen lempinimensä nousi tietoisuuteen jo ennen ensimmäistä liigaottelua syyskuussa 2012. Huudahdus ”Muse jää!” taltioitui ääniraidalle paljon puhuvana nyanssina hetkestä, jolloin nuoren juniorin sijaan Jokereiden Semir Ben-Amor hyökkäsi kaukaloon ja edelleen HIFK:n Ville Peltosen päälle tunnetuin seurauksin. Tuon Hartwall Areenalla pelatun European Trophyn ottelun jälkeen joukkueiden suhde ei ollut entisellään.

Pelicansissa vaihtoaition luukku on avoinna taitavan hyökkääjän suorituksia varten. Huuto on pikemminkin: ”Mene Muse, mene!”.

- Meillä on nuorehko joukkue, mutta monella nuorista on jo pari-kolme kautta takana Liigassa. Kun kaikki vaan ottavat joka ilta itsestään parhaan irti, niin se riittää pitkälle, Mustonen päättää.

Aleksi Mustonen

22 vuotta (s. 28.3.1995)

sopimus kevääseen 2019

Liigassa yhteensä 209 ottelua, 36+49=85 pistettä, -23

Pelasi 10-vuotiaaksi asti päälajinaan jalkapalloa HJK:ssa.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme