Lahesta

Kisapuiston stadionista päätös marraskuussa

Uuteen stadioniin tulisi pääkatsomo ja kaksi päätykatsomoa. Kuva: Arkkitehtipalvelu Oy

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Kisapuiston uuden jalkapallostadionin rakentaminen alkaa Lahdessa ensi keväänä ja avajaisia päästään viettämään keväällä 2022. Valtuuston odotetaan päättävän asiasta marraskuussa.

Aiemmin tehdyn päätöksen mukaan hankkeen toteuttajaksi on tulossa kaupungin toimitilayhtiö Spatium, jonka tehtävänä on kerätä hankkeeseen myös kaupungin ulkopuolista rahoitusta. Alkuperäisen päätöksen mukaan ulkopuolisen rahoituksen osuus olisi ollut 40 prosenttia.

Nyt puhutaan kuitenkin 30 prosentista, koska stadionin kokonaiskustannukset ovat nousseet 10,4 miljoonaan euroon. Se on noin kolme miljoonaa euroa enemmän kuin alkuperäisessä suunnitelmassa, joten 40 prosentin yksityisen rahan osuus katsottiin liian kovaksi tavoitteeksi muuttuneessa tilanteessa.

- Spatium ottaa vastuun siitä, että ulkopuolista rahaa saadaan kolme miljoonaa euroa. Kerättävä euromäärä on kuitenkin samaa luokkaa kuin alkuperäisessä suunnitelmassa, toteaa Spatiumin hallituksen puheenjohtaja Marko Varjonen (kok.).

Päättäjät joutuvat vielä puntaroimaan muuttunutta tilannetta.

- Olen kehottanut ryhmänjohtajia käymään omissa ryhmissä läpi, sopiiko tämä 30 prosentin rahoitusosuus, toteaa kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.).

Kustannusarvion nousu johtuu muun muassa siitä, että alkuperäisessä suunnitelmissa ei ollut riittävästi huomioitu tiettyjä välttämättömiä kustannuseriä, kuten paalutustöitä.

Päivitettyyn suunnitelmaan on myös tehty muutamia lisäyksiä kuten päätykatsomot ja pääkatsomon toisen kerroksen lämmitetyt tilat.

Samalla stadionista tehdään Euroopan jalkapalloliiton eli Uefan 3-kategorian määräysten mukainen, kun alkuperäisessä suunnitelmassa puhuttiin 2-kategoriasta. Ratkaisun myötä stadionilla olisi mahdollisuus pelata europelien alkupään kierrosten otteluita.

Ulkopuolista rahoitusta on tarkoitus kerätä eri lähteistä, kuten opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Uefalta haettavina avustuksina, kiinteiden mainospaikkojen myynnistä ja joukkorahoituksella.

- Tämä koostuu useammasta pienestä purosta. Stadionin nimen myynti voi olla sellainen yksittäinen isompi juttu, Varjonen kuvailee.

Hän on vakuuttunut siitä, että Spatium saa tarvittavan rahoituksen kasaan.

- Ensin tarvitaan kaupungin päätös, jotta meillä on jotain myytävää. Päärahoittaja tekee ensimmäisen avauksen, kuten aina tällaisissa ta-pauksissa.

Tommi Berg
tommi.berg@uusilahti.fi

Suosittelemme