Urheilu

Lahti Soccer on peli-iloa ja talkoolaisten työpanosta

Vain epävakainen sää on Esa Lehikoisen ja muiden Lahti Soccerin järjestelyistä vastaavien huolena ennen h-hetkeä. – On hienoa luottaa mukana oleviin talkoolaisiin, jotka ahkeroivat ja ratkaisevat eteen tulevia pulmia, hän kiittelee. Kuva: Mirja Hussain

Lasten ja nuorten jalkapalloturnaus Lahti Soccer ei ole enää itse mikään juniori, sillä tulevana viikonloppuna se juhlii pyöreitä. Jo 20. kertaa FC Reipas pääsee järjestämään turnauksen, joka on kesän kohokohtana paitsi ison työn tulos, niin myös tärkeä apu junioritoiminnan rahoittamisessa.

Ilmoittautuneiden joukkueiden viimeisin lukema on 166, mikä on turnausvastaava Esa Lehikoisen mukaan perushyvää tasoa.

- Viime vuoden 190 joukkuetta oli ihan poikkeuksellinen supervuosi, lähellä maksimia mitä pystymme ottamaan. Tähänkin määrään voi kyllä olla tyytyväinen, sanoo vuodesta 2010 järjestelyissä mukana ollut Lehikoinen, joka työskentelee myös FC Reippaan junioripäällikkönä.

- - -

Lahden kentille kirmaa pari tuhatta junioria, kaukaisimmat joukkueet saapuvat Oulusta. Turnauksen ikähaarukka on tuttuun tapaan 7-14-vuotiaat, joten edustettuna on kahdeksan eri ikäluokkaa.

Otteluita puolestaan kertyy pelikaavioon lähemmäs 400.

- 15-vuotiaitakin on kysytty, mutta heille rippikoulut sotkevat sen verran kuvioita, ettei joukkueita tahdo löytyä, Lehikoinen mainitsee.

20 vuoden merkkipaalulla tyytyväisyyttä Lahti Socceria kohtaan tuottaa se, että turnauksella on hyvä ja houkutteleva maine kautta Suomen. Se on pitänyt pintansa koventuvassa kilpailussa.

- Siksi kauempaakin tullaan paikalle uudestaan ja uudestaan, esimerkiksi Joensuun Jipon joukkueet ovat tuttuja osallistujia, Lehikoinen kertoo.

- Samaan aikaan järjestetään nyt turnaukset myös Vantaalla, Tampereella, Mikkelissä ja Turussa, mutta Lahteen riittää silti tulijoita.

- - -

Viikonloppuna osa joukkueista pääsee korkkaamaan Kisapuiston tuliterän tekonurmen, kun taas nuorin ikäluokka puolestaan valtaa tuttuun tapaan Patomäen laajat nurmikentät. Myös Launeella, Jalkarannassa, Radiomäellä ja Kivimaalla pelataan. Majoitukset on järjestetty Kärpäsen koululle.

- Reippaalle turnaus tarjoaa mahdollisuuden pelata eri joukkueita vastaan kuin omassa piirisarjassa normaalisti, Lehikoinen toteaa.

Seuralle Lahti Soccerista tulee myös merkittävä taloudellinen apu. Turnauksen tuotot näkyvät hieman halvempina kausimaksuina.

- Vaikutus on noin 80 euroa per juniori vuodessa, Lehikoinen ynnää.

Kaiken tämän mahdollistavat junioreiden vanhemmat ja muut talkoolaiset, joita järjestelyissä ahkeroi 200-300 henkilöä hoitamassa kuntoon kenttiä, kioskeja, majoituksia ja opasteita. Heidän rooliaan ei voi liikaa arvostaa, toteavat Lehikoinen ja Reippaan toiminnanjohtaja Jarkko Koskinen.

- Emmehän me ehtisi millään kaikkea tekemään tai neuvomaan. He ovat taitavia ratkomaan erilaisia tilanteita ja hoitavat ne aivan jäätävän hyvin. Ainoastaan sää on huolena, koska tiedän, että kaikesta muusta selvitään. Ei voi muuta kuin nostaa hattua tosi korkealle, Koskinen sanoo.

- - -

Kaikkein tärkein asia turnauksessa on kuitenkin lasten pelaamisen ilo ja viihtyminen pelireissulla. Kentän laidalla seuraaville vanhemmille pelit ovat usein vakavakin paikka, mutta heiltä odottaisi kykyä asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

- Se puoli on kyllä vuosien saatossa parantunut, lajin parissa olevat aikuiset ovat viisastuneet, Lehikoinen kokee.

Hän itse ehti pelata omat juniorivuotensa ennen Lahti Socceria, mutta mieleen ovat jääneet erityisesti koulumajoitukset ja yöpymiset.

- Peleistä en välttämättä muista mitään, enemmänkin sitä muuta hauskaa. Kampmanin Hape oli meillä koutsina, se kertoi meille aina iltasadun!

- Hienoja kokemuksia ja pysyviä muistoja nämä turnaukset antavat.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme