Lahesta

Lahti etsi tulevaisuuttaan Jyväskylässä - valtuustoseminaari vilisi urheiluvertauksia

Jyväskylässä viime viikolla järjestetty valtuustoseminaari muistetaan ainakin lukuisista urheiluun liittyvistä kielikuvista. Esimerkiksi konsulttiyhtiön MDI:n tutkimusjohtaja Janne Antikainen heitti päättäjien silmäiltäväksi taulukoita, joissa oli listattu suomalaisia ”liigapaikkakuntia” ja alempaan kastiin kuuluvia ”Mestis-paikkakuntia”. Tällä kertaa jaottelu ei perustunut jääkiekkomenestykseen, vaan väestönkasvun, kunnallisverotulojen ja työllisyyden tapaisiin tärkeisiin tilastolukuihin.

Vertailun vuoksi Antikainen oli sijoittanut Lahden molempiin taulukoihin. Mestis-tason vertailussa Lahti on elinvoimaltaan kärkipäätä, mutta isompien kaupunkien liigassa se löytyy sarjataulukon alemmasta keskikastista.

– Lahti on tietyllä tavalla lähellä ykkösketjua, mutta ei vielä kuulu sinne, Antikainen sanoi.

 Maailman johtava ympäristökaupunki on lähempänä kuin FC Lahden pelaaminen mestareiden liigassa. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen

Tuoreimpien väestöennusteiden perusteella on kuitenkin syytä pelätä, että tulevaisuudessa Suomessa olisi vain pieni kourallinen kasvavia ”liigapaikkakuntia”. Lahtikin kuuluu siihen isoon joukkoon maakuntakeskuksia, joiden väestönkehitys uhkaa kääntyä laskuun 2020-luvun loppupuolella.

Pysäyttävän ennusteen laatineella konsulttitoimistolla on ainakin pienimuotoinen tilipäivä: Antikainenkin esitteli saman päivän aikana ennusteeseen pohjautuvia näkemyksiään niin lahtelaisille kuin kuopiolaisille.

Tällaisilla keskisuurilla kaupungeilla riittää nyt miettimistä, jotta väestöennusteesta ei tule itse itseään toteuttava.

– Onhan Lahti ihan hyvä pitovoimaisuustekijöissä, mutta voi kun sen tietäisivät kaikki muutkin, Antikainen totesi.

Päättäjillä riittää nyt vieläkin kiireellisempää mietittävää, kun vuosikausia valmisteltu sote-uudistus kaatui hallituksen mukana. Valtuutetut saivat aiheeseen liittyen hyvinvointijohtaja Mikko Komulaisen katsauksen, joka oli kaikessa vauhdikkuudessaan sekavahko tykitys ”horisontaalista ja vertikaalista integraatiota”.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen kävi kiteyttämässä Komulaisen luennon jälkeen tilanteen huomattavasti yksinkertaisemmin. Hän kantoi kokoustilan puhujapönttöön kolme vesipulloa, jotka kuvasivat Lahden sote-vaihtoehtoja ennen hallituksen kaatumista. Nyt yksi pulloista on tipahtanut pois pelistä, kun hanke ei toteudu aiotussa aikataulussa.

Mahdollisesta uudesta hankkeesta ei ole vielä tietoa, koska hallituksen kaaduttua minkäänlaista valmistelua ei ole käynnissä. Niinpä Lahden pitää varautua tulemaan ainakin muutaman vuoden ajan toimeen nykytilanteella, uusista malleista tulee esityksiä aikaisintaan vuoden lopussa toteutus menee aikaisintaan vuoden 2023 kieppeille.

– Tarinan nimi on Huomenna hän tulee, Timonen totesi sarkastisesti.

Seminaarissa oli puhetta myös Lahden ympäristökaupunkitavoitteista. Kaupunginjohtaja Timonen kytki aiheen seminaarin alussa käsiteltyyn väestökehitykseen muistuttamalla, että ilmastonmuutoksen torjunta on tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä nuorella ikäluokilla, josta Lahtikin toivoo uusia asukkaita.

– Lottopallo on osunut kohdalleen. Lahti on Suomen paras siinä asiassa, joka on tärkein nuorelle ikäluokalle.

Timosen puhuessa taustalla näkyi dia, jonka mukaan Lahti haluaa olla maailman johtava ympäristökaupunki. Urheiluvertaukset saivat tässäkin yhteydessä jatkoa.

– Maailman johtava ympäristökaupunki on lähempänä kuin FC Lahden pelaaminen mestareiden liigassa, Timonen arvioi.

Ympäristöstä puhuttiin myös valtuutettujen paneelikeskustelussa. Eräässä puheenvuorossa pohdittiin, miten teema saataisiin kaikkien kaupunkilaisten asiaksi, jotta se ei olisi vain ”päättäjien ja virkamiesten haihattelua”.

Eivät kaikki päättäjätkään tosin ole asiasta täysin samalla karttalehdellä, kuten pari pientä havaintoa perjantailta osoittaa.

Seminaarin tauon aikana yksi valtuustoryhmä käväisi seuraamassa Jyväskylän kävelykadulla perjantaina järjestettyä nuorten ilmastomielenosoitusta. Ryhmän nimi tuskin tulisi yllätyksenä kenellekään. Ruokajonossa puolestaan jotkut varttuneemmat valtuutetut kuuluivat tulevan rupattelussaan siihen johtopäätökseen, että tuollaiset ilmastotempaukset ovat ”ohi menevä muotijuttu”.

Tässäkin asiassa valtuusto on läpileikkaus kaupunkilaisista. Tulevat vuodet näyttävät, mille sarjatasolle joukkueen kokoonpanolla on mahdollista päästä.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme