Urheilu

Kuukauden pelaajan itseluottamus on kunnossa

Vasen laita on Santeri Hostikan valtakuntaa. Sopimus FC Lahden kanssa on syksyyn 2018 asti. – Sen jälkeen tavoitteena on päästä ulkomaille. Pohjoismaat kiinnostavat, Hostikka sanoo.

Nyt kulkee! FC Lahti on lyönyt kaikki ällikällä ja venyttänyt tappiottomien otteluidensa putken jo 13 peliin.

Heinäkuun kova vire - kolme voittoa ja kaksi tasapeliä - poiki palkintosateen lahtelaisleiriin. Santeri Hostikka valittiin heinäkuun pelaajaksi, Toni Korkeakunnas kuukauden valmentajaksi, ja Hostikan ohella Mikko Hauhia ja Marko Simonovski nimettiin tähdistökentälliseen.

Hostikkaa nimitys luonnollisesti lämmittää, ja vielä erityisesti siitä syystä, että se ei tullut toimittajilta eikä yleisöltä, vaan vertaistensa joukosta.

- Koen, että on se vielä hieman arvokkaampi, kun se tulee niiltä joita vastaan kentällä pelataan, Hostikka sanoo.

Muutama onnistuminen pelitilanteessa oli enää se mitä tarvittiin.

- Omastakin mielestäni nyt on kulkenut hyvin, joten on mukavaa kuulla että sitä arvostetaan.

FC Lahden pelaajiltakin omia suosikkeja kyseltiin. Kullakin joukkueella on yksi ääni, jonka saa se pelaaja, jolle nimeämisiä tulee joukkueen keskuudesta eniten.

Kysytäänpä kuukauden pelaajalta, kuka vastustajista on ollut viime aikoina vakuuttavin?

- Täytyy sanoa Filip Valencic, Hostikka kehaisee PS Kemissä kauden aloittanutta ja HJK:hon ostettua hyökkääjää, joka on Veikkausliigan maalipörssin kakkossijalla ja valittiin kesäkuun pelaajaksi.

- - -

Sunnuntaina Helsingissä FC Lahti pimitti Valencicin ja muun HJK:n tähtikaartin 0-0-tasapeliin, mikä on sarjakärjen vieraana aina kelpaava tulos.

- Eka puoliaika sujui ihan ok, toisella ei saatu peliä enää kontrolloitua. Kumpaakin joukkuetta taisi jäädä harmittamaan, että maali ja voitto ryöstettiin puolin ja toisin, Hostikka kertaa.

Tällaista viestiä joukkueen sisältä on kuulunutkin, että loppua kohden ote tahtoo päästä kirpoamaan. Siitä huolimatta pistetilin säännöllinen karttuminen on loistava lähtökohta syksyn kamppailuun mitaleista ja eurocup-paikoista.

- Se ei ollut mikään välipeli. Puolustus toimi jälleen hyvin ja päästiin paikoillekin, maaleja ei vain nyt tullut, Hostikka tiivistää tutun kaavan.

- - -

Ennen torstain Inter-ottelua FC Lahti on sarjakolmosena, ja on kerännyt pisteitä jokaisesta ottelusta 23.5. alkaen. Alussa oli kuitenkin neljän 0-0-tasapelin rutikuiva kausi, ja siinä kohtaa seitsemän viimeisen ottelun maaliero oli minimalistinen 3-3.

Sitten jotain loksahti paikoilleen, seuraavat seitsemän ottelua toivat neljä voittoa ja kolme tasapeliä maalierolla 18-8. Kuuluisa puolustus on siis joutunut vähän taipumaan, mutta maalinteon tehokkuus on tuonut tarvittavia kolmen pisteen potteja.

- Emme me mielestäni siinä kohtaa hirveästi muuttaneet pelaamista. Samalla taktiikalla pelataan kuin alkukaudellakin, Hostikka kuitenkin toteaa.

Vaikuttaa siis siltä, että pelitapaa vain toteutetaan paremmin. Vaisu junnaaminen on vaihtunut aikaan saamiseen ja väkevään taisteluun.

- Pelaajia tuli hyökkäyspäähän aika myöhään, ja kesän mittaan on nyt saatu harjoituksissa toistettua ratkaisumalleja, Hostikka toteaa.

- Olemme koko ajan uskoneet olevamme sarjan kärkikaartia.

- - -

Toista kauttaan Lahdessa pelaava vasemman laidan taituri arvioi omien suoritustensa noudatelleen joukkueen virettä. Välissä oli aika vaisukin ja tehoton jakso, ja visiitti oikealla laidalla tuntui oudolta.

- Vasemmalta voin leikata sisään ja laukoa oikealla, tai haastaa laidan puolelta ja keskittää vasemmalla jalalla. Ne ratkaisut tuntuvat toimivan, sanoo Hostikka, joka on vitsaillut tavoitteekseen uunottaa vastustajan puolustajia laittamalla vähintään kerran pelissä pallon ”puikoista”, eli jalkojen välistä.

Omalla kohdallaankin hän painottaa itseluottamuksen ja uskon merkitystä, mikä on mahdollistanut nopean nousun Kakkosesta Veikkausliigan tähdistöön.

Samalla joukkueen kokeneen puolustuksen varmuus ruokkii nuorta ja vauhdikasta taituria.

- Joukkue on hyvässä tasapainossa, puolustukseen voi luottaa. Me hyökkääjätkin voimme pelata silloin rohkeasti ja vapautuneesti, kunhan ei päästetä vastustajia liian vaarallisiin vastahyökkäyksiin, Hostikka summaa.

- - -

FC Lahti-FC Inter torstaina 10.8. kello 18.30 Lahden Stadionilla.

Santeri Hostikka

19 vuotta (s. 30.9.1997)

Kotoisin Järvenpäästä

Laitahyökkääjä

2. kausi Veikkausliigassa

Viime kaudella 4 maalia ja 6 syöttöä. Tällä kaudella 2 maalia ja 29 6 syöttöä.

Sopimus syksyyn 2018 asti.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme