Urheilu

Kolumni: Pelicansin hiljaisuus synnyttää epäluuloja

Kesän kuumin puheenaihe Pelicansin vaiheilla on eittämättä ollut puuttuvat hyökkäyksen tulosyksikön hankinnat. En sano tässä kohtaa ykkösketjun, koska ei pidä asettaa mitään henkistä lasikattoa mm. Miska Siikosen ja Iikka Kangasniemen päälle. Kehityksen jatkuessa he voivat piankin olla joukkueen johtavia pelaajia ja ”korvaamattomia” tukipilareita, kuten olivat juuri lähteneet Juhani Tyrväinen ja Vili Sopanenkin.

Niin tai näin, yksi sellainen selkeä keihäänkärjen hyökkääjä Pelicansilta vielä uupuu. Kesän mittaan epävarmuutta turuilla ja toreilla on aiheuttanut myöhäiseksi venynyt ajankohta. Markkinoiden tarjonta ja Pelicansin tarjoukset eivät tahtoneet kohdata, kunnes Joel Mustosen kohdalla.

- - -

Kun vielä seura on (tapansa mukaisesti?) viettänyt keskikesällä aikamoista radiohiljaisuutta, on puheenporina melkeinpä päässyt kiehumaan yli. Ainakin some-aktiivisempien Pelicans-fanien yleistä ilmapiiriä tulkitessa saa helposti käsityksen, että moni odotti vahvistuksiksi kovempia pelaajia kuin Aleksi Mustosta ja kaimaansa Joelia, ja odottaa yhä. Ja toisaalta epäluulo todellisen tähtihyökkääjän saamista kohtaan on kasvanut.

Ennustan, että Pelicans pyrkii operoimaan siinä välimaastossa.

Kunnes toisin todistetaan uskon kuitenkin, että kauteen starttaa iskukykyinen Pelicans. Yksi palanen vielä puuttuu, mutta muuten pelaajamateriaalissa ei ole mitään niin raskauttavaa, että se estäisi menestymisen. Nämä Mustoset tuovat joukkueeseen sitä taitoa, vauhtia ja nälkää jotka sille ominaista ovatkin.

Lisäksi nykyisen valmennus- ja urheilujohdon aikana pelaajarekrytointien onnistumisaste on ollut varsin hyvä, joten arvioidaan sitten kun viimeinenkin valinta on lopulta tehty.

- - -

Täysin tavatonta laatupelaajien hankkiminen myöhään ei ole. Aikoinaan Michal Repik julkaistiin 28.7. (2014) ja jopa Justin Hodgman vasta 23.8. (2011). Viime kesänä Jukurit tiedotti 31.8. hankkineensa Zach Budishin, joka teki lopulta 38 pistettä runkosarjassa. Vähemmistössä tällaiset toki ovat.

Paras tilanne olisi luonnollisesti saada asiat sovittua jo huhti-toukokuussa, mutta ei elokuukaan ole mitenkään liian myöhäinen ajankohta. Silloin palkkapyynnitkin ovat jo pudonneet.

Liigan rikkaat seurat ovat tänä kesänä tehneet nimekkäitä hyökkääjähankintoja erityisesti Ruotsin SHL:stä, kun taas tarkan euron joukkueisiin on päätynyt lähinnä Ruotsin Mestiksen (Allsvenskan) sekä Pohjois-Amerikan kolmostason (ECHL) ja yliopistosarjan (NCAA) miehiä.

Ennustan, että Pelicans pyrkii operoimaan siinä välimaastossa, yrittäen tinkiä jonkin verran hinnasta mutta ei aivan näin paljon laadusta. Joel Mustonen saapuukin Lahteen tasokkaasta SHL:stä.

- - -

Ratkaisua odotellessa viikot käyvät vähiin ja jännitys kasvaa, mutta se tosiasia ei karkaa mihinkään, että kaikkien pelaajahankintojen kanssa aina tärkeintä on saada joukkueeseen sopivin, ei maineeltaan tai tilastoiltaan paras pelaaja. Ajankohtaa tärkeämpi on huolellinen taustatyö, ja tietysti myös hinnan suhde laatuun.

Ennestään täysin tuntematon Budish oli Jukureille kuin nenä päähän, sen sijaan esimerkiksi Hodgman tai Tapparaan mennyt Tyler Redenbach olisivat kovasta maineestaan huolimatta olleet Pelicansille todennäköisemmin akilleen kantapää.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme