Lahesta

Päijänne päihittää Grand Canyonin - Lahden seudulla vieraillut tänä kesänä paljon kansainvälisiä bloggareita ja toimittajia

Japanilaislehti Hanakon toimittajien Lahti-vierailu osui sateiseen alkukesään. Lakeland Outdoorsin yrittäjän ja luonto-oppaan Johannes Sipposen veneretki Päijänteellä oli siitä huolimatta iloinen elämys. Kuva: Niina Aalto / Visit Lahti

”Jos Lahti olisi missä tahansa muualla Pohjoismaissa, se saisi varmasti enemmän huomiota, mutta suomalaiset kaupungit, pääkaupunkia lukuun ottamatta, tuntuvat jäävän monilta huomaamatta. – – Lahdessa vihreät metsät ja alati muuttuvat siniset järvet kohtaavat ystävällisen kaupunkisuunnittelun saumattomasti: raja kaupungin ja luonnon välillä hämärtyy kauniisti.”

Muun muassa näillä kuvauk­silla yhdysvaltalainen bloggaaja Allison Green pohjustaa Lahden seudusta kertovaa julkaisuaan Eternal­ Arrival -blogissaan. Eikä Green suinkaan ole ainoa, joka on vieraillut Lahdessa kokemassa alueen nähtävyydet ja aktiviteetit voidakseen sitten suositella niitä monituhatpäiselle lukijakunnalleen.

Lahden seudulla vierailee kesän aikana kymmenkunta kansainvälistä mediaryhmää. Lahti Region isännöi kesän aikana useita seudun matkailukohteista kirjoittavia toimittajaryhmiä ja bloggaajia muun muassa Japanista, Yhdysvalloista, Ranskasta ja Kiinasta.

– Meillä käy täällä tänä kesänä kiva yhdistelmä sosiaali­sen median vaikuttajia ja lehtien toimittajia. Olemme tosi iloisia, kun mediakiinnostus on ollut näin suurta ja järjestämme mielellämme ohjelmaa heille, kertoo Lahti Regionin projektikoordinaattori Niina Aalto.

Suurin osa mediavierailuista järjestetään yhteistyössä Visit Finlandin kanssa, jolla on PR-toimistoja ympäri maailmaa houkuttelemassa paikallisia Suomeen.

Myös uudet lentoyhteydet herättävät kiinnostusta ulkomailla. Esimerkiksi kiinalainen lentoyhtiö Juneyao Airlines aloitti taannoin suorat lennot Shanghain ja Helsingin välillä. Niinpä Kiinasta saapuikin kesäkuussa joukko toimittajia ja paikallisia mielipide- ja some­vaikuttajia kummastelemaan myös Lahtea.

– Olemme sijaintimme puolesta etulyöntiasemassa, kun tänne pääsee lento­kentältä tunnissa.

Osalla Lahteen tulijoista on jo valmiiksi mielessään, mitä he haluaisivat täällä nähdä ja kokea. Esimerkiksi mökkeilyyn ja ruokaan liittyvät lifestyle-elämykset ovat suosittuja.

Oli valmista suunnitelmaa tai ei, kaikille kuitenkin löytyy jotakin mieluista tekemistä.

– Meillä on täällä onneksi tosi monipuolisesti kaikkea, täällä pääsee kokemaan niin kaupunki- kuin maaseutuelämääkin. Järvet totta­kai esitellään kaikille ja halutessaan tulijoiden on mahdollista tutustua täkäläiseen elämäntapaan tekemällä kotivierailuja paikallisten luokse. Puhdasta juomavettä me mainostetaan myös aina kaikille, Aalto luettelee.

Erilaiset luontoaktiviteetit kuuluvat myös tavallisesti Lahti-vieraiden ohjelmaan. Heidän kanssaan on käyty suppailemassa ja retkeilty niin Pirunpesällä kuin Lanu-puistossakin.

”Veistokset olivat mielestäni erityisen kiinnostavia, sillä ne olivat osittain kasvien peitossa ja luonnon ahmimia. Useimmissa maailmankolkissa luonto pidettäisiin kurissa... mutta ei Lahdessa”, kuvailee yhdysvaltalainen Megan Starr Lanu-puistovierailua blogissaan.

Yhdysvaltalaisbloggarit Allison Green ja Megan Starr ihastuivat Olavi Lanun veistoksiin Lanu-puistossa. Kuva: Niina Aalto / Visit Lahti

Visit Finland maksaa tulijoiden lennot, mutta Lahden alueelle sijoittuvat kulut, kuten majoitus ja ohjelma, jäävät Lahti Regionin kontolle. Paikallisten yrittäjien kanssa tehdään kuitenkin yhteistyötä ja monet antavatkin alennusta hinnoistaan, sillä ulkomaiset media­vieraat tietävät niille ilmaista julkisuutta.

Mediaedustajat eivät kuitenkaan ole täällä nauttimassa maksuttomasta lomasta, he ovat velvoitettuja julkaisemaan vierailuunsa liittyviä artikkeleita omissa mediois­saan. Tämän toivotaan pitkällä aikavälillä lisäävän kansainvälistä kiinnostusta Lahtea ja Suomea kohtaan.

– Tiedostamme, ettei Lahti välttämättä ole mikään massamatkailukohde, vaan enemmänkin sellainen niche-kohde niille, jotka ovat jo kiertäneet maailman metropolit ja etsivät jotain erilaista.

Toistaiseksi vierailijat ovat tykänneet Lahdesta, negatiivista palautetta ei ole tullut lainkaan.

– Moni ei ole aikaisemmin edes kuullut Lahdesta, ja tänne tullessaan he yllättyvät positiivisesti ihmisten ystävällisyydestä ja ennen kaikkea tästä meidän luonnosta.

Vierailu Päijänteen kansallispuistossa herätti ihastusta Starrissa. ”Kansallispuistojen luonnonasetelmat ovat usein niin puhtaita ja koskemattomia, että saatat tuntea olevasi täysin yksin siellä, tai että olet ensimmäinen paikan löytänyt ihminen. Koitapa päästä samaan mielentilaan Grand Canyonilla.”

Iiris Andersson

Suosittelemme