Urheilu

Kolumni: Voitaisiinko pesäpallon Itä-Länsi pelata Lahdessa?

Pesäpallon tähdistöottelu pelataan kuun vaihteessa jo 83. kerran.

Lahden Mailaveikkojen edustusjoukkueille kuuluu hyvää, kun vihdoin sekä miesten että naisten joukkueet pelaavat tänä kesänä pesäpallon Suomensarjassa, eli kolmannella sarjatasolla.

Historiaan peilaten se tosin tarkoittaa melkoista hiljaiseloa. Olihan Lahti pesäpallon kestomenestyjä silloin kun presidentti Kekkonen aloitteli valtakauttaan.

Nykyisellään lahtelaiselle pesäpallolle oli jo iso juttu, että Kisapuistoon saatiin hiekkatekonurmi muutama kesä sitten. Seuraavaksi toiveet lepäävät siinä, että mahdollisesti joskus viereen valmistuva jalkapallostadion toisi siinä sivussa myös pesäpallolle kunnollisia katsomoita ja huoltotiloja.

Toisaalta samaan aikaan uutisoidaan junioritoiminnan elpymisestä. Tulinkin miettineeksi, onko lahtelaisella pesäpalloilulla unelmia ja tavoitteita, ja mitä ne voisivat olla?

Realismin rajoissa vai täyttää utopiaa?

- - -

Lajilla ei ehkä mene edustustasolla täällä kovin lujaa nyt, mutta eipä mene etelän kasvukeskuksissa muutenkaan Kouvolaa ja Hyvinkäätä lukuun ottamatta. Suurimmat kiihkot ja yleisömäärät kerääntyvät kenttien laidoille kauempana maakunnissa.

Pesäpallopiireissä etelän suuntaan, lähinnä Helsinkiin, kasvaminen on kuitenkin tiukasti tähtäimessä, ja pääkaupungissa onkin jo pelattu useita runkosarjaotteluita jalkapallostadionilla.

Edes kansainvälistymistä ei kansallispelimme parissa pelätä. Huhtikuun lopulla Superpesis-kausi käynnistettiin otteluilla Tukholmassa ja Fuengirolassa, ja samaan aikaan lajista on kiinnostuttu useissa maissa ulkomailla.

Voisikohan urheilukaupunki Lahti olla yksi välietappi lajin kasvupolulla?

- - -

Mailaveikoilla tuskin on joukkueena asiaa liigatasolle Superpesikseen, mutta olisiko realismin rajoissa vai täyttä utopiaa tavoitella perinteisen Itä-Länsi-tähdistöviikonlopun järjestämistä Kisapuistossa?

Itä-Lännessähän ratkaistaan maan puoliskojen välinen paremmuus miesten, naisten, poikien ja tyttöjen otteluissa, ja parhaimmillaan nuo neljä ottelua ovat vetäneet paikalle yhteensä yli 10 000 katsojaa.

Ja jos, toivottavasti kun, Kisapuiston jalkapallostadion joskus nousee täyteen mittaansa, olisi pesäpallon Itä-Lännen järjestäminen aika hieno osoitus stadionin muuntautumiskyvystä erilaisiin tapahtumiin. Pesäpallon pelaaminen jalkapallon keinonurmella ei ole mikään ongelma, ja avarassa Kisapuistossa jopa pesäpallolle tärkeät läpilyönnit voisivat olla mahdollisia.

- - -

Hieno voisi siis olla Kisapuiston uuden stadionin avajaiskesä. FC Lahden avausottelu, jokin jalkapallon maaottelu sekä vielä pesäpallon Itä-Länsi...

Haaveillahan aina saa. Jos Lahti meinaa pysyä urheilu- ja tapahtumakaupunkina kilpailussa mukana, niin kaikenlaisille visioille on hyvä olla avoin.

Tämän kesän Itä-Länsi pelataan tulevana viikonloppuna liigapaikkakunta Imatralla.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme