Lahesta

Inspis haluaa vahvistaa rooliaan työelämän sparraajana

Tim Ranta on yksi Inspiksen toiminnassa mukana olevista nuorista. Hän sai tehtäväkseen maalata yhdistyksen pakettiauton Kätevä&Tekevä-messujen teemaan. Inspiksellä on viikonloppuna järjestettävillä messuilla toiminnallinen osasto. Kuva: Aatu Raninen

Inspis tunnetaan Lahdessa esimerkiksi värikkäistä katumaalauksista, Valoviikosta ja kaupunkitalkkareista.

Inspis työllistää vuosittain jopa 60 nuorta ja moni pääsee sen kautta työuran alkuun. Toiminnanjohtaja Philip Halonen uskoo, että yhteistyöverkostoa tiivistämällä tulokset voisivat olla vielä paremmat.

– Niille, jotka ovat epävarmoja Inspiksen jälkeenkin, olisi hyvä, jos meillä olisi verkosto, jonka kautta puskea nuoria eteenpäin yrityksiin. Ajatuksena on nyt luoda tällaiselle verkostolle runkoa.

Tavoitteena Inspiksellä on myös toimia viihtyisämmän kaupunkiympäristön puolesta ja muokata asenteita kestävän kehityksen vahvistamiseksi.

Töihin otetaan nuoria kokemuksesta ja iästä riippumatta. Mukaan voi hakeutua työvoimatoimiston kautta tai marssimalla Inspiksen toimiston ovesta sisään. Nuoret ovat päässeet mukaan taide- ja rakennusprojekteihin tai viestintätehtäviin.

– He ovat työllistyneet esimerkiksi asiakaspalveluun, tapahtumatuotantoon ja kiinteistöjen kunnossapitoon, kertoo Halonen.

Inspis keskittyy syrjäytymisvaarassa oleviin ja pitkäaikaistyöttömiin nuoriin, joita on työllistetty palkkatuen avulla.

– Ensin nuori on työkokeilussa, jossa katsotaan hänen taipumuksiaan ja räätälöidään siitä hänelle paras suunta.

– Haluamme toimia ponnahduslautana ja esisparrauspaikkana työelämään, jotta nuoret saisivat jalkaa oven väliin yrityksissä.

Usein siinä onnistutaan, välillä ei.

– Monella nuorella oma-aloitteisuus on epävarmaa. He tarvitsisivat lisää sparrausta. Työhön ei ole välttämättä helppo päästä kiinni, tietää Halonen.

Yhteistyötä yritysten ja koulutussektorin kanssa halutaankin tiivistää.

Vaikka työllisyystilanne on kohentunut, se ei välttämättä heijastu huonoimmassa asemassa oleviin nuoriin.

– Monet heistä eivät tiedä, mitä haluavat tehdä. Niinpä me koitamme teettää heillä monipuolisesti erilaisia töitä. Teroitamme myös sitä, että ammattilaiseksi ei tulla päivässä, vaan pikku hiljaa. Työmoraalin kasvattaminen on ensisijainen juttu.

Halonen uskoo, että työhaluja nuorilla on.

– Kokemattomuus ja tiedon puute aiheuttavat pelkotilan. Moni on elänyt tuilla pitkään eikä ole saanut mahdollisuutta kehittää taitojaan. Silloin ei osaa hakea itselleen oikeaa paikkaa.

Inspiksen työtä arvostetaan ja myös tavallisilta kaupunkilaisilta tulee kiitosta, varsinkin katumaalauksista. Näkyykö arvostus myös toiminnan arjessa?

– Ei se ainakaan tilillä näy. Olisi tosi hyvä, jos Inspiksellä olisi pidempiaikainen, kiinteä tuki, jolla pyörittää toimintaa. Nyt tukea haetaan joka vuosi uudestaan.

Inspis saa tukea kaupungilta, tapahtumia taas sponsoroivat etenkin Lahti Energia ja Päijät-Hämeen Jätehuolto. Rahaa kerätään myös tilaustöillä.

Kaupunkilaisille halutaan tarjota mahdollisuus tukea toimintaa, joten Inspis virittelee rahankeräystä Mesenaatti-palvelun kautta.

– Ajatus on tukeutua kaupunkilaisiin erityisesti tapahtumien järjestämisessä. Esimerkiksi Valoviikko alkaa kasvaa niin isoksi, etteivät meidän varat riitä sitä kehittää.

Philip Halonen kokee työn nuorten parissa palkitsevaksi.

– Silloin, kun näen oma-aloitteisuutta meidän ryhmässä ja kehitystä ihmisissä, se tuo onnistumisen fiiliksen.

Mikä?

Inspis – työtä nuorille vuodesta 2009

Inspiksen tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä Lahdessa.

Työn yhdistävä teema on huomion kiinnittäminen ympäristön viihtyisyyteen.

Toteuttaa erilaisia tapahtumia ja tempauksia.

Toimintaan osallistuu vuosittain noin 30–60 nuorta, iältään 18–35-vuotiaita.

Inspiksen kätten töitä ovat esim. maalatut sähkökaapit ja alikulkutunnelit, Pikku-Veskun Green Grass -alue sekä kaupunki-istutukset.

Marjaana Kontu
marjaana.kontu@uusilahti.fi
@

Suosittelemme