Urheilu

Pelicans-hyökkääjät ravitalleilla: "Hevosia treenautetaan kuin huippu-urheilijoita"

Whole Lotta Love on yksi Juuso Holttisen suojateista, joita Pelicansin Taavi Vartiainen ja Antti Tyrväinen kävivät moikkaamassa. Ravikipinä on syttynyt, kiekkomiehet odottavat jo syyskuussa alkavaa Raviliigaa ja kimppahevosen ostoa.

Pelicansin pelaajat pääsivät toissa perjantaina ansaituille kesälomilleen, joilla kiekkoilijat on totuttu näkemään ainakin tennis- ja golfmailan varressa.

Antti Tyrväisellä ja Taavi Vartiaisella on lähiviikkoina muutakin urheilua mielessään, sillä he lähtevät mukaan ravihevosen omistajiksi syksyllä alkavaan Raviliigaan. Raviliigassa jääkiekon liigapaikkakuntien kimpat hankkivat oman varsan, ja toivon mukaan pääsevät parin vuoden päästä jännäämään oman hevosensa menestystä ravistarteissa muun muassa Lahden Jokimaalla.

Varsa ostetaan syyskuussa hevoshuutokaupasta, ja Raviliigasta odotetaan muodostuvan merkittävää yhteistyötä kahden ison yleisölajin, jääkiekon ja ravien välille.

- - -

Mitä lähemmäs lajia pääset, sitä enemmän se kiinnostaa. Taavi Vartiainen

Pelicansin kaksikko käväisi äskettäin tapaamassa tulevan kimppahevosen valmentajaa Juuso Holttista Jokimaan talleilla.

Tyrväisen lähipiirissä hevoset ovat tuttuja entuudestaan, Vartiaisen hän tempaisi mukaan hevostouhuihin "pystymetsästä". Aiemmin lähinnä hevosten hauskojen nimien verran lajia seurannut Vartiainen vaikuttui vierailusta isolla hevostallilla.

- Yllätyin valmennuksen laajuudesta ja ammattimaisuudesta. Oli mielenkiintoista päästä näkemään isoa tallia, ja miten hevosia treenautetaan siinä missä muitakin huippu-urheilijoita. Jotta hevonen pääsee ravilähtöön on takana tosi paljon systemaattista työtä, Vartiainen huomasi.

- Hevosilla on omat ruokavaliot, sekä hierontaa ja kylmähoitoa kuten meilläkin jäähallilla!

- - -

Raviliigassa pääsee jännittämään miten puolitoistavuotias varsa kehittyy parin vuoden aikana todelliseksi kilpahevoseksi. Siinäkin on jotain samaa kuin nuoren jääkiekkoilijan valmentamisessa, Vartiainen tuumii.

- Lahjakkaastakin nuoresta urheilijasta on vaikea mennä takuuseen kuinka hyväksi se kehittyy, on osattava tarkastella esimerkiksi ruumiinrakennetta, paineensietoa ja luonnetta. Siinä kohtaa ammattilaisen näkemys on korvaamatonta, ja luotamme Juusoon siinä.

- Joku hevonen voi olla talleilla kiltti ja radalla kovin kilpailija, tai sitten radalla vaisu ja muualla vikuri.

Vähän niin kuin Tyrväinen ja Vartiainenkin ovat siviilissä säyseitä, mutta kaukalossa karkaa joskus laukalle?

- Juuri niin! Meitäkin saa valmentaja paimentaa välillä ihan kunnolla, Vartiainen nauraa.

- - -

Raviliigassa talvi- ja kesälajin yhdistäminen onnistuu kätevästi, mutta Tyrväinen kertoo seuraavansa raveja aktiivisesti kauden aikanakin. Radoilla hän intoutui käymään pelatessaan vuonna 2013 Helsingin Jokereissa.

- Siellä meidän, noin 10 pelaajan, tavaksi tuli mennä joka keskiviikko Vermoon. Keskiviikkoillan ohjelma oli aina etukäteen tiedossa, Tyrväinen muistaa.

Kuukausi sitten Tyrväinen vieraili toista kertaa Elitloppetissa Tukholmassa veljensä Juhanin kera.

Vedonlyöntiäkin hän harrastaa, mutta enemmänkin siinä sivussa viihdykkeenä, ei pääasiana.

- Pienillä summilla, voitoista ja tappioista en huutele. Ravit ovat kokonaisuutena todella upea tapahtuma ja niissä on oma positiivinen tunnelmansa, hän sanoo.

- Se kai siinä kiehtoo, kun iso ja voimakas eläin menee niin lujaa, ja pääsee talleilla näkemään läheltä.

Entä oletteko menossa katsomaan Suur-Hollolaa?

- Todennäköisesti, siinä on juuri pari päivää vapaata lomareissun jälkeen. Toivottavasti Antti lähtee mukaan neuvomaan miten sitä Toto-lappua täytetään, sanoo Vartiainen.

- Tarkoituksena kyllä on, kun ihan vieressä isot ravit järjestetään, Tyrväinen lupailee.

- - -

Vartiainen toivoo, että Raviliiga poikii hyvää sekä jääkiekolle että raveille. Kimppahevosen seuraaminen sitouttaa ison määrän ihmisiä tiiviisti ravien pariin, ja samalla Pelicansin turkoosit värit näkyvät ravilähdöissä.

- Tosi hyvä uusi konsepti. Molempien katsomoihin mahtuu lisää väkeä, ja enemmän tunnelmaa tapahtumaan. Varmasti me pelaamme jäällä paremmin ja hevoset tekevät kovemman kisan kun katsomot ovat täynnä.

- Tullaan kyllä mainostamaan kimppaa Pelicansin joukkueen keskuudessa, hän lisää.

Talleilla vierailu teki vaikutuksen jääkiekkoilija-Vartiaiseen, joten todennäköisesti tekisi moniin muihinkin ravikipinää vasta sytytteleviin ihmisiin. Pitäisiköhän uudet katsojat viedä aina tallikierrokselle taputtelemaan radan päätähtiä?

- Mielenkiinto siellä heräsi kyllä, voisi jopa sanoa että jäin siihen heti hieman koukkuun. Mitä lähemmäs lajia pääset, sitä enemmän se kiinnostaa. Pientä puhetta oli, että päästäisiin joku kerta ihan kärryjen kyytiinkin, Vartiainen odottaa.

* Juttu on julkaistu Uuden Lahden ja Seutunelosten Suur-Hollola -liitteessä 21.6.

Raviliiga

Suomen Hippoksen ja Jääkiekon SM-liigan yhteistyömuoto, jossa jääkiekon liigapaikkakuntien kimpat hankkivat omistukseensa puolitoistavuotiaan varsan.

Kutakin hevosta kohti myydään 1 000 kimppaosuutta, jotka maksavat 100 euroa kappale.

Osuuden ostamalla pääsee seuraamaan varsan kehittymistä kilpahevoseksi sen nelivuotisikäkauden loppuun, eli vuoden 2020 loppuun saakka.

Varsoja valmentavat ammattivalmentajat, Jokimaan ja Pelicansin varsaa valmentaa Juuso Holttinen.

Osuuksia voi ostaa verkkokaupasta www.raviliiga.fi

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme