Lahesta

Ammattikorkeakoulu käy läpi isoa myllerrystä - Turo Kilpeläisellä vauhdikas ensimmäinen vuosi Lamkin johdossa

Turo Kilpeläisellä tulee maaliskuun alussa vuosi täyteen Lahden ammattikorkeakoulun rehtorina. Hän on näillä näkymin jäämässä kyseisen tittelin viimeiseksi haltijaksi, sillä maaliskuussa tehtävän fuusiopäätöksen myötä oppilaitoksen nimi on muuttumassa.

Kuluneen fraasin mukaan jatkuva muutos on nykyään arkipäivää, mutta joissakin paikoissa sanoille on keskimääräistä enemmän katetta. Hyvästä esimerkistä käy Lahden ammattikorkeakoulu (Lamk), joka on ollut kohta vuoden ajan rehtori Turo Kilpeläisen johdettavana.

Lyhyehkön ajan sisällä on käyty rahoituksen vähentymisestä johtuneet yt-neuvottelut 30 työntekijän irtisanomisineen, kerrottu Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulujen fuusiosuunnitelmista, valmistauduttu LUT-yliopiston tuloon Lahteen ja muutettu uusiin tiloihin Mukkulan kampukselle.

Positiivisia ja vähemmän positiivisia asioita, jotka ovat omalla tavallaan merkkejä paikallisen koulutuksen isosta murrosvaiheesta jokainen.

Tämä kampus on ainutlaatuinen paikka. Lahden ammatti- korkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen

Muutos konkretisoituu Mukkulan kampuksella, jonne ammattikorkeakoulun toiminta on nyt keskitetty viidestä eri toimipisteestä saman katon alle. LUT-yliopisto on sijoittumassa samaan kiinteistöön näillä näkymin kesällä.

– Tämä kampus on ainutlaatuinen paikka. Ei tarvitse kääntää kovin monta ovea, kun pääsemme tapaamaan LUT:n, Helsingin yliopiston tai täällä toimivien yritysten väkeä. Tämä on se paikka, minne paikallinen korkeakoulupöhinä keskittyy, Kilpeläinen maalailee.

Ammattikorkeakoulu on nyt toiminut Mukkulassa reilun puolen lukukauden ajan. Vaikka kiinteistössä on ollut alkumetreillä keskeneräisyyksiä, myös sen hyödyt ovat ehtineet jo tulla esille.

– Opiskelijoilta tulleen palautteen mukaan nyt törmätään paremmin eri alojen opiskelijoihin ja yhteisten projektien tekeminen eri alojen kesken on helpottunut huomattavasti.

Uusissa tiloissa toimiminen vaatii kuitenkin edelleen opettelua niin henkilökunnalta kuin opiskelijoilta. Kampuksella kenelläkään ei ole omaa työhuonetta, ei rehtorillakaan. Tarpeen vaatiessa ihmiset voivat varata tiloja hiljaisuutta vaativaan työskentelyyn.

– Tämä on niin erilaista kuin mihin opettajat ja henkilöstö ovat tottuneet. Opettelemme vielä hyödyntämään sitä, että 5 000 opiskelijaa ja 400 henkilöstön jäsentä on saman katon alla.

Isoista myllerryksistä huolimatta ammattikorkeakoulu onnistui viime vuonna parantamaan monia tärkeitä tunnuslukujaan, joiden perusteella sen menestystä mitataan. Esimerkiksi tutkintoja tehtiin 1 126, lähes 250 enemmän kuin edellisenä vuotena. Samalla tutkimus- ja kehitystoimintaa onnistuttiin kasvattamaan yli miljoonalla eurolla.

Luvuilla on iso merkitys, kun ammattikorkeakouluille jaetaan tulevaisuudessa rahoitusta opetusministeriöltä.

Viime vuoden yt-neuvotteluiden taustalla oli Lahden ammattikorkeakoulun heikko menestys tuloksellisuusarvioinnissa, mikä johti rahoituksen tuntuvaan pienentymiseen. Kilpeläinen painottaakin parantuneiden tulosten merkitystä tulevan rahoituksen kannalta.

– Iso ja lämmin kiitos koko henkilöstölle, että pystyttiin tekemään tuollaista tulosta muutosmyllerryksessä.

Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulujen fuusio on tarkoitus hyväksyä oppilaitosten hallituksissa maaliskuussa. Päätöstä odotellessa moni tärkeä asia on vielä auki, kuten uuden ammattikorkeakoulun nimi ja johtajavalinnat.

Kilpeläinen on varma, että fuusio hyödyttää niin opiskelijoita kuin yrityksiä. Esimerkiksi opiskelijoiden valittavaksi tulee entistä laajempi valikoima aineita ja kursseja.

– Toisaalta myös opetuksen laajuus ja syvyys parantuvat. Vaikka meillä on samojakin aineita esimerkiksi liiketaloudessa, niiden painotukset ovat erilaiset, jolloin yhteistyöllä voidaan lisätä vaikuttavuutta.

LUT-yliopiston tulon Lahteen Kilpeläinen näkee Lahdelle henkisesti isona asiana.

– Tämä luo alueen ihmisille tulevaisuudenuskoa. Alueen lapsilla on nyt mahdollisuus opiskella kotikaupungissa peruskoulusta tohtoritutkintoon asti.

Kilpeläinen uskoo samaan LUT-konserniin kuuluvien ammattikorkeakoulun ja yliopiston hyötyvän paljon keskinäisestä yhteistyöstä, kun yliopisto keskittyy vahvaan perustutkimukseen ja ammattikorkeakoulu yritysten kanssa tehtävään käytännönläheiseen innovaatiotoimintaan.

– Kokonaisuutena pystymme palvelemaan alueen yrityksiä paremmin kuin pelkästään ammattikorkeakoulu tai yliopisto pystyisivät ikinä yksinään tekemään.

Ammattikorkeakoulun tehtävästä Kilpeläisellä on selvä näkemys.

– Ammattikorkeakoulu on yhä lähempänä yrityselämää ja tekee töitä sen eteen, että alueen yritykset pystyvät kasvamaan ja kansainvälistymään, Kilpeläinen kuvailee.

Kuka?

Turo Kilpeläinen

Lahden ammattikorkeakoulun rehtori viime maaliskuusta alkaen. Sitä ennen vuodesta 2010 Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtorina.

38-vuotias.

Kauppatieteiden tohtori ja tietojenkäsittelyn tradenomi.

Perheessä vaimo ja kaksi lasta.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme