Lahesta

Luomun edelläkävijä on leppoisa lounaspaikka

”Asiakkaiden kanssa on kiva jutella”, sanoo Linda Naumann. Hänen mielipuuhaansa on kakkujen leipominen.

Lämminhenkinen. Hyvä palvelu. Maukasta ja värikästä ruokaa.

Muun muassa näin kuvailevat asiakkaat ekokahvila Mea Mannaa, joka viettää ensi viikolla 10-vuotisjuhliaan.

Mea Manna poikkeaa muista lounaspaikoista siinä, että kaikki ruoka valmistetaan luomusta ja että kahvilan työntekijät ovat erityistä tukea tarvitsevia, tutummin kehitysvammaisia.

– Uskon, että olemme pystyneet vaikuttamaan lahtelaisten asenteisiin. Sen näkee asiakasmääristä ja siitä, että ihmiset haluavat tulla uudestaan, sanoo kahvilaa perustamassa ollut projektipäällikkö Eveliina Aaltonen.

Uskon, että olemme pystyneet vaikuttamaan lahtelaisten asenteisiin. Projektipäällikkö Eveliina Aaltonen

Mea Manna on osa Sylvia-kotiin kuuluvaa Kaupunkikylää, joka tarjoaa asumispalvelua ja työtoimintaa kuntien vammaispalveluille. Toiminta Hollolankadulla on vuosien saatossa laajentunut, kahvila-leipomon kylkeen on tullut myös Mandala-kauppa ja ompelimo, joka työllistää maahanmuuttajataustaisia naisia.

Lahdessa Mea Manna on ollut kasvisruuan ja luomun edelläkävijä.

– Nykyään ihmisten tietoisuus on kasvanut, meidän vegaanibrunssitkin ovat hyvin suosittuja.

Sittemmin kasviruoka on lyönyt läpi muuallakin, mutta moni pitää Mea Mannan tarjontaa kaupungin parhaana. Kahvilassa käykin lounasaikaan kuhina, ruokailijoita on päivittäin 30–50.

Aaltonen iloitsee erityisesti siitä, että Mea Mannan avulla paikkansa työelämässä on löytänyt moni, jolle se on muuten olisi vaikeaa.

– Merkityksellisintä heille on, että täällä heillä on tehtävä ja ammatti. Moni on saanut täältä myös ystäviä.

Petteri Ojanen asettelee salaattipöytään ruokailuvälineitä.

– Yleensä teen salaatteja keittiön puolella.

Hän kertoo viihtyvänsä työssä.

– Ja täällä on monipuoliset raaka-aineet, tykkään tehdä välillä eksoottisiakin juttuja. Joskus olen järjestänyt tietovisojakin asiakkaille!

Linda Naumann työskentelee yleensä leipomossa.

– Välillä on kiirettä, välillä rauhallista. Asiakkaiden kanssakin on kiva jutella.

Mieluisinta hänelle on kakkujen tekeminen.

– Minä olen tehnyt nuo raakapallot ja laskiaispullatkin, hän kehaisee vitriiniä osoittaen.

Keittiöpäällikkö Eija Kyllästinen piipahtaa välillä patojen äärestä tarkistamaan, että salin puolella kaikki sujuu. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös opastaa työntekijöitä, joita on keittiössä neljä ja salin puolella kaksi.

– Täältä puuttuu kiire, mennään näiden työntekijöiden ehdoilla. Iso osa asiakkaista on vakiokasvoja, Kyllästinen kertoo.

Intialainen kasvislinssikeitto saa kehuja Tiina Holmberg-Kaleniukselta.

– Tykkään paikan konseptista, siitä että kehitysvammaiset saavat olla töissä. Ruoka on puhdasta luomua ja lisäksi tosi hyvää.

Salaattipöydän valinnut Raunamaija Lukkari-Sutinen säestää.

– Tämähän on Lahden helmi: ihmisten paikka, jossa ruoka on mielettömän hyvää ja henkilökunta palveluhenkistä!

Lahden kulttuuriyhdistys valitsi Mea Mannan toiminnan vuoden 2010 kulttuuriteoksi. Mea Manna sai myös Lahden ympäristölautakunnan palkinnon vuonna 2016.

Kontu Marjaana

Suosittelemme