Lahesta

Andy toi Maken Lahteen - myös Hanoi Rocks on nyt esillä moottoripyörämuseolla

– Maailman paras bändi, en mä muuta osaa sanoa.

Markku ”Make” Mitrunen ei jätä epäselväksi, mitä mieltä hän on Hanoi Rocksista. Nyt ei kuitenkaan puhuta ihan tavanomaisesta bändin fanista. Maken elämässä Hanoi Rocksilla on ollut poikkeuksellisen iso merkitys.

– Vuonna 1982 ehdin nähdä Pilvenmäen raviradalla, kun Razzle oli messissä. Fani olen ollut aina, Make muistelee.

Makelle alkoi jo noin 13-vuotiaana kertyä Hanoi Rocks -aiheista tavaraa, kuten levyjä ja julisteita.

Ihmiset täyttävät koti­seinänsä kultalevyillä. Mulle tulis stressi, hima olisi sellainen, että tuntuisi kuin tulisin töihin, kun tulen kotiin. Muusikko Andy McCoy

– Sitten se vaan on lähtenyt lapasesta, jossakin vaiheessa, Make kiteyttää keräilyharrastuksensa noin 100 lp-levyä ja ”ainakin 500” julistetta myöhemmin.

Maken keräämän Hanoi Rocks -kokoelman esineistöä tulee tälle näyttelykaudelle esille Suomen moottoripyörämuseoon Niemeen. Samalla kyydillä paikalle tuli myös Hanoi Rocksin -legendaarinen kitaristi Andy McCoy, mikä on yksi pieni merkki Maken fanisuhteen saamista uusista ulottuvuuksista.

– Olen tutustunut kundeihin noin vuonna 2010 ja kulkenut messissä.

McCoy arvostaa Maken tekemää keräilyä. Hän uskoo ihmisten yllättyvän kokoelman monipuolisuudesta. McCoy itse ei ole innostunut hamstraamaan esineistöä pitkän uransa varrelta.

– Mä en keräile omaa kamaa, en pidä edes kuvia itsestäni seinällä, se on mun mielestä vitun rumaa. Ihmiset täyttävät kotiseinänsä kultalevyillä. Mulle tulis stressi, hima olisi sellainen, että tuntuisi kuin tulisin töihin, kun tulen kotiin, McCoy pohdiskelee.

Lahteen pystytettävä näyttely on ollut esillä aiemmin Karkkilassa, ja Lahden jälkeen se on menossa Japaniin.

– Englannista on tullut intressii samaa touhuun, ja Los Angelesista, mutta nyt tullaan Lahteen, McCoy toteaa ja sukeltaa samantien nuoruuden muistoihinsa.

Hän muistaa, kuinka tuli Lahteen 15-vuotiaana legendaariselle Microvoxin studiolle levyttämään silloisella 2-raitanauhurilla.

– Nykyään vähän vaikee tajuta, kun jokaisen tietokoneessa on loputtomasti trackeja.

Uransa aikana McCoy on myös esiintynyt monta kertaa Lahdessa, mutta niistä ei ole tarkkoja muistikuvia.

– Mä on heittänyt elämässä keikkoja niin paljon, että ne sekoittuvat vähän toisiinsa. En ole aina varma, mikä oli missäkin. Mutta mitä mä muistan, hyvä yleisö täällä on aina ollut, ei ole ollut ongelmia.

McCoy on tekemässä uutta musiikkia ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen. Uusi levy julkaistaan elokuussa, sinkku ja musiikkivideo jo tämän kuun lopussa. Levyn jälkeen on edessä keikkakiertue.

– Ei yhtä hevisti kuin nuorena, en aio lähteä kahden vuoden kiertueelle, McCoy tarkentaa.

Ihan pieni turnee tämäkään tosin ei voi olla, sillä suunniteltuja keikkapaikkoja löytyy niin Euroopasta, USA:sta, Japanista kuin Australiasta. Kotimaisten keikkapaikkakuntien joukossa on myös Lahti.

– Kyllä ainakin Möysässä. Siellä on hyvä klubi, lava ja saundi.

Reilut kymmenen vuotta sitten Andy McCoy esiintyi Hanoi Rocksin kanssa Lahden öissä. Keräilijä-Make muistaa tuon keikan erityisen hyvin. Ennen keikan alkua hänellä oli vaimonsa kanssa kolme tuntia ylimääräistä aikaa kulutettavaksi Lahden keskustassa.

– Kiinteistönvälityksen ikkunassa oli kivan näköinen paikka myynnissä. Viikon kuluttua se oli ostettu.

Siitä lähtien Mitruset ovat mökkeilleet Nastolan Ruuhijärvellä ja he tuntevatkin olevansa nykyään osa-aikaisia lahtelaisia. Se on kuitenkin pientä verrattuna erääseen toiseen pariskunnan elämän käänteeseen, jossa Hanoi Rocks oli mukana.

– Minulla on neljä lasta, joista yksi on kuulemma pantu alulle Hanoi Rocksin soidessa. Minä en ole ihan varma tästä, mutta näin Henna on kertonut Andylle, Make viittaa lähistöllä olevaan vaimoonsa.

Sivukorvalla haastattelua kuunteleva vaimo vahvistaa tiedon välittömästi.

– Se on satavarma. Se tyttö on lapsista kaikista eniten rock’n roll.

On fanitusta, ja on tosifanitusta.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme