Lahesta

Talven lumista on kertynyt jo valtava kasa - Lahdessa nähty yli 10 000 kuorman ralli

Oletko koskaan tullut miettineeksi, mihin lumikasat viedään katujen varsilta ja pihoilta?

Lumenvastaanottoalueita on Lahdessa kolmessa paikassa: Holman Vanhatien varrella, Joutjärven itäpuolella Hakapellontiellä ja Jokimaan suunnalla Rälssin alueella.

Tämän vuoden aikana näille alueille on tuotu yhteensä jo hieman yli 10 000 kuormallista lunta. Määrä on suunnilleen kaksinkertainen viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Luvussa on mukana sekä kaupungin että yksityisten tilaamia kuormia.

Holman Prisman lähellä sijaitseva Vanhatien lumenvastaanottoalue tuli täyteen jo helmikuun 5. päivä.

Keskustan lumien kuljetuksista aiheutuu kustannuksia arviolta 300 000–350 000 euroa.

– Vanhatie täyttyy yleensä ensin, koska se on lähimpänä keskustaa, toteaa käsittelyinsinööri Heidi Ranttila Päijät-Hämeen jätehuollosta.

Runsasluminen talvi kasvattaa väistämättä kaupungin kadunhoidon kustannuksia. Pelkästään keskustan alueelta on tähän mennessä viety lumia pois noin 160 000 kuution verran. Edellisinä talvina määrä on ollut välillä vain noin kolmannes tästä.

Kaupungin projekti-insinööri Jani Tuhkanen arvioikin, että tämän talven lumikuljetuksista aiheutuu kustannuksia noin 300 000–350 000 euron edestä. Vaihtoehtojakaan ei toisaalta käytännössä ole, koska keskustassa ei ole ylimääräistä tilaa kasoille.

Lumirallin laajuus hahmottuu hyvin yhdellä silmäyksellä Rälssin alueella, jonne on tänä talvena viety noin puolet kaikista Lahden lumikuormista. Mäen päälle kertyneen lumipenkan korkeus on silmämääräisesti arvioituna 15–20 metrin luokkaa.

Penkan lähettyvillä on allas, jossa sulamisvedet suodatetaan epäpuhtauksista ennen kuin ne pääsevät lorisemaan purkuputken kautta läheiseen maastoon. Laajan lumenvastaanottoalueen ansiosta Lahdessa ei tarvitse turvautua yhtä kyseenalaisiin keinoihin kuin Helsingissä, missä katulumet on kipattu sellaisenaan suoraan mereen.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme