Urheilu

Analyysi: Syynissä maalien tekeminen Veikkausliigassa

Laukaisukartta näyttää, mistä maalit (tummat pallot) ja laukaukset (vaaleammat) ovat syntyneet FC Lahden alkukauden otteluissa. Vaalea alue maalin edustalla on ns. 1-alue, jonka sisältä laukominen on moninkertaisesti tehokkaampaa kuin sen ulkopuolelta. FC Lahden otteluissa 1-alueelta lauotaan keskivertoa vähemmän. Kuva: Aatu Raninen

Suomalaisella jalkapalloilulla on ilmeisen suuria vaikeuksia pysyä lajin kansainvälisessä kehityksessä mukana, mutta pieninä pisaroina pelin oivallukset putoilevat kotimaisillekin viheriöille.

Yhtenä viime vuosien keksinnöistä julkisessa keskustelussa on oivallettu kyseenalaistamaan pallonhallinnan merkitys. Vaikka puhtaalla pallonhallinnalla - pallon pitämisellä hallussa enemmän kuin vastustaja - näyttäisi olevan tilastollisesti todistettava seuraus voittamiseen, on kritiikin keskiöön nostettu määrän sijaan pallonhallinnan laatu.

Pelkällä pallon pitämisellä voi kyllä vähentää vastustajan pallollista peliä ja maalintekoyritysten määrää, mutta vasta laadukas syöttäminen rakentelu- ja murtautumisvaiheessa johtaa oman joukkueen maalintekopaikoille, ja toisaalta pallonmenetyksen jälkeiseen prässiin ja pallonriistoihin, joista hallinnan voi käynnistää uudelleen.

Laadullinen pallonhallinta on siis voittamisen kannalta oleellisempaa kuin määrällinen, ja siinä on yksi suomalaisen jalkapallon suurimmista vaikeuksista niin Veikkausliigassa kuin maajoukkueessakin.

FC Lahden rakentelu tuottaa tilanteita, joista sujuva ja kliininen viimeistely on vaikeaa.

- - -

FC Lahti hallitsee otteluitaan keskiarvolla mitattuna noin 55-prosenttisesti, mikä on Veikkausliigassa neljänneksi paras noteeraus.

Maaleja (9) se on kuitenkin tehnyt toiseksi vähiten, joten vaikka otanta on vielä pieni, on mahdollinen selitys siinä, että pallollisten pelitekojen laatu on liian huono.

Yksi laadun mittareista on se, kuinka usein joukkue pääsee yrittämään maalintekoa parhaalta paikalta, eli niin sanotulta 1-alueelta, joka on oheisessa kuvassa merkitty vaaleana suorakulmiona rangaistusalueen sisällä.

FC Lahden 1-alueen laukausmäärä 37 tekee keskimäärin 3,4 laukausta (tai puskua) ottelua kohden, mikä on Veikkausliigan joukkueista 6. eniten. Koko liigan keskiarvo on 3,9.

Lisäksi laukausten kokonaismäärässä (104) mistä tahansa kohtaa kenttää FC Lahti on laukonut 5. eniten, joten maalintekoyritysten määrä sinänsä ei selitä hyökkäyspelin tylsyyttä.

Koska paikkoja syntyy, mutta maaleja ei, on syytä ainakin epäillä, että maalipaikkojen rakentelu tuottaa liian paljon sellaisia tilanteita, joista sujuva ja kliininen viimeistely on hyvin vaikeaa.

- - -

Niin sanotun 1-alueen merkitys maalinteossa on suuri yksinkertaisesti siitä syystä, että sen ulkopuolelta maalinteko on ainakin Veikkausliigan puitteissa huomattavan vaikeaa.

Alkukauden aikana Veikkausliigassa on tehty 178 maalia, joista peräti 141, eli noin 80 prosenttia on syntynyt 1-alueelta.

Noin joka neljäs 1-alueen laukaus on mennyt maaliin, sen ulkopuolelta vain joka kuudestoista.

Veikkausliigan parhaat joukkueet laukovat 1-alueelta 4,4-7,3 kertaa 90-minuuttisen aikana. FC Lahden hyökkäyspelaaminen siis tuottaa jonkin verran vähemmän laukauksia (3,4) parhaisiin verrattuna, mutta toisaalta se myös säilyttää puolustusvalmiuden verrattain hyvin.

Sen otteluissa vastustajatkin ovat päässeet ampumaan 1-alueelta vain 30 kertaa, eli 2,7 kertaa ottelussa, mikä on jo selvästi keskiarvoa vähemmän. Pienellä otannalla FC Lahti on siis 1-alueella hieman niskan päällä vastustajiaan.

- - -

Perjantaina kohtaavat FC Lahti ja Ilves ovat parivaljakko, joka laukoo usein epäviisaasti 1-alueen ulkopuolelta.

FC Lahti on ampunut 1-alueelta vain 36 prosenttia ja Ilves kaikkein vähiten, 35 prosenttia laukauksistaan.

Kaukaa tai sivusta tulevat laukaukset ovat osatekijä siihen, miksi Ilveksen laukaisutarkkuus on vain 12,75 prosenttia, ja FC Lahden koko sarjan huonoin 8,65 prosenttia.

Vertailun vuoksi Vaasan Palloseura on laukonut koko sarjassa selvästi vähiten laukauksia, mutta niistä 1-alueelta on lähtenyt peräti 58 prosenttia. VPS onkin viimeistellyt jo 17 maalia laukaisutarkkuudella 28,33 prosenttia!

- - -

Kolmen 0-0-tasapelinkin jälkeen FC Lahti on sarjataulukossa vielä melko hyvissä asetelmissa, mutta todennäköisesti jotain lahtelaisten murtautumisessa maalintekopaikkoihin pitäisi muuttua, jotta joukkue pystyisi tekemään enemmän maaleja, ja siten voittamalla otteluita nousemaan mitalisijoille.

Ja vielä isommassa kuvassa tarkasteltuna on syytä olettaa, että kun Veikkausliigan pelialustat tulevaisuudessa vielä paranevat keinonurmien yleistymisen myötä, alkaa esimerkiksi HJK:n, VPS:n ja SJK:n lyhytsyöttöpelaaminen ja laatuun pohjautuva 1-alueen maalipaikkojen rakentelu valtaamaan yhä enemmän jalansijaa sarjan mitalitaistossa.

- - -

FC Lahti-Ilves perjantaina 16.6. kello 18.30 Lahden stadionilla.

Paras maalintekosektori, eli 1-alue

1-alueen laukaukset per ottelu (ennen 14.6. kierrosta)

7,3 HJK

4,7 IFK Mariehamn

4,6 FC Inter

4,5 SJK

4,4 KuPS

3,4 FC Lahti

3,3 HIFK

3,3 Ilves

3,1 PS Kemi

3,0 RoPS

2,9 VPS

2,5 JJK

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme