Lahesta

"Siellä tulee se raadollisuus, puukot selkään ja kaikki mahdolliset väännöt" - Sirkku Hildén ei aina nauti politiikasta

Sirkku Hildén toimii kaupunginhallituksen puheenjohtajana vaalikauden loppuun. Kuva: Tommi Berg

Sirkku Hildén aloittaa kesäkuun alussa Lahden kaupunginhallituksen päätoimisena puheenjohtajana ja toimii tehtävässä vaalikauden loppuun asti eli seuraavat kaksi vuotta.

Asiasta sovittiin demareiden keskinäisessä paikkajaossa jo edellisten vaalien jälkeen, mutta lopullisesti sopimuksen toteutuminen varmistui vasta keväällä, kun Hildén ei päässyt läpi eduskuntavaaleissa.

Koska Hildénillä oli joka tapauksessa tiedossa päätoimista poliitikon tehtävää, hän irtisanoutui siviilityöstään Harjulan kotihoidon vastaavana terveydenhoitajana jo tammikuussa.

Voisiko tästä päätellä, että mielessä on pidempikin ura päätoimisena poliitikkona?

– Politiikka on ollut minulle polku, jonka varrella olen säännöllisesti miettinyt aina ennen seuraavia vaaleja, onko tässä mitään järkeä, Hildén naurahtaa.

Vuodesta 2005 lähtien Lahden valtuustossa ollut Hildén täsmentää sanomaansa toteamalla, että vaalien aikana tehtävä itsensä kehuminen ja markkinointi on hänelle vaikeaa, vaikka se kuuluukin asiaan.

– Paras asia vaaleissa on ihmisten kanssa käytävät keskustelut.

Vaalien jälkeinen aika on kuitenkin Hildénille vähemmän mieluisaa.

– Sen jälkeen alkava paikkaneuvottelu ja poliittinen peli on hirveän vaikeaa, en meinaa millään kestää sitä. Siellä tulee se raadollisuus, puukot selkään ja kaikki mahdolliset väännöt.

Esimerkiksi yhdistystoiminnassa kaikki menevät Hildénin mukaan samaan suuntaan, mutta politiikassa tilanne on toinen.

– Heti kun tulee paikoista puhe politiikassa, voi hyvä ihme sentään, että se on vaikeaa. Kunnallisvaalit ovat pahimmat ja erityisesti oman puolueen sisäiset jaot, niistä en tykkää yhtään, Hildén sanoo.

Kaikesta huolimatta Hildén sanoo olevansa toistaiseksi kiinnostunut politiikasta. Hän kokee päässeensä vaikuttamaan. Seuraavien kuntavaalien jälkeen Lahdessa valitaan pormestari, jonka toimenkuvaan kuuluu nykyisiä kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja kaupunginjohtajan tehtäviä. Kiinnostaisiko tehtävä?

– Ainahan politiikassa sanotaan, että olen käytettävissä, jos kannatusta tulee. Luulen kuitenkin, että siitäkin voi tulla aika vaikea poliittinen vääntö, Hildén sanoo.

Paikallisten puolueiden kesken on ainakin erilaisia näkemyksiä siitä, pitäisikö pormestariehdokkaiden nimet julkistaa ennen vaaleja. Demareiden mielestä ei pitäisi. He ovat pelänneet pormestaripelin vievän liikaa huomiota valtuuston valinnalta.

– Olemme sitä mieltä, että kyseessä on valtuustovaalit, niin kauan kuin laki ei mahdollista suoria pormestarivaaleja.

– Ymmärrämme kyllä, että äänestäjät ja media haluaisivat ehdokkaan olevan tiedossa, mutta se ei ole välttämättä edes puolueen sisällä niin selvää, koska äänimäärätkin voivat vaikuttaa asiaan.

Tänään ilmestyvässä Uudessa Lahdessa julkaistaan Hildénin laajempi haastattelu, jossa hän kommentoi puheenjohtajuutensa herättämiä osittain ristiriitaisia ennakkokäsityksiä ja kertoo avoimesti taustastaan alkoholistiperheen lapsena.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme