Lahesta

Suosituimmissa niteissä ei ole sivuja – pelit ovat kirjaston hitti

Kirjastonhoitaja Janne Seppänen on vastannut Lahden kirjastojen pelikokoelmasta vuodesta 2014 alkaen.

Siirtymä pelivastaavaksi oli luonteva askel, sillä Seppänen myöntää viihtyvänsä nykyisin paremmin hyvän pelin kuin kirjan äärellä.

– Aloitin pelaamisen 4- vuotiaana. Olen pelannut koko ikäni ja pysynyt sen maailman mukana, joten kun tarjoutui tällainen tilaisuus, lähdin totta kai mukaan.

Seppänen muistelee, että vanhoja cd-rom-pelejä on löytynyt kirjaston hyllyiltä jo 90-luvulla. Sittemmin valikoima on laajentunut roimasti muun muassa lakimuutoksen ansiosta.

Totta kai kirjastolla kuuluu olla pelejä. Vastaava kirjaston­hoitaja Janne Seppänen

– Vuonna 2015 konsolipelien hankinta vapautui kirjastoille. EU-tuomioistuimen päätös mahdollisti pelien lainaamisen ilman, että kirjaston täytyy neuvotella jokaisen pelin kohdalla erikseen lainausoikeudesta.

Ennen lakimuutosta kirjastot ottivat valikoimiin niitä pelejä, joihin sattuivat lainaus­oikeudet saamaan.

Vapauttamisen jälkeen kokoel­maa on pystytty kasvattamaan monipuolisemmin ja paremmin tarpeita vastaavaan suuntaan.

– Päätarkoituksena on ollut se, että valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Emme ole keskittyneet mihinkään tiettyyn genreen tai hankkimaan pelejä ainoas­taan lapsille.

Pelikokoelma sisältää Seppäsen arvion mukaan kaikkiaan noin 2 000 nidettä, joten pelattavaa löytyy monelle eri konsolille.

Toistaiseksi kaikki lainattavat pelit ovat fyysisiä levyjä, sillä kirjastolla ei ole vielä mahdollisuutta lainata niitä sähköisessä muodossa.

– PlayStation3-aikakaudelta on kasvatettu enemmän kokoelmaa, sen jälkeen käytännössä kaikille konsoleille löytyy pelejä. Lisäksi joitakin vanhoja cd-rom-pelejä löytyy myös, mutta ne ovat aika satunnaisia.

Pelien suosio on kovalla tasolla. Vuonna 2017 pelejä lainattiin enemmän kuin mitään muuta kirjaston tarjoamaa sisältöä.

– Kirjastoalalla puhumme kiertoluvuista. Pelejä on lainattu suhteessa määräänsä eniten. Viime vuoden tilastoja en vielä tiedä, mutta veikkaan pelien olevan leffojen kanssa jälleen kärkipäässä, Seppänen sanoo.

Helsinkiin avattu Oodi-kirjasto herätti paljon yhteiskunnallista keskustelua siitä, mitä kirjaston kuuluu tarjota asiakkailleen.

– Pelit ovat yksi kulttuurisisällön muoto, eli totta kai kirjastolla kuuluu olla pelejä tarjolla. Tarjoamme peleihin pääsyn lisäksi myös mediakasvatusta niiden sisältöihin erilaisissa tapahtumissa.

– Monipuolisen lukutaidon edistäminen on yksi kirjaston tavoitteista jo ihan kirjastolainkin pohjalta.

Kirjasto tarjoaa nettisivuillaan myös podcas­teja, joiden aiheeksi pelitkin pääsivät viime kesänä.

Podcasteissa Seppänen käsitteli tulevan syksyn peliuutuuksia. Niissä pelit eivät kuitenkaan ole vielä yltäneet kirjallisuusaiheiden suo­sion tasalle.

– Podcastit ovat yksi sisältöjen avaamisen muoto. Vastaanotto oli ihan hyvä, mutta podcasteista huomaa, että niistä haetaan enemmän kirjasuosituksia, koska kirjallisuuteen keskittyvät jaksot ovat olleet suositumpia.

Jenny Mäkinen
@

Suosittelemme