Lahesta

Uudesta voimalasta ensimmäiset lämmöt jakeluun

Kymijärvi III on ollut 180 miljoonan euron hanke. Kuva: Sami Lettojärvi

Kymijärvi 3 -biolämpölaitos tuotti tiistaina ensimmäistä kertaa lämpöä kaukolämpöverkkoon. Pian valmistuvan laitoksen toimintakykyä testataan seuraavan kuuden kuukauden ajan. Sen jälkeen laitos on valmis käyttöönottoa varten.

– Uuden laitoksen koestus- ja käyttöönottotyöt on tehty tähän saakka ilman varsinaista tuotantoa. Nyt laitos tuottaa virallisesti ensimmäistä kertaa kaukolämpöä, kertoo Lahti Energian Kymijärvi 3 -projektipäällikkö Esa Tepponen.

Tulevien kuukausien testien tarkoituksena on varmistaa, että laitos toimii luotettavasti ja ympäristöystävällisesti suunnitelluilla polttoaineilla, tehoilla ja kuormituksella. Jos kaikki sujuu hyvin, laitos on valmis ottamaan loppuvuonna lämmöntuotantovastuun yhdessä Kymijärvi 2 -voimalaitoksen kanssa.

Vuonna 2014 alkanut Kymijärvi 3 -biolämpölaitosprojekti on sujunut suunnitellusti. Laitoksen asennustyöt ovat pääosin valmiit, ja työmaalla on kesän aikana siirrytty käyttöönotto- ja koestusvaiheeseen. Se on viimeinen työvaihe ennen uuden laitoksen valmistumista. Keväällä asennustöiden ollessa vilkkaimmillaan Kymijärvi 3 -projektissa työskenteli yli 500 henkilöä. Nyt työmaavahvuus on pudonnut jo reilusti alle 200:n.

– Pitkä ja valtakunnallisestikin merkittävä projekti on loppusuoralla ja lahtelainen energiakäännös viittä vaille valmis. Lahdessa tuotetaan pian Suomen ympäristöystävällisintä kaukolämpöä. Se on suuri ilmastoteko niin Lahti Energialle, Lahden kaupungille kuin jokaiselle lämpöasiakkaallemmekin, Lahti Energian tuotantojohtaja Arto Nikkanen sanoo.

Kymijärvi 3 -biolämpölaitos käyttää polttoaineenaan metsätähdehaketta sekä metsäteollisuuden sivutuotteita. Lämpölaitos vähentää Lahti Energian hiilidioksidipäästöjä 600 000 tonnia vuodessa. Puun korjuussa ja kuljetuksessa syntyy laitoksen myötä noin 80 uutta pysyvää työpaikkaa.

Uusi Lahti

Suosittelemme