Lahesta

Lahti tavoittelemassa triathlonin MM-kilpailuja vuodelle 2022 – suurtapahtumassa 5 000 kilpailijaa

Ironman-sarjan kilpailuja on järjestetty Lahdessa kahtena vuotena, viime kesän voittaja oli tanskalainen Daniel Baekkegård. Tällaisissa eri puolilla maailmaa järjestettävissä kisoissa on jaossa parhaille paikkoja lajin MM-kilpailuihin, joita Lahti on nyt tavoittelemassa. Kuva: Mirja Hussain

Lahdessa saatetaan nähdä kesällä 2022 maailman parhaita triathlonisteja kilpailemassa puolimatkan maailmanmestaruudesta. Toteutuessaan MM-kisat olisi suurin Lahdessa lähivuosina järjestettävä yksittäinen urheilutapahtuma.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan yksimielisesti päätöksen, jonka mukaan kaupunki on valmis sitoutumaan kisojen järjestämiseen vaadittavan 700 000 euron järjestelyoikeusmaksun ja järjestelyvastuuseen kuuluvien muiden velvoitteiden osuuden rahoittamiseen. Päätös on menee vielä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kansainvälinen Ironman-organisaatio on parhaillaan hakemassa Euroopasta kaupunkia, joka on halukas isännöimään vuoden 2022 MM-kisoja. Lahti on ilmaissut kiinnostuksensa kisojen järjestämisestä, ja organisaatiolle on lähetetty toukokuussa virallinen kirje aiheesta.

Ironman 70.3 MM-kisojen nimellä tunnettu tapahtuma on suurin triathlontapahtuma, mitä Suomeen on mahdollista saada. MM-kisoihin karsitaan muissa IRONMAN 70.3 -tapahtumissa yhteensä noin 5 000 kilpailijaa, joista puolet naisia ja puolet miehiä. Ikäluokkakilpailijoiden lisäksi tapahtumaan osallistuvat maailman parhaat ammattilaistriathlonistit.

MM-kilpailuiden lasketaan tuottavan alueelle noin 30 000–40 000 majoitusvuorokautta. Tapahtuman aluetaloudelliseksi kokonaishyödyksi arvioidaan lähes 17 miljoonaa euroa. Osallistujia tulisi noin 100 maasta. Iroman 70.3 MM-kisoilla on satoja miljoonia sähköisten kanavien seuraajaa.

Kisoja hakiessaan Lahden kaupunki sitoutuisi vastamaan 700 000 euron järjestelyoikeusmaksusta. Tähän on tarkoitus hakea opetus- ja kulttuuriministeriön suurtapahtumatukea ja yhteistyökumppanuuksia alueen elinkeinoelämän kanssa. Tavoitteena on, että kaupungin osuudeksi järjestelyoikeusmaksusta jäisi puolet eli 350 000 euroa.

Lisäksi kaupunki sitoutuu vastaamaan tapahtuman järjestämiseen liittyvistä isäntäkaupungin velvoitteista, kuten alueiden ja tilojen käytöstä, kuitenkin ainoastaan niiltä osin kuin ne ovat kaupungin toimintoja tai kaupungin päätösvallassa.

Lahti sai ensimmäisenä Suomessa järjestettäväkseen Ironman 70.3 -sarjan osakilpailun vuonna 2018. Kaupungilla on tapahtumajärjestäjä Finntriathlonin kanssa kolmivuotinen sopimus, joka päättyy 2020. MM-kilpailut käytäisiin vastaavilla matkoilla kuin vuosittain Ironman-kilpailu: uinti 1,9 kilometriä, pyöräily 90 kilometriä ja juoksu 21,1 kilometriä.

MM-kisahakemus on jätettävä 8.11.2019 mennessä. Hakemusta voidaan täydentää ja täsmentää myöhemmin. Kisajärjestäjä käy alkuvuodesta 2020 tutustumassa seuraavaan hakuvaiheeseen edenneiden kaupunkien järjestämisolosuhteisiin.

MM-kisojen alustavaksi ajankohdaksi on ehdotettu 26.8.-28.8.2022 tai vaihtoehtoisesti 2.9.-4.9.2022. Suuresta osallistujamäärästä johtuen tapahtumapaikkana toimisi Lahden urheilu- ja messukeskus.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme