Teemat

Istuvat liivit, varmempi olo

Kahdeksan kymmenestä naisesta valitsee väärän kokoiset rintaliivit. Napakat liivit ovat pukeutumisen perusta.

Oikeankokoiset rintaliivit ovat napakat, mutta eivät kiristä.

Juttu julkaistu Uudessa Lahdessa 28.9. 2015

Lahden Liivikeskuksen Leena Ruoti jos kuka tuntee lahtelaisnaisten rintaliivien salat. Hänen mutu-tuntumansa antaa vahvistusta väitteelle, että vain kaksi kymmenestä suomalaisnaisesta kulkee hyvin istuvissa liiveissä.

– Yleensä liivit ovat liian löysät ja kuppikoko liian pieni. Ja kun liivi on löysä, eihän se tue.

Liivikauppias soisikin, että voisi myydä rintaliivejä ilman kokomerkintää. Hän on nimittäin huomannut, että naiset ”jämähtävät” omaksi luulemaansa kokoon. Sitä ei hoksata, että kun ympärysmitta suurenee, voi kuppikokokin muuttua vaikka B:stä C:ksi.

– Eivätkä kaikkien valmistajien kokomerkinnät vastaa toisiaan, eivät edes saman valmistajan eri mallien. Ja iän myötä rinnat usein myös kasvavat.

Kun oikea koko löytyy asiantuntevalla opastuksella, moni nainen ilahtuu kuppikoon kasvusta.

– He saattavat sanoa: ”Eihän minulla ikinä ole ollut näin isoa kuppia – jee mullahan on hyvän kokoiset!”

 Ruoti on harmissaan myös siitä harhaluulosta, ettei liivien kuuluisi tuntua.

– Niiden kuuluu tuntua uutena napakoilta, koska käyttölöysyyttä aina tulee. Eihän me osteta liian isoja kenkiäkään, jotka eivät tunnu jalassa.

Laatu kestää vuosia

Ruoti muistuttaa, että oikeanlaiset rintaliivit ovat naisen pukeutumisen perusta. Jos liivit valuvat, hiertävät tai painavat, on käyttäjällä ”rampa olo”.

– Hyvät liivit ovat kuin käynti kampaajalla: on heti varmempi olo. Linjat ovat kohdallaan ja vaatteetkin näyttävät freesimmiltä.

Valinnanvaraa koon ja mallien puolesta nykyään riittää, Liivikeskuksessa kokoja on AA:sta J-kuppiin ja

liivit hehkuvat kaikissa sateenkaaren väreissä. On topattuja, pitsisiä, kaarituellisia, sporttisia ja olkaimettomia.

– Kun pitsi on laadukasta, se ei kutise, hän vinkkaa.

Se liivieksperttiä vähän ihmetyttää, että ostajat tuijottavat usein vain hintaa.

– Kukaan ei kuitenkaan tee hyvää halvalla, hän muistuttaa. Siinä missä halpisliivit menettävät ryhtinsä muutaman pesun jälkeen, voivat kalliimmat ja laadukkaammat hyvin pidettyinä palvella käyttäjäänsä useita vuosia.

– Kyllä ne hintansa tienaavat!

Vaihtovaraa oltava

Hän häiritsee nähdä, miten tv-ohjelmien morsiamet nykivät valuvia, olkaimettomia liivejään. Laadukkaiden olkaimettomien liivien kanssa ei tuota ongelmaa ole ja Ruoti paljastaa niiden salaisuuden: kupin sisäpuolella on ikään kuin kohokuviona käsi, joka tukee rintaa.

Joka naisella pitäisi Ruotin mukaan olla ainakin kuudet, kahdeksat liivit, jotta hänellä on vaihtovaraa ja sopivat liivit eri tarkoitukseen.

Ikävä kyllä, monen naiset liivit ovat jo parhaat päivänsä nähneet. Kun liivit ovat roskiskamaa, niistä olisi raaskittava luopua.

Ja kun rintaliiveihin on kerran investoitu, kannattaa niitä myös käsitellä huolella sekä pestä hellävaraisella ohjelmalla pesupussissa ja pesuaineella, joka säästää väriä.

Ruoti on myynyt rintaliivejä jo 36 vuotta.

– Jonkun liivin olen myynyt, hän myhäilee.

Liivikeskuksen asiakkaina on paljon myös miehiä, etenkin joulun alla. Miehille hän suosittelee lahjakorttia, jottei väärä kokovalinta johda perheriitaan.

– Voihan siihen korttiin kirjata toiveensa tai lähteä vaikka mukaan valitsemaan liivejä!

Kontu Marjaana

Suosittelemme