Lahesta

Rikosilmoitukset nyt molemmilta osapuolilta - itsenäisyyspäiväjuhlien kohu poliisin selvitettäväksi

Kaupungintalon itsenäisyyspäiväjuhlien tapahtumat menevät nyt poliisin selvitetttäväksi, kun kohutun tilanteen molemmat osapuolet ovat jättäneet asiasta rikosilmoituksen.

Valtuutettu Elisa Lientola (vas) kertoi perjantaina julkaisemassaan Facebook-päivityksessä joutuneensa kaupungintalon itsenäisyyspäivänjuhlissa toisen valtuutetun seksuaalisesti ahdistelemaksi. Lientola ei nimennyt ketään päivityksessään, mutta Etelä-Suomen Sanomat julkaisi perjantaina omiin lähteiisiinsä perustuvan jutun, jossa tekijäksi kerrottiin Francis McCarron (kok). Asiasta oli huhuja liikkeellä jo itsenäisyyspäivän iltana, mutta mahdollisesta ahdistelusta ei toistaiseksi ole ollut julkisuudessa silminnäkijähavaintoon perustuvaa vahvistusta.

Francis McCarron kertoi lauantaina tehneensä asiasta rikosilmoituksen tällaisella Facebook-päivityksellä:

"Olen tehnyt rikosilmoituksen, jossa pyydän poliisia tutkimaan minuun kohdistunutta kunnianloukkausta tai törkeää kunnianloukkausta. Minua on Etelä-Suomen Sanomissa syytetty ahdistelusta ja kourinnasta. Nämä syytökset eivät pidä paikkaansa. Epäillyiksi olen nimennyt Elisa Lientolan, Etelä-Suomen Sanomien toimittajan Emmi Tuomiston sekä Etelä-Suomen Sanomien vastaavan päätoimittajan Hanna Myyrän.

Asia on nyt poliisin käsissä, enkä asiaa tämän enempää kommentoi."

Elisa Lientola omasta rikosilmoituksestaan maanantaina julkaisemassaan Facebook-päivityksessä näin:

"Koska tekijä ei aio muutoin ottaa mitään vastuuta toiminnastaan, olen jättänyt rikosilmoituksen itsenäisyyspäivänä tapahtuneesta häirinnästä.

Seksuaalinen häirintä on vallankäyttöä ja hallintaa. Tässä tilanteessa tulkitsin toiminnan tarkoitukseksi vaientamiseni ja poliittisen toimintani rajoittamisen.

Kenenkään ei pitäisi joutua rajaamaan omaa vapauttaan osallistua, sanoa mielipidettään tai esimerkiksi mukauttaa pukeutumistaan häirinnän pelossa missään ympäristössä. Häirintä ei ole koskaan hellyyden osoitus. Se on halventavaa ja häpäisevää. Keskustelut tulkintavirheistä ovat absurdeja. Humalatila ei tee seksuaalisesta häirinnästä sallittavaa."

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme