Lahesta

Nordkappin kävijät aiotaan ohjata Lahteen - Moottoripyörämuseo kokoaa kansainvälistä verkostoa

Kreikkalainen Vassilis Tsiamison käynyt Nordkappissa kolme kertaa. Äskettäin hän oli jo viidettä kertaa Suomessa, mutta ensimmäistä kertaa Lahdessa. Tsiamison pitää Nordkappin reitin varrelle suunniteltua valmista palvelukokonaisuutta erittäin hyödyllisenä ideana motoristien kannalta. Kuva: Jenna Villanen

Suomen läpi ajaa vuosittain huomattava määrä ulkomaalaisia moottoripyöräilijöitä, joiden määränpäänä on manner-Euroopan pohjoisin kolkka, Norjan Nordkapp. Tulevaisuudessa he kurvaavat entistä useammin Niemen satamassa sijaitsevaan Suomen moottoripyörämuseoon, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan.

– Moottoripyöräturismi on iso juttu, mutta sitä ei ole vielä kunnolla Lahdessa tajuttu, sanoo museon puuhamies Riku Routo.

Routo on kehitellyt motoristien houkuttelemiseksi kansainvälistä yhteistyöverkostoa, joka tarjoaa pohjoiseen meneville motoristeille matkan varrella erilaisia palveluita. Motoristeilla on mahdollisuus kerätä merkintöjä vierailuistaan verkostoon kuuluvissa kohteissa ja riittävän monen merkinnän jälkeen he saavat huomattavia ”kanta-asiakasetuja”, esimerkiksi ilmaisen majoitusvuorokauden.

Yksi reitin etappipisteistä olisi luonnollisesti moottoripyörämuseo. Sen lisäksi reitin varrelta on tarkoitus saada mukaan kattava joukko muun muassa majoitusliikkeitä ja polttoainekauppiaita. Myös laivayhtiöiden kanssa on käyty aiheesta keskusteluja.

Yhteistyöverkoston alue kattaisi ainakin alkuvaiheessa Liettuan, Latvian, Viron, Suomen ja Pohjois-Norjan.

Routo uskoo, että kaikki verkostoon mukaan lähtevät toimijat hyötyvät yhteistyöstä.

– Pystymme laittamaan markkinoinnissa munia saman koriin. Motoristit on helppo tavoittaa moottoripyöräkerhojen kautta, Routo kuvailee.

Hän aikoo uuden verkoston käynnistyksessä ja markkinoinnissa myös hyödyntää vanhoja kontaktejaan, kuten kansainvälisten Ace Corner -ravintoloiden verkostoa.

Palvelureitin on tarkoitus olla toiminnassa ensi vuonna. Roudolla on verkoston kasaamisessa apuna paikallisia opiskelijoita. Lahden ammattikorkeakoulun opiskelija Sina Miettinen on tekemässä aiheeseen liittyvää palveluliiketoiminnan opinnäytetyötä, jossa kehitetään konseptia motoristien palvelupolusta. Hän onkin jo ottanut asiaan liittyen ensimmäisiä kontakteja muun muassa Baltian maiden suuntaan.

Museolla harjoittelussa liiketalouden opiskelija Jenna Villanen on myös saman aihepiirin kimpussa omassa opinnäytteessään ensi vuoden puolella. Ammattikorkeakoulun osaamista on tarkoitus hyödyntää myös älypuhelinsovelluksessa, johon aiotaan koota reitin palvelut ja motoristeille suunnattu bonusjärjestelmä.

Moottoripyörämuseo saa hyvää vetoapua myös suositussivusto Tripadvisorin listauksista, joissa se on säännöllisesti keikkunut Suomen suosituimpien museoiden joukossa, parhaimmillaan toisenakin. Saman sivuston mukaan moottoripyörämuseo on Lahden suosituin käyntikohde.

– Tavoitteenahan meillä tässä on, että saisimme motoristit myös mahdollisimman paljon yöpymään Lahdessa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme