Lahesta

Block Party ja Lahti Pride värittävät keskustaa lauantaina

Vilja ja Veikka Heino leikkivät kemistejä viime vuoden Lahti Block Partyssa äitinsä Päivi Heinon katsellessa. Tämänkin vuoden tapahtumassa on runsaasti osallistavia työpajoja. Kuva: Mirja Hussain

Tähän asti syksyisin pidettyjen Lahti Block Partyn ja Lahti Priden päättäessä siirtyä samalle toukokuun lauantaille kehkeytyi niiden välille yhteistyö luontevasti.

Vapaaehtoisvoimin rakennettavat tapahtumat ovat yhä itsenäisiä, mutta muun muassa yhdenvertaisuutta, monimuotoisuutta ja kaupunkikulttuuria edistävät arvot kohtaavat toisensa hyvin. Pridea järjestävä Lahden Seta ry on perinteisesti muutenkin osallistunut korttelijuhlaan.

– Nyt se on vähän kuin tapahtuma tapahtuman sisällä, ja on hienoa, että asia järjestyi. Toivottavasti siten mukaan ohjautuu ihmisiä jotka eivät muuten välttämättä menisi, sanoo Lahti Block Partyn pääkoordinaattori Ruusa Aalto.

Tulevana lauantaina esimerkiksi tapahtumien musiikkiesitykset on aikataulutettu limittäin. Sekä Priden että Block Partyn päiväohjelma on yleisölle maksuton ja saavutettavuudeltaan esteetön.

Esitykset ja työpajat ovat iästä riippumattomia, ei pelkästään nuorisolle suunnattuja. Block Partyn pääkoordinaattori Ruusa Aalto

Avajaisiksi mietitty yhteiskulkue ei kuitenkaan toteudu. Lahti City ry:n kesäkauden avaava sambakulkue elämöi kello 12 alkaen Aleksanterinkatua pitkin Vesijärvenkadulta Torikadulle.

Lahti Priden mielenosoituskulkue puolestaan kokoontuu torille kello 13.30 ja jalkautuu liikkeelle kello 14. Varsinainen ohjelma on keskitetty Seurahuoneen Piazzalle.

Kuudetta kertaa toteutuvan urbaanin Block Partyn monipuolisesta ohjelmasta (kello 15–22) on miltei helpompi luetella mitä se ei sisällä.

– Uutuutena voisi mainita Aleksanterinkadulle levittäytyvän Siivouspäivän, jossa on kirppis- ja kierrätysmyyntiä. Sieltä voi tehdä löytöjä ympäristöystävällisesti, Aalto vinkkaa.

Rautatienkadulla ja Lanunaukiolla voi kuunnella musiikkiesityksiä, katsella tanssia, seurata graffiti-maalausnäytöksiä tai vaikka istuttaa kukkia vihreämpää kaupunkia luoden.

– Mukana on enemmän toimijoita kuin aiemmin, joten uutta löytyy varmasti vakiokävijöillekin. Esimerkiksi Painovoima on hankkinut Lahti Aqualta vanhoja kaivonkansia, joiden avulla voi painattaa t-paitaansa palan vanhaa Lahtea, Aalto sanoo.

Uusia ovat myös valokuvauskoppi, räppäävä Räpätit-seniorikuoro sekä hierontapiste.

– Esitykset ja työpajat ovat paitsi ilmaisia myös iästä riippumattomia, ei pelkästään nuorisolle suunnattuja, Aalto muistuttaa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa edistävän Lahti Priden päiväohjelmassa kello 15–18 Seurahuoneen Piazzalla kuullaan Lahden Setan sekä tapahtuman suojelijan tervehdykset. Esiintyjinä ovat runoilija Julianna Brandt ja laulaja Saara Tallqvist.

Vuodesta 2014 lähtien järjestetyn Priden tämänvuotinen teema on perheiden ja läheissuhteiden monimuotoisuus. ”Suomi on kulkenut yhdenvertaisempaan suuntaan, kun eduskunta on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain ja uuden äitiyslain.”, tapahtuman ohjelmassa todetaan.

Parannettavaa olisi monimuotoisten perheiden erityistarpeiden huomioimisessa.

”Lisäksi tulisi varmistaa hedelmöityshoitojen saatavuus riippumatta sukupuolesta, edistää adoptio-oikeuden käytännön toteutumista sekä pohtia mahdollisuuksia perheellistymiseen sijaissynnytyksen kautta.”

Block Partyn yhteydessä on aiemmin julkistettu Vuoden nuori lahtelainen ja Vuoden positiivisin lahtelainen. Nyt valinnat jäävät Ruusa Aallon mukaan odottamaan tulevaa syksyä.

Järjestäjät iloitsevat, että LBP:n työryhmässä on lähes puolet uusia tekijöitä, mutta tapahtuman kasvun rajat alkavat tulla vastaan.

– Paljon tämän suuremmaksi emme voi enää kasvaa, kun teemme vapaaehtoisvoimin. Jouko Skinnarin muistorahaston apurahalla ja kaupungin projektiavustuksilla on ollut iso merkitys, Aalto kiittelee.

Jatkobileisiin tapahtumat myyvät Setan verkkokaupassa yhteistä 15 euron hintaista Support-lippua, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn Block Partyn jatkoille Torveen ja Tirraan kello 22 alkaen sekä Priden iltajuhlaan Seurahuoneelle kello 21 eteenpäin.

Lahti Block Party kello 15–22 ja Lahti Pride kello 14–18 lauantaina 25.5. keskustassa.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme