Urheilu

Pelicans pysytteli syyskauden 1,5 pisteen tahdissa, mutta tavoitteesta ollaan vielä perässä

Pelicans on päässyt kauden alkupuoliskolla tuulettamaan paitsi kohtalaista määrää voittoja myös viidenneksi eniten tehtyjä maaleja, mikä on loukkaantumiskierteen vallitessa erinomainen saavutus. Kuva: Mirja Hussain

Pelicansin toimistolla Isku Areenan yläkerrassa seuran urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen seuraa joukkueen edesottamuksia 10 ottelun sykleissä nähdäkseen missä mennään.

Tämän kauden osalta laskentakaava ja suuripiirteinen tavoite on selkeä: jokaisesta kymmenen ottelun rupeamasta pitäisi tienata 15 pistettä, niin runkosarjan päättyessä niitä olisi koossa 90. Sillä pistesummalla pudotuspelipaikka on varma, ja muutaman pinnan petrauksella Pelicans kamppailisi jopa paikasta kuuden parhaan joukkoon.

Puolivälin krouvissa joukkue onkin kaikista vastoinkäymisistä huolimatta täsmälleen tavoitteen mukaisessa vauhdissa, kun kolmesta ensimmäisestä pätkästä irtosi tasan odotetut 45 pistettä kaavalla 16+15+14.

- - -

Kohtuullisesti me ollaan tämä syksy pärjätty. Petri Matikainen

Alhaalla pukukoppikäytävällä päävalmentaja Petri Matikainen varoo kuitenkin taipumasta tyytyväisyyteen esittäessäni laskelman hänelle.

- Pelaajat ovat halunneet, tai olen tavoitteen suhteen heittänyt palloa heille, että pystyisimme runkosarjassa 100 pisteeseen, Matikainen kiristää ruuvia.

Se lukema tarkoittaa käytännössä pääsyä neljän parhaan joukkoon ja kotiedun saamista pudotuspeleihin. Siihen yltääkseen pitäisi 10 ottelun jaksolla kerätä 17 pistettä.

- Siitä me ollaan perässä, se on fakta. Ei tämä tahti vain riitä, kun enemmän tavoitellaan, Matikainen toteaa.

Missään vaiheessa Pelicans ei ole paennut loukkaantumisten tai muiden satunnaisuuksien taakse, eikä Matikainen sorru siihen nytkään. Olosuhteilta ei kuitenkaan kannata ummistaa silmiä, tai hirttäytyä omaan ehdottomuuteensa.

Kovin kauaskaan 17 pinnan tahdista ei Pelicans näillä 10 ottelun jaksoilla ole jäänyt.

- Jos kokonaisarviota tästä syksystä tehdään, niin kohtuullisesti on pärjätty. Kyllähän loukkaantumiset vaikuttavat esimerkiksi pelaajien rasituksen määrään ja erikoistilanteisiin, joilla pelejä ratkotaan, kun ylivoimassa ukot vaihtuvat koko ajan, Matikainen myöntää.

- - -

Janne Laukkanen nosti yhtenä huomiona esille sen, että Pelicans ei ole hävinnyt enempää kuin kahta kertaa peräkkäin, vaan orastava tappioputki on kolmannessa ottelussa saatu katkaistua heti alkuunsa vahvalla esityksellä ja selvänumeroisella voitolla.

Vain mestarisuosikki Tappara on esiintynyt tässä suhteessa vakuuttavammin, häviämättä kertaakaan edes kahta peliä peräkkäin.

Syksyä summatessaan Matikainenkin päätyy lopulta plusmerkkiseen arvosanaan, mutta korostaa, että hyvän pohjatyön jälkeen edessä on seuraavan ison askeleen ottaminen. Häviämisen välttäminen ei yksinään riitä.

- Meidän pitää koko organisaatiossa omaksua sellainen isomman seuran ajattelu. Että opittaisiin mitä se jatkuva voittaminen vaatii joka ilta. Minä haluaisin, että me rykäistään tuossa keväällä seitsemän ottelun voittoputki!

- Pudotuspeleissähän se lopullinen tavoite sitten on, ja voittaa siellä jotain isoa. Aika näyttää, päästäänkö sitä ennen siihen 100 pisteeseen.

- - -

Tiistain KalPa-kotiottelun päätyttyä pelaajilla alkoi lakisääteinen viiden päivän joululoma. Joululahjat jaettiin joukkueen kesken jo maanantaina, sillä seuraavan kerran joukkue saapuu töihin vasta ensi maanantain aamuharjoituksiin. Tällä viikolla pelaajia ei voi enää harjoituksiin määrätä, kertoo joukkueenjohtaja Simo Vehviläinen.

Lahtelaiset ja muut kaupunkiin jäävät pelaajat voivat kuitenkin omatoimisesti käydä normaaleilla harjoitusvuoroilla Isku Areenalla tai vaikkapa ulkojäillä.

- Monet ulkopaikkakuntalaiset lähtevät muualle joulun viettoon, ja ulkomaalaisista ainakin tanskalaiset matkustavat kotipuoleen joulun ajaksi, Vehviläinen sanoo.

Pelit jatkuvat heti maanantai-iltana Isku Areenalla kello 17 alkavassa ottelussa Lappeenrannan SaiPaa vastaan.

Petri Matikaisen väliarvio kauden alkupuolikkaasta:

Plussaa: Olemme pystyneet lähtemään otteluihin erilaisilla taktiikoilla, ja voittamaan eri tavoin. Pelaaminen on rikasta. Olemme kokeilleet erilaisia trap-puolustuksia, kokeilleet hyökkäysten rakentelussa välillä kiekottelua ja välillä nopeammin pystyyn, joskus hyökkäysalueella pitkiä päätypelejä ja joskus suoraan maalille. Keväällä tämä monipuolisuus tulee tarpeeseen.

Plussaa: Kaikesta huolimatta olemme sarjataulukossa hyvin mukana. Vielä on kaikki mahdollista runkosarjassa, vaikka poissaoloja on syksyn aikana ollut näin paljon.

Plussaa: Uusia pelaajia on tuotu tähän mukaan vaikka kuinka monta. On Heikkistä, Kivelää, Toivolaa... samalla Siikonen, Björninen ja kumppanit kasvavat jo isoon rooliin, ja pystyvät kantamaan vastuuta sitten kun minä en enää valmenna täällä. Joukkue kasvaa omavaraiseksi.

Miinusta: Meitä vaivaa epätasaisuus. Käytän sanaa ”ymmärrysvaje”. Se on laaja kokonaisuus, mutta kärjistettynä se liittyy kärsivällisyyteen ja voittamisen edellytyksiin. Meillä voi olla aivan huikea 1. erä, ja sitten aivan surkea 2. erä. Tarvitsemme parempaa tasapainoa ja tasaisuutta jatkuvaan voittamiseen.

Miinusta: Jos jotain negatiivista vielä mainitsee, niin tietenkin käänteisesti ne loukkaantumiset ovat sitä. Kun ne eivät lihasvammoja ole, vaan pelitilanteissa tapahtuneita, niin milläs niitä estät?

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi

Suosittelemme