Urheilu

Lahtelainen Harri Lind ikuisti ravikuningas Vieskerin tarinan

Hevosurheilu-lehden toimittaja Harri Lind on saanut runsaasti kannustusta Viesker-kirjan kirjoittamisesta. – Koko ajan tuli palautetta, että nyt olet oikealla asialla, Lind sanoo.

Niiden, jotka liikuttuvat kerta toisensa jälkeen Lasse Virenin Münchenin -72 voitosta kaatumisen jälkeen, sietäisi katsoa Youtubesta Vieskerin juoksu Ruotsin Elitkampenissa -97. Molemmat suoritukset ovat kertomus suomalaisesta sisusta, uskomattomasta tahdonvoimasta, jolla uroteot syntyvät.

Viesker otti Pohjoismaiden kylmäveristen kovimmassa kamppailussa pahan lähtölaukan ja jäi toivottoman kauas muista. Peli näytti olevan sen osalta pelattu. Mutta metri toisensa jälkeen se kuroi eroa kiinni. Maalisuoralla se oli jo johtavan rinnalla ja kurotti turpansa ykköseksi.

Lahtelainen toimittaja Harri Lind aloitti uunituoreen teoksensa Viesker - kaikkien aikojen paras suomenhevonen juuri tällä kohtauksella.

- Se oli itsestäänselvä valinta. Olin paikan päällä ja se oli jotain uskomatonta. Seurasin vain kärkeä ja sitten vasta tajusin, että ei jumalauta, sieltä se Viesker tulee. Enkä vielä edes maalisuoralla oikein uskonut sen voittoon, Lind muistelee.

Uutta Vieskeriä ei synny koskaan. Se oli niin omanlaisensa yksilö.

Reilun kuukauden kuluttua legendaarisiin mittoihin kasvaneesta Elitkampen-juoksusta Viesker kohahdutti yleisöä myös Suur-Hollola-kilpailussa Lahden Jokimaalla. Viesker lähti aja-komennolla juoksemaan radalla väärään suuntaan. Lähtö otettiin takaisin.

- Valjakko ei lähtenyt mitenkään vahingossa tallialueelle, vaan kärryistä oli hajonnut rengas ja se mentiin vaihtamaan. Lähtökäskyt jatkuivat ja se oli dramaattinen hetki, kun kukaan ei tiennyt, mistä on kyse.

Itse kilpailun Viesker voitti suvereenisti. Edellisen vuoden kriteriumvoittaja Juli Pat seurasi kakkoseksi.

- - -

Viesker on kirjan nimen mukaisesti kaikkien aikojen suomenhevonen kilparadoilla ja niiden ulkopuolella. Se on ainoa suomenhevosravuri, joka on voittanut viisi peräkkäistä kuninkuutta ja ansainnut palkintoja yli miljoonan euron edestä. Se on myös ensimmäinen suomenhevonen, joka alitti maagisena pidetyn 1.20-ennätysrajan.

- Vieskerin kohdalla kuviteltiin, että Ahokkaan veljekset kävivät vain noutamassa rahaa radoilta. Että mennään pari kierrosta ja taas tilille ropsahtaa. Se ei mennyt niin, Lind toteaa.

Kirja paljastaa, kuinka paljon menestys vaati ankaraa työtä, taitoa ja hitusen tuuriakin.

- Hyvä hevonen tarvittiin tietysti. Mutta edes nämä kaikki ei riitä, jos hevoshommaa ei tee oikealla tyylillä ja intohimolla, melkein jo käyttäisin sanaa rakkaudella hevosta ja lajia kohtaan.

- Jos alkaa tekemään tätä niin, että käydään hakemassa markat pois, rahahana sulkeutuu. Kari ja Kaarlo Ahokkaalla oli järki päässä.

- - -

Harri Lind ei halua nimittää itseään kirjailijaksi, vaikka hän on ollut mukana lukuisissa teoksissa.

- Kirjoittelija on parempi sana kuin kirjailija. Luen kovasti, tykkään hyvin monenlaisesta kirjallisuudesta Batman-sarjakuvista Veikko Huoviseen. Huovisen sanankäyttö on minulle tärkeä työkalu. Palaan aina hänen teksteihinsä, jotta oma sanan ymmärtämiseni ja käyttö pysyisivät yllä.

Työkseen Lind kirjoittaa Hevosurheilu-lehteen, jonka toimittaja on hän ollut pitkään.

- Lehden kautta tarjoutuivat laajat arkistot käytettäväksi, ei kirjaa ilman niitä olisi voinut tehdäkään.

Harri Lind toivoo, että hänen hyvä fiiliksensä kirjoittaessa huokuu kirjan lukijoille saakka.

- Kirjoittamista kannusti pöhinä, joka hevosväeltä alkoi heti. Ei pienen pientä poikkipuolista sanaa tullut!

- - -

Viesker-teoksesta käy ilmi uudenlaista tietoa oriin luonteesta. Nuorena se oli niin karjas, että kaikki hevosenhoitajat eivät jaksaneet eloa sen rinnalla. Myöhemmin se oli edelleen tallialueella vireä, mutta pinnan alla sen luonne oli sopuisa. Sen viereen kotimatkalle uskallettiin ottaa jopa kiimainen tamma, joka oli tulossa Vieskerille siemennettäväksi.

- Ja sille laitettiin 1-vuotias orivarsa tarhakaveriksi, jotta varsa oppisi tavoille. Koko lailla normaali ori saattaisi tappaa varsan, mutta Viesker vain opetti sitä.

Harva tietää, ettei Vieskeriä olisi syntynyt ilman vankkaa päijäthämäläistä hevostaitoa.

- Sen emälinjaa kehiteltiin pitkään, ja mukana olivat Töyrylän veljekset Artjärveltä, Koljoset Nastolan Uudestakylästä ja Aulis Hatakka Orimattilan Pakaalta, Lind kertoo.

Hänellä itsellään on treenissä lupaava kolmivuotias suomenhevonen, jonka nimeen ei ole tuhlattu turhaa vaatimattomuutta: se on Kansainvälinen. Hevosen omistaa Talli Aatteen puolesta, johon kuuluu yhteensä kuusi hollolalaista ja lahtelaista osaomistajaa.

- Kaikkihan tässä vaiheessa ovat lupauksia ja totta kai tämäkin on tuleva ravikuningas, ei yhtään epäilystäkään, Lind hörähtää.

Hänen mielestään maailmaan voi syntyä uusia superhevosia, mutta:

- Uutta Vieskeriä ei synny koskaan. Se oli niin omanlaisensa yksilö.

- - -

Tämän kesän Kuninkuusravit ravataan tänä viikonloppuna Helsingin Vermossa.

Huippuravuri

Viesker

Viisinkertainen ravikuningas

Ura vuosina 1993-2004

Isä: Vokker, emä: Vieska, emäisä: Jaska

Ennätys 19,9aly, voittosumma 1 154 000 euroa

169 starttia, joista 136 voittoa

Stiina Ikonen
stiina.ikonen@seutuneloset.fi

Suosittelemme