Lahesta

"Näytimme henkistä keskisormea muille kaupungeille" - Femmagaala tulee Lahteen

Femmagaalan pääesiintyjä on tänä vuonna sensuurikohusta somehitiksi muodostunut Huora-yhtye. Wallu Valpio kertoo, että asiasta oli sovittu jo paljon ennen kohua. ”Olemme erittäin tarkkoja siitä, että Femmagaalassa esiintyy femmamaisia orkestereita.” Kuva: Antti Pitkajarvi

Emma-gaalan varjotapahtuma Femmagaala siirtyy Helsingistä Lahteen. Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tapahtuman isä Wallu Valpio luonnehtii paikkakuntamuutoksen lähteneen liikkeelle halusta uudistua. Paikkakuntaa miettiessä harkinnassa kävivät muun muassa Oulu, Jyväskylä, Tampere ja Turku. Lahti kuitenkin edusti Valpion mielestä kaikkein eniten ajatusmaailmaltaan Femmagaalaa.

– Todettiin, että jollain tavalla tämä kehä kolmosen eteläpuoleinen omahyväisyys saa nyt riittää. Mietimme, että perkele kyllä on se yksi mielenkiintoinen paikka, jonka maine on aina ollut vähän mielenkiintoinen kaikin puolin.

Femmagaalan päätyminen Lahteen ei ollut mieleinen uutinen muille tapahtumaa havitelleille paikkakunnille.

– Oli puhetta, että onko Lahti nyt sellainen kaupunki, joka on ollut musiikkikulttuurillisesti merkittävässä roolissa. Me näytimme henkistä keskisormea muille kaupungeille ja todettiin, että kyllä se Lahti nyt vaan on se femmamaisin kaupunki.

FemmaGaala järjestetään 2.2. Mössöllä. Illan aikana lauteilla nähdään Huora, MC Taakibörstä ja Taikasydän. Tapahtuman motto kuuluu: Vaikka artisti ei olisi myynyt kybällä voidaan se silti palkita femmalla.

– Annetaan huomioarvoa sellaisille artisteille ja bändeille, jotka sitä eivät muuten ehkä saisi ja pyrkivät musiikillisesti muuhunkin kuin maksimaaliseen rahan ansaitsemiseen.

Tapahtuman hengen mukaan artistit ja bändit, jotka gaalassa palkitaan, palkittaisiin 5–10 vuoden kuluttua Emma-gaalassa, kuten monesti onkin käynyt. Lahteen siirtymisen kunniaksi tänä vuonna jaetaan myös erityinen Lahti-Femma.

– Artistit kunnioittavat sitä, että on olemassa sellainen tuomaristo, joka on vähän enemmän perillä siitä, mitä musiikkigenressä tapahtuu. Eikä niin, että isot levy-yhtiöt palkitsevat toisiaan.

Valpio kuvailee 2004 perustetun Femmagaalan syntyneen oksennusreaktiosta Emma-gaalan tyylisiin tapahtumiin, jossa isot levy-yhtiöt jakavat palkintoja toisilleen. Hän sanoo, että Femmagaalan sanoma on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

– Musiikkimaailma ja business ovat menossa sellaiseen suuntaan, että isot sanomatalot omistavat radiokanavat, tv-kanavat, lehdet ja nyt ne ostavat vielä festivaaleja ja levy-yhtiöitä. Nämä monopolit pystyvät rakentamaan artisteista niin isoja kuin haluavat.  Siinä ei jää pienille tulokkaille hirveästi tilaa. Tämä meidän Don Quijote -taistelu tuulimyllyjä vastaan alkaa olla Daavid ja Goljat -tyyppistä taistelua. Yritämme pienillä kivenmurikoilla osua isompaa silmään.

Jenny Mäkinen
@

Suosittelemme