Lahesta

"Investoija on jokainen lahtelainen, joka päättää sijoittaa elämänsä tähän kaupunkiin" - Timonen julkisti ensimmäisen budjettinsa

Luvut julki visuaalisen höysteen kera. Pekka Timosen selän taakse kätkeytyy vielä sana ”ratkaisee”. Kuva: Tommi Berg

Pääosan esittäjä on vaihtunut, mutta moni muu asia on ennallaan. Pekka Timonen puhui ensimmäistä kaupungin talousarviota esitellessään monista asioista hyvin samantyyppisin sanankääntein kuin edeltäjänsä Jyrki Myllyvirta.

Tulevien vuosien suuntaviivoja maalaillessaan Timonenkin korostaa väkiluvun kasvun ja työllisyyskehityksen merkitystä. Lisää vauhtia saadakseen kaupunki yrittää saada tänne isompia ja pienempiä investointeja. Timonen määrittelee koko sanan perinteistä käsitystä laajemmin.

– Investoija on jokainen lahtelainen, joka päättää sijoittaa elämänsä tähän kaupunkiin.

Kaupungin omat investoinnit ovat tänä vuonna ennätyksellisen korkealla tasolla, noin 110 miljoonassa eurossa. Ensi vuoden jälkeen investointien määrä on tarkoitus saada pikkuhiljaa kääntymään laskuun. Lukuisten kouluinvestointien lisäksi tulevien vuosien potissa näkyy muun muassa Lahden maksama osuus kehätien rakentamisesta.

Investointisuma kasvattaa poistojen määrää kaupungin tilinpäätöksessä. Niinpä kaupungin pitää pystyä parantamaan vuosikatettaan eli tulojen ja menojen erotusta, jotta talous olisi tasapainossa tulevina vuosina. Tulevalle vuodelle Lahti on budjetoinut noin 5,5 mijoonan euron positiivisen tuloksen, mutta ennusteen mukaan luku painuu lähelle nollaa vuonna 2021 poistojen kasvaessa tuntuvasti.

Kaupungilla on yksi menoerä yli muiden: ostot hyvinvointikuntayhtymältä eli käytännössä kaikki sote-menot. Tulevalle vuodelle Lahti on budjetoinut ostoja hyvinvointiyhtymältä 361,4 miljoonan euron edestä, mikä on lähes puolet kaikista kaupungin menoista. Lopullinen luku saattaa kuitenkin vielä muuttua, koska neuvottelut hyvinvointiyhtymän ja Lahden ensi vuotta koskevasta palvelusopimuksesta ovat vielä kesken. Asia on työllistänyt uutta kaupunginjohtajaakin heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien.

Lisää talousarviosta ja Timosen ajatuksista tänään ilmestyvässä Uudessa Lahdessa. Lehdessä myös listaus Lahden isosta investointisumasta.

Budjettikirja

Talousarvio 2019 pähkinän- kuoressa

Verotulot 485,4 milj. euroa

Vuosikate 51,3 milj. euroa

Tilikauden tulos 5,4 milj. euroa

Nettoinvestoinnit 111,5 milj. euroa.

Lainat vuoden lopussa 348,7 milj. euroa

Lainat euroa/asukas 2 887 euroa

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme