Lahesta

Muutto avasi uusia ovia Tipalalle

Tiirismaan lukio tunnetaan musiikista ja teatterista. Uusissa tiloissa panostetaan myös aktiivisuuteen ja kansainvälistymiseen.

Tiirismaan lukiolaiset Kaisa Määttä, Helmi Kari, Veera Rintala, Tuomas Ceder, Eelis Pispa ja Niko Kozmin voivat halutessaan työskennellä korkeussäädettävän pöydän ääressä seisten ja jopa kuntopyörää polkien. Kuva: Aatu Raninen

Tiirismaan lukio on yli kolmen vuoden verran toiminut väistötiloissa aikuiskoulutuskeskuksessa, mutta rehtori Leena Akolan mielestä parempi ilmaisu olisi nykyisissä, pysyvissä tiloissa.

– Meillä kävi onni. Tilat ovat ihan loistavat, ja opiskelijat olivat heti muuton jälkeen ikionnellisia. Tällä vietetään myös seuraavat neljä vuotta, Akola sanoo.

”Tipalan” erikoisuus on jo vuosikymmenten ajan ollut musiikkilinja, jota tänä päivänä käy lukion 430 opiskelijasta joka neljäs. Linjan valinneet laulavat ja soittavat erilaisissa kuoroissa, orkestereissa ja yhtyeissä, sekä järjestävät konsertteja ja musikaaleja.

– Olemme saaneet lisätilaa musiikinopetukseen, ja uusi studio on juuri valmistumassa, siellä voidaan äänittää, kertoo musiikinopettaja Elina Tikkanen.

Kirkkokadulle muutto on avannut muitakin uusia ovia. Kun valkoisessa koulurakennuksessa ei ole omaa liikuntasalia, pääsevät abit Tuomas Ceder, Helmi Kari, Kaisa Määttä ja Veera Rintala muiden muassa toteuttamaan musiikki- ja teatteriesityksiään kaupunginteatterin ja jopa Sibeliustalon esiintymislavoilla.

– Olin kuullut Tipalasta paljon hyvää, ja halusin musiikkilinjalle, joten valinta oli aika selkeä, sanoo 11 vuotta viulua soittanut Rintala.

Koulun hyvä yhteishenki ja esimerkiksi sisarusten tai serkkujen hyvät kokemukset musiikkilinjalta vakuuttivat muitakin hakemaan.

– Oli luontevaa jatkaa Tiirismaan yläasteen musaluokilta tänne, Ceder toteaa.

Musiikkilinjalla opiskellaan vähintään 12 musiikin kurssia, joten tutkinnon suorittaminen vaatii omistautumista.

– Joka viikko on kolmet kuoron ja yhdet lauluyhtyeen harkat, Kari sanoo.

– Joskus juostaan kaikki väli- ja ruokatunneillakin laulamassa tai soittamassa, Määttä sanoo.

Parhaillaan käynnissä on valmistautuminen kahteen joulukonserttiin, jotka esitetään teatterin Juhani-näyttämöllä ja Ristinkirkossa. Keväällä puolestaan on perinteisesti musikaalin ja kevätkonsertin vuoro.

– Esiintyminen on lopulta tosi palkitsevaa. Lavalla on siistiä olla, Rintala toteaa.

Yleislinjan Eelis Pispa ja Niko Kozmin tulivat hekin lukioon Tiirismaan yläasteelta.

– Täällä saa yksilöllistä opetusta ja opettajat todella välittävät opiskelijasta. Se motivoi, Kozmin kehuu.

Koko poppoon mielestä Tipala on tiivis ja lämmin yhteisö. Pian edessä ovat kuitenkin jatko-opinnot, joissa aikeet tuntuvat olevan Tipalan tunnuslauseen ”Älä tyydy vähään” mukaiset.

– Intin jälkeen Hankeniin, ilmoittaa Pispa.

– Ensisijaisesti Aalto-yliopiston kauppatieteelliseen, Kuzmin sanoo.

– Tampereelle teatterikorkeaan, tuumii Rintala.

Pääkaupunkiseudulla Mättää kiinnostaisi yliopistossa ranskan kieli, Cederiä taas energia- ja ympäristötekniikka.

– Musiikki tulee kuitenkin säilymään rinnalla harrastuksena, Ceder vakuuttaa.

Vaihtelua kouluarkeen Tiirismaalla tuovat kansainväliset kurssit, joissa voi lähteä viikoksi vaikkapa Pohjoismaihin tai Keski-Eurooppaan.

– Tavoitteena on, että mahdollisimman moni pääsisi aitoon kansainväliseen kohtaamiseen, eli asumaan perheen luona toisenlaisessa kulttuurissa, kertoo kielten opettaja ja kv-koordinaattori Pauliina Mantsinen.

Helmi Kari on osallistunut kursseille kolmesti, ja aikoo suunnata jatko-opintoihin Englantiin.

– Yliopistossa ajattelin yhdistää muinaisen Egyptin tutkimuksen ja teatterin, hän suunnittelee.

Toisenlaista liikkuvuutta edustavat luokkien takariveihin asetellut säädettävät pöydät, joiden ääressä voi samalla polkea kuntopyörää. Liikkuva koulu -hankkeen laajennuttua lukioihin on koulun käytävälle saatu pingispöytäkin.

Mikä?

Tiirismaan lukio

Koulu on alun perin perustettu vuonna 1908, ja se toimi vuoteen 1970 asti tyttökouluna. Sen jälkeen Tiirismaan nimellä.

430 oppilasta.

Koulussa on yleislinja ja musiikkilinja.

Yleislinjan keskiarvoraja oli tänä vuonna 7,17. Musiikkilinjan 7,42.

Lukiovertailussa Tiirismaa oli viimeksi sijalla 39.

Tunnettuja koulun oppilaita ovat mm. kapellimestari Santtu Matias Rouvali, oopperalaulaja Lilli Paasikivi, muusikot Ako Kiiski ja llpo Kaikkonen, näyttelijät Joel Mäkinen ja Tuukka Leppänen, sekä pianisti Riitta Paakki.

Lempinimi ”Tipala” on peräisin tyttökoulun ajoilta.

Vuonna 2022 Tiirismaan ja Kannaksen lukioiden on määrä yhdistyä yhdeksi noin 1400 oppilaan suurlukioksi.

Aatu Raninen
aatu.raninen@uusilahti.fi
@

Suosittelemme