Lahesta

100 000 euron palkkio virkamiehellekin - DNA:n osakekaupalla poikkeuksellinen sivuvaikutus Lahdessa

Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Päijät-Hämeeseen on tulossa ennen näkemätön taloudellinen piristysruiske, kun teleoperaattori DNA on siirtymässä norjalaisen Telenorin omistukseen. DNA:n suuromistaja on PHP, jolla on maakunnassa kaikkiaan noin 40 000 osakasta, suurin osa heistä entisiä puhelinosakkeen omistajia.

Yhtenä PHP:n suuromistajana on Lahden kaupunki, joka on aikanaan tarvinnut huomattavan määrän paikallisen puhelinyhdistyksen lankapuhelinliittymiä. Niinpä kaupungilla on nykyään noin 2 000 PHP Holdingin osaketta. Yhden osakkeen laskennallinen arvo on DNA:sta tehdyn tarjouksen perusteella noin 4 500 euroa, joten kaupungin osakepotin arvo olisi siten noin yhdeksän miljoonaa euroa.

DNA-kauppa vaatii toteutuakseen vielä EU:n kilpailuviranomaisten vahvistuksen, jonka odotetaan tulevan syksyyn mennessä.

Mielenkiintoisena sivujuonteena tässä kuviossa on, että yhdelle kaupungin virkamiehelle on tulossa yrityskaupan myötä huomattava palkkio.

Äskettäin järjestetty PHP:n yhtiökokous päätti, että yhtiö maksaa hallituksensa jäsenille 100 000 euron suuruisen kertapalkkion, jos Telenor-kauppa toteutuu. Yrityselämän edustajien lisäksi PHP:n hallituksessa on istunut pitkään kaupungin edustajana konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen. Kaupunginhallitus nimesi hänet tehtävään vuonna 2007.

Näin ollen Mäkisellekin on tulossa sama 100 000 euron palkkio kuin muillekin hallituksen jäsenille. Kuviossa tuskin on juridisesti nokan koputtamista, mutta periaatteellista keskustelua se herättänee, koska Mäkinen on käytännössä ollut PHP:n hallituksessa hoitamassa virkatehtäväänsä.

Vastaavan suuruusluokan tapausta saa todennäköisesti hakemalla hakea suomalaisesta kuntakentästä. Osakekaupasta maksettava palkkio ylittää selvästi useimpien kaupungin palkkalistoilla olevien virkamiesten vuositulot. Monta kuukautta sen eteen saa tehdä töitä myös Mäkinen, vaikka onkin noin 130 000 euron vuotuisilla ansiotuloillaan kaupungin parhaiten palkattuja virkamiehiä. Palkkion tullessa maksuun hän menee vuosiansioissaan kaupunginjohtajankin edelle.

Mäkinen kommentoi asetelmaa lyhyesti lehdellemme.

– Omistajat päätyivät sellaiseen ratkaisuun, että palkkiot maksetaan hallituksen jäsenille. En ole lähtenyt pohtimaan, onko se oikein vai väärin, siihen ovat muut ihmiset ottaneet kantaa.

Asia on saamiemme tietojen mukaan keskusteluttanut myös kaupungin päättäjiä, mutta kaikesta päätellen ihmetteleviä keskusteluita pidemmälle asiassa ei ole eväitä edetä.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme