Lahesta

Taikuri ei vähästä hätkähdä - Keijo Halonen hallitsee yli 50 erilaista temppua

Kortit ovat taikuri Keijo Halosen suosikkiväline. ”Taikurit pitävät yleensäkin korteista, koska ne ovat hyvät kädessä ja ne ovat kauniita.”

Taikuusharrastus lähti liikkeelle jo 15 vuoden iässä, kun Keijo Halonen näki Iiro Seppäsen esityksen televisiossa. Nuori taikuri aloitti harjoittelun monen muun tapaan korttitempuista. Halonen on esiintynyt jo pidempään, mutta vasta viisi vuotta sitten hän aloitti esiintymään tosissaan.

– Esityksiä on koko ajan enemmän. Nyt muutaman vuoden on tyypillisesti ollut 90 keikkaa vuodessa. Viime vuonna pääsin Suomen taikurit ry:n jäseneksi. Siinä on vuoden koeaika ja pitää esiintyä pari kertaa, niin sekin on lisännyt intoa taikuuteen. Sieltä olen saanut myös paljon uusia kavereita ja oppinut oikein niitä kunnon salaisuuksia, joita ei kirjoista opita.

Onnistunut show on monen tekijän summa, joista yksi on taikurin esiintymisasu. Halonen naureskelee, että hänen ei tarvinnut juurikaan muuttaa omaa pukeutumistaan, paidoissa saattaa olla hieman enemmän kimalletta.

– Olen aina tykännyt tällaisesta bling blingistä ja käyttänyt kaikkia pinkkejä paitoja, se on minun tyyliäni. Kyllä taikurin pitää erottua, ja ulkonäkö on iso osa esitystä.

Iiro Seppäsen lisäksi Halosen muita idoleita ovat taikuri Luttinen, Simo Aalto ja David Copperfield. Suomalaisissa taikureissa hän arvostaa erityisesti Luttisen ja Aallon hyvää kokenutta esiintymistä.

– Esiintyminen on aina kiinnostanut minua. Varmaan kaikki esiintyjät halua­vat, että häntä katsotaan, se on vähän egoistista. Minua viehättävät yleisön reaktiot, se hämmästys ja ihmetys.

Halonen arvioi osaavansa noin 50 erilaista temppua. Uuden tempun hiominen esityskuntoon on usein kuukauden kestävä projekti. Joitakin tiettyjä kädenliikkeitä on myös harjoitettava jatkuvasti, jotta taito pysyy hyppysissä.

– Joitain liikkeitä on tullut harjoiteltua vuosia, ja joitain kädenliikkeitä hiotaan aina, kun otetaan kortit käteen. Sorminäppäryyttä on pidettävä yllä koko ajan, muuten se alkaa hävitä.

Visuaalinen näyttävyys, äänentoisto ja vuorovaikutus yleisön kanssa ovat myös taikurin listan kärkipäässä onnistuneen esityksen takaamiseksi. Aiemmin kaiken piti mennä joka esityksessä täysin suunnitelman mukaisesti, mutta kokemus on tuonut tekemiseen vapautumista.

– Joskus ihan alkuajoilta on jäänyt mieleen eräs tapaus, kun kerran sellainen syttyvä paperi leimahti ja minulta paloivat etuhiukset. Jatkoin vain esityksen loppuun. Pienempiä juttuja sattuu välillä, kuten että kortit putoavat, mutta se ei ole niin vakavaa. Nykyään saa lavalla tapahtua melkein mitä vain ja sen tilanteen pystyy hoitamaan.

Jenny Mäkinen
@

Suosittelemme