Lahesta

Lahti luopui kivihiilestä - kaupunginjohtaja Pekka Timonen lapiohommissa

Kivihiilet historiaan. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen ehti lapiohommiinkin maanantaina. Siperiasta tullut viimeinen kivihiilikasa jäänee Lahti Energialle varapolttoaineeksi. Kuva: Tommi Berg

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen on vakuuttunut siitä, että Lahdessa tapahtui maanantaina koko maan mittakaavassa vuoden ilmastoteko. Kymijärven voimalan kattilassa poltettiin tuolloin viimeiset kivihiilikokkareet.

– Mikään muu yksittäinen teko ei vähennä yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä Suomessa tänä vuonna, Timonen muistutti.

Lahden energiakäänne tuli mahdolliseksi uuden, ensi syksynä alkavalle lämmityskaudelle käyttöön otettavan Kymijärvi 3 -voimalan myötä. 180 miljoonaa euroa maksava biolämpölaitos käyttää polttoaineenaan metsätähdehaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita.

Lahdessa tehtävä päästövähennys vastaa 60 000 suomalaisen vuotuisia hiilidioksidipäästöjä. Suomeen on tulossa kivihiilen käyttökielto vuonna 2029, mutta Lahti on toteuttamassa muutosta kymmenen vuotta etuajassa. Uuden voimalan käynnistyttyä lahtelaisen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt ovat 2,5 tonnia vuodessa, kun vielä vuonna 1990 vastaava luku oli 11.

– Se on ihan huikea luku verrattuna kaikkiin muihin suomalaisiin kaupunkeihin, kuvailee Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo tulevaa tilannetta.

Vauramo muistelee, kuinka Lahdessa asetettiin kymmenen vuotta sitten tavoitteeksi kasvihuonekaasupäästöjen puolittaminen vuoden 1990 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Nyt vähennys on 70 prosenttia ja viisi vuotta etuajassa.

– Kun asetetaan kunnianhimoisia tavoitteita, on jopa mahdollista ylittää huikealla tavalla se, mitä lähtövaiheessa ajateltiinkaan.

Uuden voimalan rakentaminen tuli ajankohtaiseksi, kun vanha Kymijärvi 1 -voimala oli tulossa tiensä päähän. Vuoden 2014 tienoilla tehdyissä laskelmissa järkevimmäksi vaihtoehdoksi osoittautui uuden voimalan rakentaminen.

– Vanhaan voimalaan olisi pitänyt tehdä sadan miljoonan euron investoinnit, jotta se olisi ollut uusien päästönormien mukainen. Silti se olisi ollut edelleen kivihiilivoimala, kuvailee Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme